Armata americană are un nou șef de stat major și Corpul pușcașilor marini un nou comandant, după ce Senatul a confirmat joi doi generali în aceste funcții - în timp ce sute de numiri la Pentagon rămân blocate de un senator republican anti-avort, potrivit AFP

generalul Randy Alan GeorgeFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Numirea generalului Randy George în funcția de șef al Statului Major al infanteriei a fost aprobată cu 96 de voturi pentru și 1 vot împotrivă în Senat, în timp ce cea a generalului Eric Smith pentru Marines a fost aprobată în unanimitate.

Ambele confirmări vin la o zi după ce generalul Charles Brown a fost confirmat în funcția de șef al Statului Major Întrunit.

Generalul Randy George era deja șef interimar al Statului Major de la 4 august și de la plecarea predecesorului său.

Generalul Smith ocupase aceeași funcție în cadrul Infanteriei Marine din 10 iulie.

De obicei, Senatul aprobă numirile militare rapid și cu unanimitate de voturi.

Dar, de luni de zile, senatorul de Alabama Tommy Tuberville a blocat în mod deliberat sute de numiri militare.

Republicanul se opune asistenței financiare a Pentagonului pentru personalul militar care trebuie să se deplaseze pentru avorturi, deoarece unele state au abolit dreptul la avort în urma unei hotărâri a Curții Supreme de Justiție de anul trecut.

Senatul poate trece peste acest obstacol organizând un vot asupra fiecărei nominalizări, dar procesul devine atunci mult mai lung decât procedura obișnuită de aprobare a acestora în unanimitate, fără vot.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a fost până acum reticent în a organiza aceste voturi individuale. El a decis să facă acest lucru doar pentru a contracara o tentativă a lui Tuberville de a forța un vot doar asupra nominalizării generalului Eric Smith.

Oficialii americani din domeniul apărării au avertizat în repetate rânduri cu privire la posibilele repercusiuni negative ale acestei întârzieri în validarea nominalizărilor.

Actualul președinte al Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat luna trecută pentru AFP că această situație ar putea da adversarilor impresia "eronată" că SUA se află într-o situație de "divizare internă, instabilitate, confuzie și fricțiune la cel mai înalt nivel al armatei (sale)".