Comandantul ucrainean Petro Horbatenko afirmă că armata rusă a mai recuperat un handicap pe care îl avea față de cea ucraineană în primul an al războiului

Soldati ucraineni decorati de presedintele Volodimir ZelenskiFoto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images

Horbatenko, comandantul Batalionului Întâi de Asalt din cadrul Brigăzii 3 Separate a armatei ucrainene, a făcut comentariul în cadrul unui eveniment organizat pentru soldații Kievului, după ce a fost întrebat ce fel de echipament are „ocupantul rus obișnuit și cu cât este mai slab” decât cel al militarilor ucraineni.

„Armata rusă nu este mai slabă decât cea ucraineană, este chiar mai bună. Este mai bine echipată tehnologic, are mai multe echipamente, arme mai bune, echipamente mai bune decât cea ucraineană”, a răspuns el.

„De unde ți-a venit ideea că sunt mai slabe? Rușii nu au numai echipamente mai bune, dar și programe de stat de echipare și aprovizionare a armatei”, a subliniat comandantul ucrainean, mai cunoscut opiniei publice din Ucraina după apelativul pe care îl folosește: „Rollo”.

Horbatenko a mai adăugat că inamicul rus nu trebuie subestimat.

Comentariile sale au fost preluate atât de presa ucraineană, cât și cea rusă, fiind transmise inclusiv de către TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

Armata rusă a avut probleme majore cu echipamentul în primul an al războiului

La scurt timp după ce președintele Vladimir Putin a ordonat „mobilizarea parțială” în septembrie 2022, recruții ruși luați cu forța în armată au publicat pe rețelele de socializare numeroase înregistrări video în care s-au plâns de calitatea echipamentelor și a armelor primite.

Situația a provocat un scandal național în Rusia și l-a făcut inclusiv pe Putin să recunoască în luna decembrie a anului respectiv că au existat probleme cu echipamentele pentru „rezerviștii” mobilizați.

Însă înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare la momentul respectiv au arătat că problemele armatei ruse cu echipamentul au afectat și militarii de pe front, nu doar cei aflați în perioada de instruire. De altfel, inclusiv soldați ruși aflați în prima linie au distribuit filmări în care arătau echipamentele inadecvate cu care sunt trimiși la luptă.

Forțele de invazie trimise de Putin în Ucraina au suferit pierderi uriașe de personal și echipamente în primele luni ale războiului, stocurile armatei ruse nefiind suficiente pentru a le compensa. Documente declasificate recent de serviciile de informații americane sugerează că armata rusă a pierdut aproape 90% din efectivele mobilizate pentru invazie.

Industria rusă a fost mobilizată și ea abia luni mai târziu în condițiile în care comandamentul militar de la Moscova estima că războiul va dura doar câteva zile iar conducerea politică a încercat inițial să prezinte conflictul drept o operațiune minoră.

Însă industria rusă de apărare a reușit ulterior să recupereze decalajul pe care îl avea față de Ucraina, care a primit sprijin din Occident, la cel puțin alte două capitole: producția de drone și cea de echipamente de război electronic.

Urmărește ultimele evoluții din a 679-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.