Ucraina a recunoscut vineri pentru prima dată că a efectuat un atac cu drone asupra unei baze aeriene rusești săptămâna aceasta de pe teritoriul Rusiei, în timp Kievul încearcă să mute ostilitățile în Rusia în mijlocul unei contraofensive pentru eliberarea zonelor ocupate, relatează AFP.

avioane rusesti distruse de atacul ucrainean in PskovFoto: MT Anderson / WillWest News / Profimedia

În cursul nopții de marți spre miercuri, dronele ucrainene au vizat aeroportul Pskov, un oraș rusesc situat în apropierea graniței cu Estonia, Letonia și Belarus, la aproape 700 de kilometri de Ucraina.

„Dronele folosite pentru a ataca baza aeriană Kresty din Pskov au fost lansate din interiorul Rusiei”, a asigurat șeful serviciilor de informații militare Kirilo Budanov.

Este pentru prima dată când Kievul a recunoscut că operează pe teritoriul Rusiei, unde au avut loc nu numai lovituri multiple cu drone, ci și presupuse acte de sabotaj, pe lângă incursiunile armate.

„Operăm de pe teritoriul Rusiei”, a subliniat Budanov vorbind într-un interviu pentru site-ul The War Zone.

La rândul său, Kremlinul a refuzat să comenteze această afirmație.

"Progres notabil" al trupelor ucrainene

Potrivit lui Budanov, două avioane militare rusești au fost distruse și două grav avariate în atacul de la Pskov. The War Zone a lansat imagini din satelit care arată dispozitive carbonizate.

Președintele Volodimir Zelenski a lăudat joi ceea ce a spus că este utilizarea de noi arme ucrainene cu o rază de acțiune de 700 km - aproximativ distanța de la granița cu Ucraina până la Pskov, unde o bază aeriană militară rusă a fost cuprinsă de flăcări cu o zi mai devreme, fără a menționa cazuri specifice precum cel de la Pskov.

Statele Unite, principalul sprijin militar și financiar al Ucrainei, au salutat vineri „progresele semnificative” pe front în ultimele 72 de ore din sud.

Rusia susținea, la rândul său, că a capturat noi „poziții cheie” în apropierea orașului Kupiansk din nord-estul Ucrainei, singurul sector al frontului în care trupele moscovite sunt în ofensivă.

Lupta se va transfera treptat pe teritoriul rus

Vineri, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a spus că numărul atacurilor cu drone pe teritoriul Rusiei urmează să crească.

„În ceea ce privește Rusia... există un număr tot mai mare de atacuri ale dronelor neidentificate lansate de pe teritoriul Federației Ruse, iar numărul acestor atacuri va crește”, a declarat Podoliak pentru Reuters.

„Pentru că aceasta este etapa războiului... când ostilitățile sunt transferate treptat pe teritoriul Federației Ruse”, a spus el într-un interviu din biroul său din Kiev.

Atacurile cu drone asupra Rusiei au crescut brusc ca amploare și frecvență în ultimele săptămâni, culminând săptămâna aceasta cu atacuri care au lovit șase regiuni rusești într-o singură noapte.

În general, Ucraina aplaudă astfel de atacuri, în timp ce nu își revendică în mod deschis responsabilitatea directă pentru ele. Aliații săi occidentali îi interzic să folosească armele pe care le donează pentru a lovi Rusia, deși susțin că Kievul are dreptul să efectueze astfel de atacuri asupra țintelor militare cu propriile sale arme.

Propagandistul Soloviov susține că dronele care au atacat Pskovul au fost lansate din țările baltice

După atacul de marţi de la Pskov, propagandistul rus Vladimir Soloviov a spus că dronele au fost lansate de pe teritoriul ţărilor baltice, care sunt membre NATO, şi a cerut în emisiunea sa din 30 august un atac asupra acestor state, foste republici sovietice, care "să le şteargă de pe faţa pământului".

"Hai să spargem subiectul în mai multe teme. Pskov e în apropiere de frontiera NATO. De unde au fost lansate, din Ucraina, vreţi să spuneţi? Aha, cum să nu! De pe teritoriul ţărilor baltice? Dacă-i aşa, atunci trebuie să fie distruse ţările baltice. Să fie şterse de pe faţa pământului!”, a spus Soloviov, citat de NewsMaker, potrivit News.ro.

Între timp, atacurile cu drone asupra mai multor ţinte din Rusia au continuat în noaptea de joi spre vineri, menţionează BBC. Relatări deocamdată neconfirmate susţin că ar fi fost lovită o fabrică de componente electronice pentru rachete din oraşul Liuberţî, din regiunea Moscovei. Cu toate acestea, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat pe canalul său Telegram că dronele de deasupra Liuberţî au fost doborâte fără a provoca pagube sau victime.

Ca şi în cazul atacurilor anterioare din zona Moscovei, mai multe zboruri de pe aeroporturile din Moscova au fost întârziate sau anulate vineri dimineaţă.

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a declarat la rândul său că o clădire rezidenţială şi una administrativă au fost lovite în oraşul Kurceatov, în apropiere de centrala nucleară din Kursk.