Poliția anchetează drept act terorist explozia, urmată de un incendiu, care a avut loc săptămâna trecută la uzina de praf de pușcă Tambov din sud-estul Rusiei, la peste 700 de km de frontiera cu Ucraina, potrivit publicației rusești Kommersant, citată de Meduza.

Pompierii și polițiștii ruși la fabrica de praf de pușcă din TambovFoto: Alexey Suhorukov / Sputnik / Profimedia

La uzina situată în orașul Kotovsk, regiunea Tambov, explozia și incendiul care a izbucnit ulterior au distrus o clădire cu o suprafață de peste 300 de metri pătrați.

Angajații fabricii au fost răniți, potrivit autorităților ruse.

În clădirea distrusă, au precizat sursele Kommersant, anchetatorii au găsit și recuperat fragmente din drona despre care se crede că a atacat uzina.

Vehiculul aerian fără pilot ar fi lovit acoperișul clădirii, potrivit surselor citate de ziarul economic.

Dosarul deschis în urma exploziei este instrumentat de un departament care anchetează crimele de război din cadrul Comitetului de Investigații al Rusiei.

Fabrica, la peste 700 de kilometri depărtare de granița cu Ucraina

Potrivit Kommersant, această unitate este cea care investighează toate crimele semnificative comise cu ajutorul dronelor și rachetelor pe teritoriul rusesc.

Între regiunea Tambov şi frontiera cu Ucraina, pe care autoritățile ruse o acuză de atacul cu de drone, sunt mai mult de 700 de kilometri.

Kievul a recunoscut în septembrie 2023 pentru prima dată că a efectuat un atac de pe teritoriul rus, unde au avut loc nu numai lovituri multiple cu drone, ci și presupuse acte de sabotaj, pe lângă incursiunile armate.

Fabrica de praf de pușcă din regiunea Tambov este unul dintre cei mai mari producători de praf de pușcă pentru arme de calibru mic și muniție de artilerie din Rusia.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, compania a crescut producția cu 34%, potrivit ziarului economic Kommersant.

Al doilea incident în șase luni

Explozia de săptămâna trecută este al doilea incident de acest fel la fabrica de praf de pușcă din Kotovsk în șase luni. În luna iunie, a avut loc o explozie la aceeași fabrică, urmată de un incendiu. Cinci persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite. Cauza acelui incident, potrivit autorităților, a fost o eroare umană.

În perioada 2015-2016, la uzină au mai avut loc explozii. Atunci au fost ucise în total șapte persoane.

Pentru a asigura nevoile armatei în războiul din Ucraina, fabricile ruse de arme şi muniţii lucrează la capacitate maximă. Accidente survin frecvent în aceste fabrici, din cauza neglijării regulilor de securitate şi vechimii unor echipamente.

În aprilie, un obuz a explodat la o fabrică de praf de pușcă din Kazan, iar un angajat a rămas fără o mână. Un alt accident similar a avut loc în februarie la Uzina Mecanică Chapaevsky din regiunea Samara, unde se produc detonatoare și explozibili. O persoană a murit și trei au fost rănite.