Inclusiv soldații din Daghestan, provincia din sudul Rusiei care a înregistrat printre cele mai mari pierderi în timpul războiului din Ucraina, au început să se plângă de echipamentele militare primite de la Moscova.

Soldatii daghestanezi sunt nemultumiti de echipamentele primiteFoto: Captura video

„Acesta este grupul meu de asalt pregătindu-se pentru o misiune. Trebuie să atacăm cu asta. Cu aceste căști de constructori”, arată unul dintre soldații daghestanezi într-o înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare.

„Trezirea!”, îndeamnă el. „Nu avem echipament”, completează al doilea militar rus din înregistrare.

„Ceea ce avem am cumpărat noi, ei (n.r. armata rusă) nu ne-au dat nimic”, susține acesta. Primul militar afirmă apoi că a plătit 9.500 de ruble pe vesta antiglonț pe care o poartă. „Aceste plăcuțe de blindaj au costat 20.000 de ruble fiecare. Ce ar trebui să poarte luptătorii?”, întreabă acesta retoric.

„Uitați-vă la aceste veste antiglonț. Suntem un grup de asalt. Lucrăm sub focul mortierelor. Știți unde mergem, știți unde ne trimiteți. Ce naiba faceți?”, își continuă cei doi soldați daghestanezi discursul în timp ce prezintă căști și veste antiglonț pe care le consideră nepotrivite pentru lupte.

Daghestanezii au murit pe capete în Ucraina fără să crâcnească

„Eu spun lucrurilor pe nume. Nu vreau ca jumate din băieți să rămână pe câmpul de luptă și restul să se întoarcă la bază. Asta m-ar tortura cât timp încă mai sunt pe lumea aceasta. Pentru ce? Pentru ca voi să furați mai mult? Sper că veți vedea acest apel, persoana care va rezolva asta”, susține primul militar.

„Urez sănătate tuturor. Noi vom fi aici până la capăt, terminând operațiunea militară specială din Ucraina”, își încheie acesta mesajul.

Amintim că încă de la sfârșitul lunii aprilie jurnaliștii de investigație ruși de la Meduza au arătat că Daghestanul este provincia din Rusia care a pierdut cei mai mulți militari în timpul „operațiunii militare speciale” pe care președintele rus Vladimir Putin a ordonat-o la sfârșitul lunii februarie.

O investigație separată făcută de cei de la Meduza în luna septembrie arată că Daghestanul continuă să înregistreze cele mai mari pierderi în rândul regiunilor rusești în cifre absolute, fiind însă depășit de Tuva, regiunea natală a lui Serghei Șoigu, dacă numărul de morți este raportat la populația regiunii.

Proteste anti-mobilizare de amploare redusă au izbucnit atât în Daghestan, cât și în Tuva, după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială pe 21 septembrie.

Mesajul video publicat acum de soldații daghestanezi vine în contextul în care pe rețelele de socializare rusești a apărut un veritabil val de înregistrări în care recruții se plâng de echipamentele primite, instruirea la care participă sau condițiile în care sunt ținuți în cazărmi.

Prezentatorul TV Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui Putin, s-a filmat în ultima sa emisiune cu o cască pe cap, aducând mai multe echipamente militare în studio pentru a le arăta rușilor cât de bune sunt de fapt dotările recruților.

Urmărește ultimele evoluții din a 265-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.