Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că SUA va furniza un număr mic de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta în lupta Ucrainei împotriva Rusiei, au declarat vineri trei oficiali americani și un oficial din Congres pentru NBC News.

Rachetă ATACMS lansată dintr-un sistem M270 MLRSFoto: U.S. Army / Avalon / Profimedia

Oficialii, care nu au fost autorizați să vorbească public, nu au precizat când vor fi livrate rachetele sau când va fi făcut un anunț public.

Un oficial al Congresului a declarat pentru NBC News că există încă o dezbatere cu privire la tipul de rachetă care va fi trimisă și câte bucăți vor fi livrate Ucrainei.

Vestea vine după ce Casa Albă a respins cererea lui Zelenski ca sistemele de rachete tactice ale armatei (ATACMS) să fie trimise în Ucraina ca parte a unui nou pachet de ajutor militar pentru a susține contraofensiva țării, citează The Guardian.

Casa Albă a anunțat joi că Statele Unite vor livra Ucrainei mijloace de apărare antiaeriană „semnificative”, dar fără a-i furniza pentru moment rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune pe care le cere Kievul.

ATACMS ar permite Kievului să lovească ținte de la o distanță de aproximativ 300 km, lovind liniile de aprovizionare, căile ferate și locațiile de comandă și control din spatele liniilor de front rusești, relatează NBC News.

Administrația Biden este pe cale să decidă dacă va oferi Kievului o versiune a rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS, înarmate cu bombe cu dispersie, mai degrabă decât cu un singur focos, a declarat Washington Post.

Niciunul dintre aceste rapoarte nu a fost verificat în mod independent.