Disputa dintre Polonia şi Ucraina privind importul de cereale ucrainene nu va afecta semnificativ relaţiile bilaterale bune dintre cele două ţări, a declarat vineri preşedintele polonez Andrej Duda, a cărui aşteptată întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a ONU nu a mai avut loc, relatează Reuters și Agerpres.

Andrzej Duda si Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Polonia a prelungit vinerea trecută unilateral interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene pentru a-şi proteja producătorii agricoli, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură. Slovacia şi Ungaria au procedat la fel, provocând nemulţumirea Kievului, care a reclamat cele trei ţări la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), deşi Polonia şi Slovacia se numără printre statele care oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.

După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut legat de acest caz că unele ţări „mimează solidaritatea” cu Ucraina şi că „teatrul politic” creat de disputa asupra importului de cereale ucrainene serveşte Rusiei, Ministerul polonez de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, iar preşedintele Poloniei a atras atenţia Kievului că ar trebui să-şi „amintească” de ajutorul pe care Varşovia i-l oferă. Guvernul polonez a anunţat ulterior că nu va mai furniza Ucrainei alte arme în plus faţă de cele deja convenite.

„Trebuie să rezolvăm această problemă între noi”

Totuşi, preşedintele polonez a făcut vineri un pas către detensionarea situaţiei. „Nu am nicio îndoială că disputa asupra importului de cereale din Ucraina pe piaţa poloneză este doar un fragment din relaţiile polonezo-ucrainene”, a spus Andrzej Duda la o conferinţă pe teme de afaceri.

„Nu cred că ea va avea un impact semnificativ asupra lor, aşadar trebuie să rezolvăm această problemă între noi”, a adăugat şeful statului polonez, la o zi după ce guvernul de la Kiev a anunţat că va avea discuţii cu cel de la Varşovia pentru a ajunge la o înţelegere în chestiunea importului de cereale.

Duda ar fi trebuit să se întâlnească cu Zelenski în timpul Adunării Generale a ONU de la New York, dar întâlnirea nu a mai avut loc. Întrebat joi despre aceasta într-un interviu, preşedintele polonez a răspuns că „atmosfera a devenit tensionată” şi că declaraţiile lui Zelenski i-au lăsat un gust amar.

Rusia jubilează

În acest timp, reacţionând la disputa dintre Varşovia şi Kiev pe tema cerealelor, Moscova a susţinut vineri că o creştere a tensiunilor între Ucraina şi aliaţii europeni ai acesteia este „inevitabilă”.

„Anticipăm că aceste fricţiuni între Varşovia şi Kiev vor creşte”, a răspuns presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, întrebat despre anunţul Varşoviei că nu va mai furniza arme Kievului.

„Noi înţelegem că între Kiev şi alte capitale europene tensiunile de asemenea vor creşte în timp, este inevitabil. Şi în acest timp noi ne continuăm operaţiunea militară specială (în Ucraina), pentru a ne atinge obiectivele pe care ni le-am fixat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, potrivit AFP.

Citește și:

____