​Ucraina va depune „în câteva ore" o plângere la Organizația Mondială a Comerțului cu privire la interzicerea importurilor de cereale din această țară în Polonia, Ungaria și Slovacia, potrivit ministrului adjunct al economiei, Taras Kachka, citat de Bloomberg.

Cereale ucrainene descărcate în portul ConstanțaFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Kievul intenționează, de asemenea, să riposteze cu propriile interdicții asupra importurilor mai multor produse dacă nu sunt ridicate restricții similare, și ar putea viza bunuri precum ceapa și merele din Polonia și automobilele din Ungaria, a declarat Kachka luni.

Taras Kachka a precizat că Kievul este pregătit să „îşi asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în ţările vecine" şi că va introduce un sistem de licenţe de export „în timp real" pentru cereale.

Tot luni, ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas Puchades, a spus că o interdicție unilaterală din partea oricărui stat membru al Uniunii Europene privind importurile de cereale ucrainene pare ilegală, dar că este de competența Comisiei Europene să judece.

Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va extinde interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei. În luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina, condiţia fiind să nu împiedice tranzitul către alte ţări.

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat acum vor implementa propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina, au declarat vineri guvernele acestor țări, în timp ce România a spus că așteaptă măsurile Ucrainei și apoi va lua o decizie privind măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.

Fermierii români au cerut Guvernului să interzică, pe modelul Poloniei, importurile unei serii de produse agroalimentare din Ucraina.

Ciolacu anunță o interdicție pe 30 de zile până când Ucraina vine cu o propunere de licențiere

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene, el arătând că aşteaptă de la premierul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE. Şeful Executivului a precizat că de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.

„În primul şi în primul rând a fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică, cu premierul Ucrainei şi cu Comisia. Aţi văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi colegul Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedinta Comisiei”, a spus preşedintele PSD după şedinţa conducerii partidului.

„Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei, spunând că va trebui totuşi un control riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi de asemenea şi astăzi, nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă. A fost un gentlemen's agreement între mine şi premierul Ucrainei pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Până în acest moment, mai mult ca sigur astăzi aşteptăm şi aşa mi s-a promis de către premierul Ucrainei, că îmi va trimite această propunere de licenţiere pe care să o discutăm. În cazul în care vor apărea solicitări de export pentru România, cu certitudine am să cer ministrului în primul rând al Agriculturii, ministrului Economiei, pentru că vorbim şi de comerţ, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricţia prelungită”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Premierul a arătat că ”înţelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României”. ”Ne-am ţinut de ea în primul rând partea ucraineană şi a doua înţelegere a fost că în cursul zilei de astăzi îmi va trimite draftul pe care îl discutăm şi cu Comisia şi cu noi. Vorbim de cele patru produse care au avut până acum interdicţie”, a mai spus şeful Executivului.

Ciolacu a menţionat că până acum am ajuns cu eforturile deosebite făcute de ministrul Transporturilor, la 2,5 milioane de tone de cereale să tranziteze pe lună România.

”Nu putem continua ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier. România a făcut nişte investiţii rapide, prin Ministerul Transporturilor, atât pe căi ferate cât şi pe tranzitul pe Dunăre”, a arătat Ciolacu.

Fermierii bulgari au blocat vămile la granița cu România

Sute de fermieri bulgari protestează, luni, în punctele de trecere a frontierei Ruse-Giurgiu și Vidin-Calafat, unde traficul este restricționat, față de decizia Comisiei Europene de a ridica interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei, între care România și Bulgaria.

Conform Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, autoritățile bulgare au anunțat că începând cu ora 10:00 au loc proteste ale producătorilor de cereale bulgari, în zona PTF Ruse-Giurgiu și PTF Vidin-Calafat.