Surse de la Washington au dezvăluit vineri că SUA vor furniza în curând Ucrainei un număr mic de rachete cu rază lungă de acțiune (ATACMS), depășind încă una din liniile roșii ale Moscovei.

Sistemul de rachete tactice al Armatei SUA (ATACMS)Foto: Handout / AFP / Profimedia

Au un nume atrăgător. Se numesc „attack'ems”. Este un joc de cuvinte după un acronim, ATACMS, care la rândul său înseamnă Army Tactical Missile System, potrivit unei analize Sky News.

Are o rază de acțiune de aproximativ 300 de km, este ghidată, poate fi lansată de sistemele de lansare a rachetelor din Ucraina, iar comandanții de pe câmpul de luptă ai președintelui Zelenski o cer de ceva timp.

Folosite tactic, acestea ar putea lovi liniile de aprovizionare rusești și locațiile de comandă/control din estul Ucrainei ocupate de Rusia.

Ucraina dispune deja de rachete de croazieră Storm Shadow, care au o rază de acțiune mai mare decât ATACMS. Însă acestea trebuie lansate de pe avioane de luptă. Acestea necesită o vreme bună și o forță aeriană capabilă. Ucraina duce lipsă de avioane de vânătoare.

Și astfel, ATACMS pot fi lansate de la sol, pe orice vreme, într-un punct cât mai apropiat de ținta. Acest lucru este avantajos din punct de vedere tactic.

America a avut o serie de îngrijorări în legătură cu furnizarea ATACMS către Ucraina

În primul rând, îngrijorarea permanentă cu privire la modul în care Rusia ar răspunde la armamentul occidental tot mai sofisticat pe câmpul de luptă, mai ales dacă armele sunt capabile să lovească chiar în interiorul Rusiei.

Având în vedere pozițiile liniei actuale a frontului și raza de acțiune a ATACMS, ar fi un efort pentru ca acestea să lovească teritoriul Rusiei.

A doua preocupare specială legată de ATACMS este aprovizionarea. Se înțelege că stocul american de rachete nu este la un nivel care să îi facă pe oficialii americani să se simtă pe deplin confortabil în legătură cu predarea unor stocuri mari de rachete Ucrainei.

Este posibil ca unele variante ale armei să fie mai disponibile și știm, de asemenea, că în ultima lege de autorizare a apărării naționale s-a dat ordinul de a achiziționa și de a produce aproape 2000 de ATACMS în plus - poate pentru a suplini aprovizionarea dată Ucrainei.

Există o dihotomie interesantă în politica americană în ceea ce privește Ucraina. La stânga, în rândul politicienilor din Partidul Democrat, există un consens pentru continuarea sprijinului financiar și material pentru Ucraina.

Dihotomia se află la dreapta. Unii din cadrul Partidului Republican, o minoritate vocală profund aliniată cu Donald Trump, se opun oricărui sprijin financiar pentru Ucraina, despre care spun, în mod inexact, că vine sub forma unor „cecuri în alb”.

Alții, din nucleul mai tradițional al Partidului Republican, susțin că impasul de pe câmpul de luptă ar fi putut fi evitat dacă președintele Biden ar fi furnizat mult mai devreme tot armamentul necesar.

Dar, desigur, nu vom ști niciodată cum ar fi reacționat Putin dacă Occidentul ar fi pus la dispoziția Ucrainei toate armele pe care le-ar fi folosit la începutul acestui război sângeros.