Rusia intenţionează să îşi majoreze masiv cheltuielile pentru Apărare în 2024, acestea urmând să ajungă la 6% din PIB, de la 3,9% din PIB în 2023 şi 2,7% din PIB în 2021, a relatat vineri agenţia de presă Bloomberg, citată de Reuters.

Serghei Soigu si Dmitri Medvedev, alaturi de presedintele Vladimir PutinFoto: Dmitry Astakhov / TASS / Profimedia

Moscova şi-a dublat obiectivul pentru cheltuielile din domeniul apărării în 2023, la peste 100 miliarde de dolari, anunţa Reuters în august, în urma sporirii costurilor războiului din Ucraina.

Creşterea costurilor cu războiul a sprijinit redresarea modestă a economiei ruse în acest an, în urma producţiei industriale mai ridicate, dar conflictul a afectat deja finanţele publice, ducând la un deficit de aproximativ 24 miliarde de dolari, pe fondul scăderii veniturilor din exporturi.

Vineri, Guvernul rus a discutat planurile bugetare pentru următorii trei ani.

„Vrem să majorăm cheltuielile bugetare cu peste 25% anul viitor”

Rusia intenţionează să îşi majoreze cheltuielile bugetare cu 25,8% anul viitor, la 36.600 miliarde de ruble (383 miliarde de dolari), a anunţat vineri premierul Mihail Mişustin, potrivit Reuters.

După ce au fost majorate semnificativ cheltuielile pentru apărare în urma invadării Ucrainei, cheltuielile sociale ar urma de asemenea să crească, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din martie 2014.

Cheltuielile bugetare planificate pentru anul viitor sunt echivalentul a aproximativ 20,4% din PIB.

Planurile pentru 2024 prevăd un deficit bugetar redus, în timp ce veniturile sunt estimate la 35.000 miliarde de ruble, a mai anunţat Mișustin la reuniunea guvernamentală de vineri.

____