Cel puțin o rachetă ucraineană a lovit vineri cartierul general al Flotei Rusiei de la Marea Neagră, aflat în cel mai mare oraș din Crimeea - Sevastopol, provocând un incendiu, a spus guvernatorul local Mihail Razvozhayev. Separat, Ministerul rus al Apărării a afirmat că un militar a fost ucis în atac, iar apărarea antiaeriană a doborât cinci rachete. O evoluție notabilă a avut loc în vestul regiunii Zaporojie, Institutul pentru Studiul Războiului spunând că imagini geolocalizate arată că blindate ucrainene operează dincolo de ultima linie a dispozitivului defensiv rusesc pe care forțele ucrainene îl străpung în prezent.

Soldați ucraineni în tranșeeFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

08:39Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

  • General ucrainean de rang înalt: Iarna nu va opri ofensiva Kievului, iar cea mai mare reușită urmează să vină
  • Forțele aeriene ucrainene se declară mulțumite de atacul de la Sevastopol, dar sperau la pagube mai mari: „Apărarea aeriană rusă nu poate face față”
  • SUA vor trimite Ucrainei „un număr mic” de rachete cu rază lungă de acțiune (ATACMS) - surse
  • Rusia intenţionează să îşi majoreze masiv cheltuielile pentru Apărare în 2024, acestea urmând să ajungă la 6% din PIB, de la 3,9% din PIB în 2023 şi 2,7% din PIB în 2021, a relatat vineri agenţia de presă Bloomberg, citată de Reuters.
  • Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentului canadian: „Moscova trebuie să piardă odată pentru totdeauna. Şi va pierde”
  • Un general ucrainean de rang înalt afirmă că loviturile asupra Crimeei sunt importante pentru succesul contraofensivei
  • Premierul român Marcel Ciolacu a anunţat că o să facă o deplasare la Kiev împreună cu mai mulţi miniştri pentru a finaliza discuţiile ce vizează exportul de cereale ucrainene pe teritoriul României.
  • Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”, menţinând o retorică dură la adresa Kievului după ce preşedintele polonez a încercat să mai dezamorseze disputa privind importurile de cereale.
  • Premierul Canadei Justin Trudeau a anunţat vineri, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 650 de milioane de dolari canadieni (452 de milioane de euro), informează AFP.
  • Numeroase companii străine au rămas în Rusia, în pofida sancţiunilor, observă Comisia Europeană

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 576, LIVETEXT:

01:10 La cât vrea să-și majoreze Rusia cheltuielile pentru Apărare în 2024

Rusia intenţionează să îşi majoreze masiv cheltuielile pentru Apărare în 2024, acestea urmând să ajungă la 6% din PIB, de la 3,9% din PIB în 2023 şi 2,7% din PIB în 2021, a relatat vineri agenţia de presă Bloomberg, citată de Reuters.

00:26Un general ucrainean de rang înalt afirmă că loviturile asupra Crimeei sunt importante pentru succesul contraofensivei

Loviturile asupra Crimeei, precum cea de vineri, sunt importante pentru succesul contraofensivei Kievului, potrivit generalului care conduce eforturile militare ucrainene de-a lungul liniei sudice a frontului, Oleksandr Tarnavsky, potrivit CNN.

„Succesul operațiunilor ofensive nu constă doar în distrugerea inamicului din fața ta, ci și în distrugerea locurilor de concentrare a echipamentelor, a personalului și mai ales în distrugerea centrelor de comandă”, a declarat vineri Tarnavski pentru CNN într-un interviu în exclusivitate.

00:06 Premierul român Marcel Ciolacu a anunţat vineri că o să facă o deplasare la Kiev împreună cu mai mulţi miniştri pentru a finaliza discuţiile ce vizează exportul de cereale ucrainene pe teritoriul României.

Zelenski, discurs emoționant în parlamentul Canadei

23:40Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentului canadian: „Moscova trebuie să piardă odată pentru totdeauna. Şi va pierde”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri Canada să rămână alături de ţara sa până la victorie, el prezentându-se în faţa parlamentului de la Ottawa în încercarea de a consolida sprijinul aliaţilor occidentali pentru războiul Ucrainei împotriva invaziei ruseşti.

23:06General ucrainean de rang înalt: Iarna nu va opri ofensiva Kievului, iar cea mai mare reușită urmează să vină

Iarna nu va încetini contraofensiva ucraineană, iar cea mai mare reușită a Kievului urmează să vină, a declarat pentru CNN generalul care conduce lupta țării de-a lungul liniei sudice a frontului.

„Vremea poate fi un obstacol serios în timpul avansării, dar având în vedere modul în care avansăm, în mare parte fără vehicule, nu cred că [vremea] va influența puternic contraofensiva”, a declarat generalul Oleksandr Tarnavski într-un interviu exclusiv pentru CNN.

22:43 Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”, menţinând o retorică dură la adresa Kievului după ce preşedintele polonez a încercat să mai dezamorseze disputa privind importurile de cereale.

Ajutorul anunțat de Canada pentru Ucraina, în timpul vizitei lui Zelenski

22:02 Premierul Canadei Justin Trudeau a anunţat vineri, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 650 de milioane de dolari canadieni (452 de milioane de euro), informează AFP.

Aceste măsuri de ajutor, pe o perioadă de trei ani, vor include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16, a precizat Trudeau.

Canada are a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume, după Rusia, cu aproximativ 1,4 milioane de persoane de origine ucraineană pe teritoriul său.

Aceasta este prima vizită oficială a lui Zelenski în Canada de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. În martie, el s-a adresat parlamentarilor canadieni prin videoconferinţă.

De la invazia rusă în Ucraina, Canada s-a angajat să acorde un sprijin Kievului de peste 8,9 miliarde de dolari sub forma unei game extinse de măsuri, „în special un sprijin financiar direct de 4,95 miliarde de dolari şi peste 1,8 miliarde de dolari ca ajutor militar”.

21:40Zelenski, în vizită în Canada. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a petrecut ziua la Ottawa cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau. Liderul de la Kiev se află într-o vizită de două zile, care se va încheia cu o oprire la Toronto pentru o întâlnire cu lideri de afaceri.

Kievul își leagă speranțele de Canada că va urma exemplul SUA și va anunța un sprijin suplimentar pentru Ucraina, deși, dacă va exista unul, se așteaptă ca acesta să fie un pachet mult mai mic, incomparabil cu resursele vaste furnizate de Casa Albă.

Forțele aeriene ucrainene sperau la pagube mai mari în Sevastopol

21:22 Numeroase companii străine au rămas în Rusia, în pofida sancţiunilor, observă Comisia Europeană

Un mare număr de investitori străini fac în continuare afaceri în Rusia, în pofida războiului declanşat de aceasta în Ucraina şi a sancţiunilor occidentale ce i-au fost impuse, a confirmat vineri Comisia Europeană.

20:46Drone ucrainene doborâte deasupra Kursk și Belgorod, afirmă Ministerul rus al Apărării

O dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Kursk, a precizat Ministerul Apărării. Într-o a doua actualizare, acesta a afirmat că o altă dronă a fost doborâtă deasupra Belgorodului în jurul orei locale 17.00, guvernatorul regiunii adăugând pe canalul său Telegram că nu au fost raportate victime sau pagube.

20:06Forțele aeriene ucrainene se declară mulțumite de atacul de la Sevastopol, dar sperau la pagube mai mari: „Apărarea aeriană rusă nu poate face față”

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuri Ignat, vorbind la televiziunea națională ucraineană, a declarat că, deși a fost mulțumit de rezultatul loviturii cu rachete asupra cartierului general al flotei rusești din Marea Neagră de vineri, spera totuși ca pagubele să fie mai mari.

„Am vrut o gaură mai mare, ca să fiu sincer”, a spus el, citat de The Kyiv Post.

SUA vor trimite Ucrainei de rachete cu rază lungă de acțiune (ATACMS)

19:24SUA vor trimite Ucrainei „un număr mic” de rachete cu rază lungă de acțiune (ATACMS) - surse

Președintele american Joe Biden i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că SUA vor furniza un număr mic de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta Ucraina în lupta împotriva Rusiei, au declarat vineri trei oficiali americani și un oficial din Congres pentru NBC News.

19:10 „Morți și răniți” după un atac rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Kremenchuk, notează Sky News.

Guvernatorul regiunii Poltava din Ucraina (centru-est) anunță că există victime după un atac rusesc asupra orașului Kremenchuk. Într-o postare pe Telegram, Dmytro Lunin a scris:

  • „Inamicul a lansat atacuri cu rachetă asupra Kremenchuk. O rachetă a fost doborâtă de forțele de apărare antiaeriană. Din nefericire, însă, au fost lovite obiective de infrastructură civilă, iar potrivit informațiilor preliminare există morți și răniți”.

El a adăugat că serviciile de urgență intervin la fața locului.

18:46 Preşedintele Poloniei nu crede că disputa asupra cerealelor va afecta semnificativ relaţiile ţării sale cu Ucraina

„Nu am nicio îndoială că disputa asupra importului de cereale din Ucraina pe piaţa poloneză este doar un fragment din relaţiile polonezo-ucrainene”, a spus Andrzej Duda, vineri, la o conferinţă pe teme de afaceri.

„Nu cred că ea va avea un impact semnificativ asupra lor, aşadar trebuie să rezolvăm această problemă între noi”, a adăugat şeful statului polonez, la o zi după ce guvernul de la Kiev a anunţat că va avea discuţii cu cel de la Varşovia pentru a ajunge la o înţelegere în chestiunea importului de cereale.

Patru aeronave de vânătoare F-16 ale SUA au ajuns la baza aeriană Borcea

18:00 ​Ucraina şi SUA au ajuns la un acord pentru lansarea unei producţii comune de armament, ceea ce ar putea permite Kievului să înceapă să producă sisteme de apărare antiaeriană, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

17:44 Ucraina confirmă că a efectuat atacul asupra cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră și revendică o „lovitură reuşită”

Armata ucraineană a anunţat că forțele sale au lovit „cu succes”, vineri, cartierul general al Statului Major al Flotei ruse de la Marea Neagră, în oraşul Sevastopol din Crimeea.

17:05 Cel puţin un militar rus este dat dispărut după atacul ucrainean cu rachete care a țintit cartierul general al Statului Major al Flotei ruse de la Marea Neagră, în oraşul Sevastopol din Crimeea, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

„Cinci rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Clădirea istorică a cartierului general al Flotei Mării Negre a fost avariată în atac. Conform informaţiilor disponibile, un militar a fost ucis”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, adăugând că alte cel puţin şase persoane sunt rănite.

Acelaşi minister a revenit apoi afirmând că este vorba despre un militar dat dispărut, nu ucis.

16:43 Patru aeronave de vânătoare F-16 ale SUA au ajuns la baza aeriană Borcea din România

Secretarul de stat american Antony Blinken anunțase în urmă cu două săptămâni o nouă rotație a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România. Anuțul a venit în contextul în care în România erau descoperite resturi de drone rusești prăbușite în apropiere de granița cu Ucraina.

Kremlinul jubilează după ultimele contre diplomatice Polonia-Ucraina

16:27Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod de la granița cu Ucraina, a scris vineri pe Telegram că satul Terebreno a fost supus unui bombardament transfrontalier dinspre Ucraina, potrivit Guardian. El nu a raportat victime.

16:10 General-locotenentul Mikola Olesciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a oferit vineri după-amiaza un prim comentariu asupra atacării sediului flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, remarcând simplu că Kievul a promis anterior că „vor fi mai multe” de acest fel.

15:33 Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto se va întâlni vineri cu omologul său rus Serghei Lavrov în marja Adunării Generale a ONU, a declarat Szijjarto pentru postul public de televiziune ungar M1.

15:26 Kremlinul a jubilat vineri după ultimele contre diplomatice dintre Polonia și Ucraina, afirmând că observă o creștere a tensiunilor între cele două țări și că se așteaptă de asemenea la o creștere a faliei între Kiev și aliații săi occidentali.

15:21 Rusia are în plan o creștere masivă a cheltuielilor pentru apărare anul viitor, în condițiile în care invazia lui Putin în Ucraina continuă să remodeleze economia țării și să altereze prioritățile de finanțare.

Cheltuielile pentru apărare vor reprezenta 6% din produsul intern brut al țării în 2024, față de 3,9% în 2023 și 2,7% în 2021, potrivit proiectelor de buget consultate de Bloomberg News.

15:06 Volodimit Zelenski este în Canada, unde are o întâlnire cu Justin Trudeau. Premierul canadian l-a așteptat pe liderul ucrainean la scara avionului și l-a îmbrățișat cu căldură.

Sediul flotei ruse de la Marea Neagră, lovit în plină zi

14:12 Kremlinul a dat asigurări vineri că nu se teme de nicio „explozie socială" în Rusia, în pofida creșterii inflației, care erodează și mai mult veniturile rușilor deja afectați în mare măsură de sancțiuni și de slăbirea rublei.

„ Nu există nicio explozie socială. Nimic", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare a AFP, pe care a calificat-o drept „disproporționată".

Confruntat cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la pompă, care au atins un nivel record săptămâna trecută, guvernul a decis joi să introducă restricții la exportul de benzină și motorină, un semn al seriozității situației.

Dmitri Peskov a spus vineri că o astfel de măsură a fost „necesară" pentru a „reglementa piața în contextul recoltei", adăugând că piața mondială a carburanților este „destul de instabilă în acest moment".

14:05 Ucrainenii au lovit sediul flotei ruse de la Marea Neagră în plină zi / Guvernatorul rus le cere oamenilor să rămână în locuințe

13:44 VIDEO Ministerul ucrainean al apărării a aprobat folosirea pe front a sistemului de arme ShaBlia („Saber”), un modul de luptă controlat de la distanță care a fost dezvoltat de inginerii ucraineni.

Economiile europene vor fi afectate și mai rău de război

13:17 Disputa dintre Polonia și Ucraina privind importurile de cereale nu va afecta în mod semnificativ bunele relații bilaterale dintre cele două țări, a declarat vineri președintele polonez, încercând să reducă tensiunile legate de această problemă.

Polonia a decis săptămâna trecută să extindă interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene, agitând relația Kievului cu un vecin care fusese văzut ca unul dintre cei mai fideli aliați ai săi de când Rusia a invadat Ucraina.

„Nu am nicio îndoială că disputa privind livrarea de cereale din Ucraina pe piața poloneză este doar o mică parte al întregii relații polono-ucrainene. Nu cred că poate avea un impact semnificativ asupra lor, așa că trebuie să rezolvăm această chestiune între noi", a declarat președintele Andrzej Duda la o conferință de afaceri. (Reuters)

13:09 Rusia este vigilentă la orice amenințare din partea Poloniei, a transmis vineri Kremlinul, descriind-o drept o țară „agresivă" și o problemă Belarus, un aliat al Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut, de asemenea, că vor apărea fisuri tot mai mari între Polonia și Ucraina, după ce Varșovia a spus joi că nu va mai trimite noi livrări de arme către Kiev.

12:34 Războiul din Ucraina a lovit economiile europene, dar ce e mai rău abia urmează să vină - studiu al Băncii Naționale a Elveției / Germania este cea mai afectată țară

12:21 Rusia și Belarus au început vineri exerciții militare comune de cinci zile pe teritoriul acesteia din urmă, a anunțat Ministerul Apărării din Belarus, potrivit Reuters.

Care este „speranța de viață” a soldaților ruși după mobilizare

11:48 Soldații ruși mobilizați pentru a lupta în Ucraina au fost uciși, în medie, la doar câteva luni după încorporarea lor în forțele armate ale Moscovei, arată o investigație independentă.

11:44 Unitățile antiaeriene rusești au distrus o rachetă ucraineană și două drone în apropierea peninsulei Crimeea, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

11:32Rusia și-a reluat „teroarea energetică” prin atacarea infrastructurii esențiale din Ucraina în apropierea iernii, a declarat vineri premierul ucrainean Denis Șmigal. „Faza de teroare energetică a început deja", a declarat Șmigal la un forum economic, citat de agenția de presă Interfax-Ucraina.

„Putem vedea acest lucru în distrugerea infrastructurii energetice" și „primele lovituri" împotriva substațiilor electrice ce au avut loc „în ultimele două săptămâni", a adăugat el.

Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit luna aceasta

11:06 Atacurile asupra regiunii Herson au continuat și astăzi, o persoană fiind ucisă în orașul cu același nume. Bărbatul care a murit avea 25 de ani, în timp ce o altă persoană a fost rănită după ce tirurile rusești au lovit cartiere rezidențiale din orașul Herson, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.

În urma loviturilor au izbucnit incendii într-o casă și într-un garaj. Decesul vine după ce nouă persoane au fost ucise în loviturile de ieri asupra Hersonului. Orașul este aproape de linia frontului, iar forțele rusești trag cu artileria peste fluviul Nipru.

10:58 Exporturile ucrainene de cereale au scăzut brusc la 1,45 milioane de tone în perioada 1-21 septembrie, de la aproximativ 2,94 milioane de tone în perioada corespunzătoare din 2022, au arătat vineri datele Ministerului Agriculturii.

Ministerul nu a dat nicio explicație pentru această scădere, dar traderii și asociațiile agricole au spus că blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră și recentele atacuri rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre sunt principalele motive pentru reducerea exporturilor.

Datele ministerului au arătat că Ucraina a exportat un total de 6 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2023 - iunie 2024, față de 7,2 milioane în aceeași perioadă din 2022/23. Este vorba de 2,9 milioane de tone de grâu, 2,5 milioane de tone de porumb și 596.000 de tone de orz.

10:50Cotaţiile la motorină pe piaţa din Asia au crescut vineri după anunţarea de către Rusia a unui surprinzător embargou la export, chiar dacă mai mulţi analişti se aşteaptă ca această restricţie să nu rămână în vigoare prea mult timp.

Rușii au doborât o dronă în Krasnodar și una lângă Crimeea

10:28 Apărarea antiaeriană rusă a distrus două drone ucrainene în cursul nopții, a afirmat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, pe Telegram.

O dronă a fost distrusă în sudul regiunii Krasnodar, în timp ce cealaltă a fost interceptată deasupra Mării Negre, în apropiere de coasta de sud-est a Crimeei ocupate, se arată în comunicatul în care nu se menționează dacă au existat pagube sau victime.

10:12 Rusia, Statele Unite și China au construit noi instalații și au săpat noi tuneluri la amplasamentele lor de testare nucleară în ultimii ani, arată imagini din satelit obținute îde CNN, într-un moment în care tensiunile dintre cele trei mari puteri nucleare au atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii.

Deși nu există nicio dovadă care să sugereze că Rusia, SUA sau China se pregătesc pentru un test nuclear iminent, imaginile, obținute de un analist proeminent în domeniul studiilor de neproliferare militară, arată extinderi recente la trei situri de testare nucleară.

Unul este operat de China în regiunea extrem de vestică Xinjiang, unul de Rusia într-un arhipelag din Oceanul Arctic, iar altul de SUA în deșertul Nevada.

09:47 Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a confirmat că încă o navă încărcată cu cereale a plecat din portul Ciornomorsk din regiunea Odesa.

Acesta a precizat pe Facebook că nava Aroyat, încărcată cu 17.600 de tone de grâu va ajunge în Egipt. Echipajul Aroyat este format din cetățeni egipteni, turci, azeri, belgieni și albanezi, a mai spus Kubrakov.

Blindatele ucrainene au trecut de ultima linie de apărare rusească din Zaporojie

09:39 Evaluarea de vineri a ministerului britanic al apărării:

  • „În ultimele patru zile, atât Rusia, cât și Ucraina s-au confruntat cu atacuri neobișnuit de intense în spatele liniilor lor. Au fost raportate explozii la instalații logistice, baze aeriene și posturi de comandă rusești în Crimeea, în regiunea Krasnodar și în apropiere de Moscova. Este foarte probabil ca Flota rusă din Marea Neagră să fi fost din nou intens vizată.
  • Cu toate acestea, exploziile de la Baza Aeriană Chkalovsky, de lângă Moscova, sunt probabil cele care îi preocupă cel mai mult pe liderii ruși din punct de vedere strategic. Aceasta este o locație specială, deoarece găzduiește avioane militare specializate, precum și de transport VIP pentru liderii ruși.
  • Pagubele raportate la un avion de misiune specială COOT sunt deosebit de relevante: varianta exactă implicată este neclară, dar aceste echipamente valoroase au misiuni care includ colectarea de informații electronice.
  • În ultima săptămână, Rusia a lansat în mod repetat atacuri cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din Ucraina. Această intensitate neobișnuită reprezintă probabil parțial un răspuns la incidentele din Rusia și Crimeea. În condițiile în care bătălia terestră este relativ statică, fiecare parte caută să obțină un avantaj prin lovirea în adâncime a obiectivelor strategice ale inamicului.”

09:20 Liderul nord-coreean Kim Jong Un a discutat despre măsurile care vor fi luate în urma recentei sale vizite în Rusia în cadrul unei reuniuni oficiale a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor, potrivit agenției de stat KCNA.

Kim s-a întors acasă după o călătorie de o săptămână în Rusia, în cadrul căreia el și Vladimir Putin au convenit să dezvolte cooperarea militară și economică.

Kim a informat puternicul Politburo al comitetului central al partidului cu privire la vizita sa, iar participanții au explorat modalități de a pune în aplicare „practic și în mod cuprinzător" rezultatele acesteia și măsuri „constructive" pe termen lung pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia, a transmis KCNA.

08:41 VIDEO Blindatele ucrainene au trecut de ultima linie a sistemului de apărare rusesc din Zaporojie / Rușii au adus degeaba trupe de elită acolo

Încă o navă cu cereale a plecat din portul Ciornomorsk

08:06 O a doua navă cargo, Aroyat, a părăsit portul ucrainean Ciornomorsk din Marea Neagră după ce a încărcat cereale, a declarat vineri pentru Reuters o sursă din industrie.

Navele Resilient Africa și Aroyat au sosit sâmbătă în Ucraina și au încărcat aproape 20.000 de tone de grâu pentru Africa și Asia. Resilient Africa a plecat marți din Ucraina cu 3.000 de tone de grâu la bord.

07:55 Un atac rusesc asupra unui oraș situat la vest de Donețk, în apropiere de frontul de est, a provocat rănirea a 13 persoane, dintre care una a fost scoasă de sub dărâmături, a anunțat vineri dimineață un oficial local.

Au avut loc două lovituri asupra orașului, care au declanșat un incendiu, potrivit lui Roman Padun, șeful administrativ al orașului Kurakhove. El nu a precizat ce arme au fost folosite în atac/ Fotografiile postate pe rețelele de socializare arătau mai multe clădiri în flăcări.

Kurakhove se află în apropiere de Mariinka, un oraș din apropierea liniei de front încă deținut de Ucraina, dar care este atacat de ruși de mai multe luni.

Biden: Tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina „săptămâna viitoare"

07:43 Zelenski va vizita joi Canada pentru a se întâlni cu premierul Justin Trudeau și pentru a se adresa Parlamentului din Ottawa, a anunțat biroul lui Trudeau joi noapte, după ce vizita lui Zelenski în SUA s-a încheiat.

Zelenski va vizita, de asemenea, Toronto pentru a se întâlni cu lideri de afaceri canadieni pentru a consolida investițiile sectorului privat în viitorul Ucrainei, a transmis biroul premierului canadian.

„Canada rămâne de neclintit în sprijinul nostru față de poporul ucrainean în timp ce luptă pentru suveranitatea și democrația sa, precum și față de valorile noastre comune, cum ar fi respectul pentru statul de drept, libertate și autodeterminare", a declarat Trudeau. „Aștept cu nerăbdare să-l primesc pe președintele Zelenski în Canada", a adăugat el.

07:13 Joe ​Biden: Tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina „săptămâna viitoare"

01:16 Armata americană are un nou șef de stat major al infanteriei după un lung blocaj

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Zelenski a fost la Capitoliu, Pentagon și Casa Albă, într-o vizită mult mai dificilă decât cea din urmă cu nouă luni, când a fost primit ca un erou, deoarece unii republicani amenință să blocheze propunerea președintelui american privind un nou pachet de ajutor de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • În cadrul unei ședințe cu ușile închise, Zelenski le-a spus senatorilor americani că ajutorul militar este crucial pentru efortul de război al Ucrainei, a declarat liderul majorității, democratul Chuck Schumer, după ședință. „Dacă nu primim ajutorul, vom pierde războiul", ar fi spus Zelenski, potrivit lui Schumer.
  • Biden l-a asigurat pe Zelenski că sprijinul SUA va fi menținut în ciuda opoziției republicane: „Împreună cu partenerii și aliații noștri, poporul american este hotărât să se asigure că vom face tot ce putem pentru a ne asigura că lumea este alături de voi".
  • Președintele polonez Andrzej Duda a dat asigurări joi că declarația premierului Mateusz Morawiecki, făcută cu o zi înainte, în care acesta anunța că Polonia nu mai furnizează arme Ucrainei a fost interpretată greșit.
  • Bulgaria i-a expulzat joi pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia și pe doi preoți belaruși, acuzându-i că servesc interesele geopolitice ale Moscovei, o măsură calificată drept „diabolică” de Rusia.
  • Atac combinat cu drone și rachete Neptun asupra bazei aeriene ruse Sakî din Crimeea. Armata ucraineană afirmă că a provocat „pagube serioase”.
  • Rusia a lansat joi cel mai mare atac cu rachete din ultimele săptămâni asupra Kievului și a întregii Ucraine, rănind cel puțin 18 persoane, avariind instalații energetice și provocând întreruperi de energie electrică, au anunțat autoritățile ucrainene.
  • Cu războiul la graniță, România renunță să mai cumpere corvete și se reorientează de urgență către alte tipuri de nave. Cum arată planul pentru Forțele Navale pentru următorul deceniu.
  • Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că nu este de acord cu abordarea negativă pe care alți lideri o manifestă față de omologul rus Vladimir Putin.
  • Prețul petrolului a revenit joi pe creștere, după ce Rusia a anunțat restricții asupra exporturilor sale de benzină și motorină, reaprinzând temerile pieței privind o penurie.

------------------