Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a respins posibilitatea livrării de avioane de luptă germane Ucrainei, în cursul reuniunii de vineri a aliaţilor occidentali, desfăşurată la baza aeriană americană de la Ramstein (Germania), a consemnat DPA, citată de Agerpres.

Boris PistoriusFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Germania poate totuşi furniza piloţilor ucraineni aeronave pe care să le poată opera prompt şi cărora să le poată asigura service pe plan local, a menţionat Boris Pistorius, în timpul convorbirilor axate pe coordonarea livrărilor de arme către Ucraina.

„Nu e ca şi cum ai schimba o maşină de închiriat cu alta”, a adăugat el, referindu-se la diferenţele dintre avioanele de luptă ale celor două ţări.

Aeronavele germane Tornado şi Eurofighter au capacităţi diferite de cele necesare în Ucraina, a precizat ministrul german.

Berlinul permite Poloniei să livreze Ucrainei avioane de luptă MiG-29

Săptămâna trecută, Germania și-a dat acordul ca Polonia să transfere Ucrainei încă un lot de cinci avioane de luptă MiG-29, cumpărate anterior de guvernul de la Varșovia din stocurile moștenite de Berlin de la fosta Republică Democrată Germană (RDG).

În 2002, Germania a vândut Poloniei 23 de avioane de luptă MiG-29, pe care Bundeswehr le-a moștenit de la forțele armate ale RDG, statul-satelit comunist creat de Uniunea Sovietică în estul Germaniei după al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui consilier pe probleme de securitate al președintelui polonez Andrzej Duda, în jur de o duzină de astfel de avioane de luptă se află încă în serviciul forțelor aeriene poloneze astăzi.

La fel ca în cazul tancurilor Leopard 2 sau a altor echipamente militare, contractele de vânzare de armament fabricat în Germania prevăd de regulă că guvernul de la Berlin trebuie să își dea acordul cu un eventual transfer către o terță parte.

Primul MiG-29 promis Ucrainei a ajuns în țară luna trecută

Președintele polonez Duda a declarat la începutul acestei luni că țara sa a livrat Ucrainei opt avioane de luptă MiG-29, presa germană relatând însă că niciuna dintre acestea nu a făcut parte din lotul de aeronave cumpărate de la Bundeswehr în urmă cu două decenii.

Ucraina a primit primul avion MiG-29 promis de parteneri în data de 23 martie, acesta fiind însă livrat de Slovacia, nu Polonia.

Guvernul de la Bratislava a anunțat pe 17 martie, la o zi după cel de la Varșovia, că își va transfera forțelor armate ucrainene avioanele MiG-29 rămase.

Documentele clasificate ale SUA scurse pe internet în ultimele săptămâni arată de asemenea că Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, deși nu a făcut niciun anunț oficial în acest sens.

Preşedintele bulgar Rumen Radev şi socialiştii bulgari, tradiţional mai apropiaţi de Rusia, au blocat ajutorul militar pentru armata ucraineană cerut de fostul premier pro-occidental Kiril Petkov, dar Bulgaria a trimis totuşi arme, muniţii şi combustibil Ucrainei în mod clandestin prin intermediari.

___