Germania, Polonia și Ucraina au semnat vineri un acord privind înființarea un hub în Polonia pentru repararea tancurilor Leopard folosite în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor rusești, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, la o reuniune a aliaților la baza aeriană Ramstein, potrivit Reuters.

Tanc german Leopard 2Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

Toate părțile au căzut de acord asupra modului de finanțare a unui astfel de hub, care costă aproximativ 150-200 de milioane de euro (384 de milioane de dolari) pe an și ar putea începe să funcționeze la sfârșitul lunii mai, a declarat Pistorius reporterilor.

Aderarea Ucrainei la NATO

Întrebat despre perspectivele Ucrainei de a adera la alianța NATO, Pistorius a declarat că toți membrii au fost de acord că văd Ucraina ca un viitor membru, dar a spus că, „mai întâi de toate”, accentul trebuie pus acum pe sprijinirea Ucrainei pe câmpul de luptă.

Patriot în Polonia

Dialogul privind prezența sistemelor germane de apărare antiaeriană Patriot în Polonia continuă, a declarat vineri ministrul polonez al apărării, după ce un raport a afirmat că Berlinul intenționează să pună capăt desfășurării până la sfârșitul anului.

„Există deschidere pentru discuții și, ca urmare, continuăm dialogul”, a declarat Mariusz Blaszczak reporterilor la baza aeriană Ramstein din Germania.

Și România ar urma să găzduiască un centru de mentenanță Rheinmetall

Producătorul german de armament Rheinmetall construiește un centru militar de întreținere și logistică în Satu Mare, care va începe să funcționeze luna aceasta pentru a deservi armele folosite în războiul din Ucraina, a anunțat duminică compania, relatează Reuters.

Rheinmetall construieste in Romania un centru de mentenanta pentru armamentul folosit in UcrainaFoto: Rupert Oberhuser / Alamy / Alamy / Profimedia

„Service-ul ar trebui să joace un rol central în menținerea operațională a sistemelor de luptă occidentale utilizate în Ucraina și în asigurarea disponibilității suportului logistic”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

Tancuri Leopard 2 și Challenger vor fi întreținute la centrul Rheinmetall din Satu Mare

Centrul, situat în apropierea graniței cu Ucraina, va deservi obuziere autopropulsate, tancuri Leopard 2 și Challenger, vehicule de luptă de infanterie Marder, transportoare blindate Fuchs și camioane militare.

„Este o preocupare cheie pentru noi, cei de la Rheinmetall, să oferim forțelor NATO și Ucrainei cel mai bun sprijin posibil”, a declarat șeful executivului Armin Papperger într-un comunicat.

Rheinmetall a fondat un centru similar în Lituania în iunie 2022 pentru a oferi sprijin vehiculelor NATO din statele baltice.

Rheinmetall era, de asemenea, în discuţii cu oficialii ucraineni cu privire la construirea unei fabrici de tancuri în Ucraina, scria The Kyiv Independent la începutul lunii martie, citând Der Spiegel.

___