Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților pentru arme cu rază lungă de acțiune, avioane și muniție, în timp ce SUA a găzduit vineri o reuniune la baza aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre intensificarea sprijinului pentru respingerea invaziei rusești.

soldati ucraineni pe frontul din DonetkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

08:52Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Pașii făcuți de aliați la Ramstein pentru a consolida forțele de tancuri ucrainene înainte de contraofensivă / „Putin nu se poate juca cu timpul, vom persevera”. Statele Unite au declarat că vor începe în curând să instruiască trupele ucrainene pentru a utiliza tancurile Abrams, iar Germania a anunțat un acord pentru înființarea unui centru în Polonia pentru repararea tancurilor desfășurate în Ucraina, în timpul reuniunii aliaților la Baza Aeriană Ramstein din Germania.
  • Reznikov anunţă că Ucraina a primit „undă verde” pentru cooperarea cu agenţia de achiziţii a NATO
  • Un general american de rang înalt spune că forțele ruse au o disciplină „erodată” și un moral „slab” împotriva Ucrainei. În timp ce armata ucraineană „continuă să se descurce foarte bine” în lupta împotriva Rusiei, armatei ruse îi lipsesc voința și moralul, a declarat vineri generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit
  • Jurnalistul bulgar care a stârnit furia Kremlinului prin dezvăluirile sale, condamnat în lipsă / „De ce nu ne otrăvesc în absență?!”
  • Viktor Orban vrea să pună beţe-n roate Ucrainei la NATO. Premierul Ungariei pune la îndoială aderarea, după ce Stoltenberg declarase că toţi aliaţii sunt de acord cu ea
  • Ministerul rus de Externe afirmă că declarațiile NATO privind aderarea Ucrainei la alianță sunt „periculoase”
  • Medvedev: Marea Britanie este dușmanul nostru etern / Monarhia britanică, degenerată
  • Lloyd Austin: „Războiul lui Putin nu este rezultatul extinderii NATO, ci cauza extinderii NATO”
  • Germania, Polonia și Ucraina au semnat vineri un acord privind un hub pentru repararea tancurilor Leopard folosite în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor rusești, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, la o reuniune a aliaților la baza aeriană Ramstein, potrivit Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 422 LIVE-TEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de vineri seară: „Acum trebuie să menţinem cu toţii unitatea, mobilizarea şi concentrarea totală asupra apărării”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să le sugereze compatrioţilor, în discursul de vineri seară, că aşteptata contraofensivă ucraineană este iminentă, cerându-le să rămână uniţi şi să se mobilizeze, subliniind că linia frontului este prioritatea numărul unu, că atenţia se concentrează pe apărare şi că sunt pregătite noi forţe „care îşi vor dovedi valoarea pe front”.

00:20 Reznikov anunţă că Ucraina a primit „undă verde” pentru cooperarea cu agenţia de achiziţii a NATO

Ucraina a primit „undă verde” pentru o cooperare strânsă cu Agenţia de Sprijin şi Achiziţii a NATO (NSPA), a declarat vineri ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, în timp ce colegul său de la Externe, Dmitro Kuleba, a cerut UE să urgenteze o a doua tranşă din ajutorul militar promis.

În replică, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell l-a asigurat pe ministrul ucrainean de externe că Uniunea Europeană îşi va îndeplini în cele din urmă promisiunea de a oferi Ucrainei muniţiile de artilerie promise, deşi persistă divergenţele între statele membre asupra atribuirii contractelor pentru fabricarea obuzelor.

Viktor Orban vrea să pună beţe-n roate Ucrainei la NATO

23:51Jurnalistul bulgar care a stârnit furia Kremlinului prin dezvăluirile sale, condamnat în lipsă / „De ce nu ne otrăvesc în absență?!”

Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea în contumacie a jurnalistului de investigație bulgar Christo Grozev, potrivit agenției de presă RIA.

23:37Un preot rus a fost schimbat cu prizonieri de război ucraineni, potrivit unui raport

The Kyiv Independent relatează că un preot rus a fost predat Rusiei în schimbul a 28 de prizonieri de război ucraineni.

De asemenea, publicația afirmă că clericul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei a fost condamnat pentru colaborare.

23:03Un general american de rang înalt spune că forțele ruse au o disciplină „erodată” și un moral „slab” împotriva Ucrainei

În timp ce armata ucraineană „continuă să se descurce foarte bine” în lupta împotriva Rusiei, armatei ruse îi lipsesc voința și moralul, a declarat vineri generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, potrivit CNN.

22:40Viktor Orban vrea să pună beţe-n roate Ucrainei la NATO. Premierul Ungariei pune la îndoială aderarea, după ce Stoltenberg declarase că toţi aliaţii sunt de acord cu ea

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a pus sub semnul întrebării aspiraţia de lungă durată a Ucrainei de a adera la NATO, iar atitudinea sa, exprimată aproape sarcastic, a venit după ce şeful NATO, Jens Stoltenberg, declarase vineri că „toţi aliaţii NATO au fost de acord ca Ucraina să devină membru NATO” într-o bună zi.

„Putin nu se poate juca cu timpul, vom persevera”

21:30Experții nucleari de la centrala din Zaporojie spun că au auzit bombardamente "aproape în fiecare zi" în această săptămână

La un moment dat, li s-a spus să se adăpostească la fața locului din cauza pericolelor potențiale, potrivit unei actualizări a directorului general al AIEA, Rafael Grossi.

"Am văzut indicii clare de pregătiri militare în zonă când am vizitat centrala nucleară Zaporojie în urmă cu puțin peste trei săptămâni. De atunci, experții noștri de la fața locului au raportat frecvent despre faptul că au auzit explozii, sugerând uneori bombardamente intense nu departe de centrală. Sunt profund îngrijorat de situația de la centrală", a declarat Grossi, potrivit CNN.

21:05Ministerul rus de Externe afirmă că declarațiile NATO privind aderarea Ucrainei la alianță sunt „periculoase”

Ministerul rus de Externe a emis vineri un avertisment cu privire la declarațiile „periculoase” ale NATO privind aderarea Ucrainei la alianță, scrie AFP.

„NATO își fixează obiectivul de a „învinge” Rusia în Ucraina și, pentru a motiva Kievul, promite că, după încheierea conflictului, țara poate fi acceptată în alianță”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zaharova.

20:38Pașii făcuți de aliați pentru a consolida forțele de tancuri ucrainene înainte de contraofensivă / „Putin nu se poate juca cu timpul, vom persevera”

Statele Unite au declarat că vor începe în curând să instruiască trupele ucrainene pentru a utiliza tancurile Abrams, iar Germania a anunțat un acord pentru înființarea unui centru în Polonia pentru repararea tancurilor desfășurate în Ucraina, în timpul reuniunii aliaților la Baza Aeriană Ramstein din Germania.

„Războiul lui Putin nu este rezultatul extinderii NATO, ci cauza extinderii NATO”

20:15Vizita la Kiev a secretarului general al NATO şi mesajele transmise de acesta către ucraineni reprezintă „un semnal extrem de pozitiv” pentru militarii aflaţi în prima linie a frontului, a declarat pentru Agerpres coordonatorul trupelor de grăniceri din regiunile Doneţk şi Luhansk, locotenent-colonel Serhii Osaciuk. Potrivit acestuia, sprijinul pe care Alianţa îl oferă Ucrainei şi armatei sale constituie dovada că soldaţii ucraineni nu vor lupta singuri împotriva Rusiei.

19:52Medvedev: Marea Britanie este dușmanul nostru etern / Monarhia britanică, degenerată

Dmitri Medvedev a reacționat la sancțiunile impuse astăzi de Marea Britanie împotriva a cinci cetățeni ruși, numind Marea Britanie „dușmanul etern” al Moscovei, potrivit Sky News.

19:44Ucraina acuză doi foști oficiali pentru contracte de achiziție pentru armată

Un fost viceministru ucrainean al apărării și un alt oficial al ministerului au primit „notificări de suspiciune” prin care sunt acuzați de nereguli în legătură cu contractele de achiziție din 2020 de alimente pentru armată, a anunțat vineri agenția de stat anticorupție, potrivit Reuters.

Biroul Național Anticorupție (NABU) a precizat într-o declarație că acțiunile lor au dus la pierderi pentru stat de aproape 12 milioane de grivne (328.000 de dolari). Acesta nu a menționat numele suspecților și nici nu a spus cum au răspuns aceștia la acuzații

19:15Lloyd Austin: „Războiul lui Putin nu este rezultatul extinderii NATO, ci cauza extinderii NATO”

Secretarul american al apărării l-a atacat pe liderul rus în declarațiile sale de la baza aeriană Ramstein din Germania.

Luând cuvântul după o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, Lloyd Austin a declarat că Vladimir Putin a făcut „o serie de calcule greșite grave atunci când a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de un an”, potrivit Sky News.

„El a crezut că Ucraina nu va riposta, dar Ucraina este puternică, cu ajutorul partenerilor săi”, a spus Lloyd.

Acord pentru repararea tancurilor pentru Ucraina la un centru din Polonia

18:35Fermierii din Ucraina sunt îngrijorați de restricțiile din țările vecine / „Ne paște falimentul” / „Credem că e mâna Rusiei”

Petro Potapenko se uită la grămezile de cereale din silozul său din regiunea Kiev. La fel ca mulți alți fermieri ucraineni, el se întreabă dacă își va putea exporta producția în fața restricțiilor impuse de tot mai mulți vecini, potrivit AFP.

18:10Germania anunță un acord pentru repararea tancurilor pentru Ucraina la un centru din Polonia

Germania, Polonia și Ucraina au semnat vineri un acord privind un hub pentru repararea tancurilor Leopard folosite în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor rusești, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, la o reuniune a aliaților la baza aeriană Ramstein, potrivit Reuters.

17:58 Lituania: Parlamentul a adoptat legea privind sancţiunile contra cetăţenilor ruşi şi belaruşi, dar fără amendamentele propuse de preşedintele țării

Parlamentul Lituaniei a anulat un veto prezidenţial privind legea specială asupra sancţiunilor impuse cetăţenilor ruşi şi belaruşi. Majoritatea celor 141 de membri ai parlamentului au votat pentru adoptarea legii fără amendamentele propuse de preşedintele Gitanas Nauseda.

A fost astfel aprobată versiunea originală a legii, care impune sancţiuni mai mici împotriva cetăţenilor belaruşi decât împotriva celor ruşi. Nauseda şi-a justificat veto-ul spunând că nu există nicio bază pentru o evaluare diferită din punctul de vedere al securităţii naţionale a Lituaniei. El insistase ca cetăţenii şi entităţile din Belarus să fie supuşi aceloraşi sancţiuni ca şi ruşii în ceea ce priveşte vizele, permisele de şedere, achiziţionarea de proprietăţi şi alte activităţi.

Au existat însă opinii diferite asupra propunerii în guvern şi în rândul opoziţiei. Lidera opoziţiei din Belarus Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil în Lituania, a pledat pentru restricţii mai uşoare pentru belaruşi.

Kremlinul neagă că are în vedere un nou val de mobilizare

17:24România nu a decis blocarea importurilor de produse agricole din Ucraina deoarece „în adoptarea unor măsuri în actualul context trebuie avut în vedere întregul ansamblu de consecinţe pe care îl produc”, a declarat vineri premieful Nicolae Ciucă.

„România este în deplină aliniere cu măsurile care se vor stabili la nivelul Comisiei Europene. Urmează ca pe 25 aprilie să aibă loc Consiliul AgriFish şi acolo se vor stabili măsurile. Cert este că, în momentul de faţă, România nu a decis blocarea unilateral a importurilor şi trebuie să vedem ansamblul şi consecinţele care se vor petrece pe o astfel de decizie şi, în continuare, să vedem ceea ce suferă poporul ucrainean în nevoia de a-şi apăra ţara. Trebuie să gândim aceste măsuri cât se poate de aşezat şi să vedem tot ansamblul de consecinţe pe care le produc”, a spus Ciucă, citat de Agerpres.

17:22Generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, a reacționat ironic la informația că Rusia a emis un mandat de arestare pe numele său, afirmând că poate fi în sfârșit mulțumit.

17:20Ucraina este „deja de facto parte din spațiul de securitate al NATO” și a atins „niveluri fără precedent de interoperabilitate”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, după întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza aeriană de la Ramstein, Germania.

17:19Studenți ruși, convocați la centrele de încorporare / Kremlinul neagă că are în vedere un nou val de mobilizare

Kremlinul a negat din nou vineri orice plan de a lansa o a doua campanie de mobilizare pentru a trimite oameni în Ucraina, ca răspuns la rapoartele privind studenții care au fost convocați de armată, scrie AFP.

”Nu există discuții la Kremlin despre niciun val de mobilizare”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov.

16:30VIDEO O nouă înregistrare distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată cum operatorii de drone ai Kievului au lovit în plin un grup de soldați ruși surprins în spatele unui camion aflat în câmp deschis.

Pentagon Leaks: Kievul ar fi planificat să atace trupele Wagner din Siria / Planul ar fi fost oprit de Zelenski

16:28Serviciul de informații al Ucrainei ar fi plănuit în toamna anului trecut să atace forțele rusești și trupele Wagner desfășurate în Siria cu ajutorul rebelilor kurzi, însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi stopat acest plan în decembrie, arată unul dintre documentele clasificate scurse de la Pentagon în ultima perioadă, scrie The Washington Post, potrivit Pravda.

16:07VIDEO Momentul în care bomba scăpată de un Suhoi Su-34 explodează în centrul orașului rusesc Belgorod

16:00Statele Unite au furnizat Ucrainei asistenţă militară în valoare de peste 35 de miliarde de dolari de la începerea războiului, a anunţat vineri secretarul american al apărării Lloyd Austin, la baza militară americană de la Ramstein.

15:54 Rusia a emis un mandat de arestare pe numele șefului serviciilor secrete militare ucrainene. Care sunt acuzațiile contra lui Budanov

15:41 În următoarele săptămâni, SUA vor începe să instruiască forțele ucrainene în vederea utilizării și întreținerii tancurilor Abrams. 31 de tancuri vor sosi în zona de antrenament Grafenwoehr din Germania la sfârșitul lunii mai, iar trupele vor începe antrenamentul câteva săptămâni mai târziu.

Potrivit declarațiilor oficiale, antrenamentul trupelor va dura aproximativ 10 săptămâni. Tancurile de antrenament nu vor fi cele date Ucrainei pentru a fi folosite în războiul împotriva Rusiei, în schimb, 31 de tancuri de luptă M1A1 sunt recondiționate în Statele Unite, iar acestea vor ajunge pe front atunci când vor fi pregătite. (Sky News)

15:33 Premierul ungar Viktor Orban a reacționat pe Twitter cu un singur cuvânt - „Ce?!”, la știrea că Jens Stoltenberg a declarat în timpul vizitei făcute joi la Kiev că locul Ucrainei este în NATO.

15:27Kazahstanul a accelerat exporturile de petrol ocolind Rusia -surse

Kazahstanul a accelerat exporturile de petrol care ocolesc Rusia în primul trimestru al anului 2023, în timp ce încearcă să își reducă dependența de vastul său vecin, arată datele furnizate de surse din industrie și de Refinitiv, potrivit Reuters.

Un guvernator rus acuză Ucraina că a atacat cu dronă un tractor din Kursk

15:17 Măsurile Uniunii Europene de ajutorare a fermierilor afectați de abundența importurilor de alimente din Ucraina sunt prea puține și prea târziu, a declarat vineri premierul polonez, după ce guvernul a aprobat un ajutor de 10 miliarde de zloți (2,38 miliarde de dolari) pentru agricultura poloneză.

„Ceea ce ne oferă UE este oferit cu întârziere, este prea puțin, o picătură în oceanul de nevoi", a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. (Reuters)

15:00Retorica „extremistă” a Kievului demonstrează necesitatea de a continua campania militară rusă în Ucraina, a declarat vineri Ministerul de Externe rus într-un comunicat în care vorbește de „apetitul în creștere” al președintelui Volodimir Zelenski.

14:47 Roman Starovoit, guvernatoriul regiunii ruse Kursk, a acuzat vineri forțele armate ucrainene de efectuarea unui atac cu dronă asupra unui tractor din zonă.

14:37 Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri, în cadrul unui briefing, că trupele de asalt luptau în părțile vestice ale Bahmut, ultima parte a orașului ucrainean aflat în conflict care mai este deținută de forțele Kievului.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a scris anterior pe Telefram că Bahmut este cel mai „fierbinte” punct al frontului. „Inamicul atacă. Distruge casele și clădirile până la pământ. Avansează în unele zone", a adăugat ea.

Patriarhul Kirill: Trupele rusești luptă „pentru viitorul țării noastre”

14:28 Vladimir Putin a discutat vineri, la telefon, cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, despre acordul OPEC+ de limitare a producției de petrol, a anunțat Kremlinul.

Cei doi și-au exprimat satisfacția cu privire la nivelul de cooperare dintre cele două țări pentru a aduce stabilitate pe piața globală a petrolului, a precizat Kremlinul.

Putin și prințul moștenitor au stabilit, de asemenea, relații de afaceri strânse, a transmis sursa citată, adăugând că „discuția a decurs într-o manieră prietenoasă, a fost constructivă și informativă. Având în vedere acest lucru, s-a convenit să se stabilească contacte în domenii specifice de cooperare".

14:22Un dansator de la Opera din Odesa, în vârstă de 31 de ani, a fost ucis în timp ce lupta în prima linie, a anunțat compania de balet, citată de CNN.

Rostyslav Yanchyshen a fost ucis în timp se afla „într-o misiune de luptă”, a scris pe pagina sa de Facebook compania de balet din Odesa.

„Timp de mai bine de zece ani, Rostyslav a slujit la Opera din Odesa, iar în primele zile de război s-a alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei pentru a apăra eroic Ucraina, pe care a iubit-o mai presus de orice! Drept urmare, balerinii artistului au fost înlocuiți cu cizme de armată, iar muzica spectacolelor sale preferate a fost înlocuită cu sunetele focului de mortar”, mai spune sursa citată de CNN.

14:07 Patriarhul Kirill al Moscovei a declarat vineri că trupele rusești din Ucraina luptă „pentru viitorul țării noastre” și i-a îndemnat pe ruși să lase deoparte diviziunile interne.

Tass relatează că liderul Bisericii Ortodoxe din Rusia, care a fost vocal în sprijinul său pentru invazia Ucrainei, a declarat: „Chiar trebuie să fim uniți astăzi ... ostilitatea unii față de alții este ca o trădare a Patriei".

El i-a îndemnat pe ruși să lucreze împreună pentru ca „atunci vom avea puterea de care se vor teme cei care visează la ruinarea pământului rusesc" și a spus că „apărarea Patriei" este „cea mai mare datorie și faptă sacră" pentru fiecare persoană. (The Guardian)

Britancii au sancționat 5 persoane implicate în condamnarea lui Kara-Murza

13:53 Vicepremierul german vrea uraniul inclus pe lista de sancțiuni UE contra Rusiei. Franța și alte țări europene strâmbă din nas

13:46 Marea Britanie a sancționat vineri un judecător rus și alte patru persoane care au legătură cu arestarea lui Vladimir Kara-Murza, critic al Kremlinului, care a fost încarcerat pentru 25 de ani săptămâna aceasta.

„Modul în care Rusia l-a tratat și l-a condamnat pe Vladimir Kara-Murza demonstrează încă o dată disprețul total al acesteia față de drepturile fundamentale ale omului", a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly. „Marea Britanie va continua să îl sprijine pe domnul Kara-Murza și familia sa. Solicit Rusiei să îl elibereze imediat și necondiționat", a adăugat acesta.

13:29 Kremlinul a tranmis vineri că monitorizează informațiile privind o posibilă interzicere a exporturilor către Rusia de către țările occidentale.

„Monitorizăm cu atenție acest lucru, suntem conștienți de faptul că atât SUA, cât și UE iau în considerare în mod activ noi sancțiuni", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Credem că atât sancțiunile actuale împotriva Federației Ruse, cât și noile măsuri suplimentare la care SUA și UE s-ar putea gândi acum vor afecta, desigur, și economia globală. Prin urmare, acest lucru poate duce la o accentuare a tendinței spre o criză economică mondială", a adăugat el.

Ucraina „relansează Bâstroe ca rută alternativă” pentru cereale

12:48 Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat vineri o lege care impune ca bugetele de stat să aloce cheltuieli de cel puțin 2% din PIB pentru apărare începând de anul viitor. În bugetul pentru 2023, cheltuielile pentru apărare sunt planificate la 1,52% din PIB.

Proiectul de lege estimează că, în bugetul central de stat pe 2024, ar fi nevoie de 21,5 miliarde de coroane (aproape 1 miliard de dolari) în plus față de perspectivele fiscale pe termen mediu ale guvernului, pentru ca cheltuielile pentru apărare să atingă nivelul necesar. (Reuters)

12:39Ucraina şi-a intensificat epurarea agenţilor dubli din serviciul său de spionaj, fiind convinsă că trădătorii de rang înalt au pregătit terenul pentru invazia rusă de anul trecut și au ajutat forţele ruse să cucerească oraşul Herson din sud şi centrala nucleară Cernobîl din nord.

12:19 Ministerul rus de Externe a susținut vineri, într-un comunicat, că recentele acțiuni și retorica din partea Ucrainei arată că Rusia trebuie să continue „operațiunea sa militară specială".

Operațiunea va continua până când obiectivele sale declarate de „denazificare și demilitarizare" vor fi finalizate, iar amenințările la adresa securității rusești vor fi eliminate, a adăugat ministerul condus de Serghei Lavrov.

12:08 Ucraina anunță că „relansează Bâstroe ca rută alternativă” pentru exporturile sale de cereale / Ce a spus vicepremierul Kubrakov despre lucrările la canal.

Lituania se decuplează de la rețeaua energetică rusă

11:29 România nu va interzice în mod unilateral importul de cereale ucrainene și va aștepta ca Comisia Europeană să aplice măsuri de sprijinire a fermierilor din Europa Centrală și de Est, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Cu toate acestea, România și Ucraina se vor consulta săptămânal cu privire la volumele de cereale preconizate, încercând să limiteze importurile, a declarat Daea după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Mikola Solski în București. (Reuters)

11:18Lituania intenţionează să îşi decupleze reţeaua energetică de cea a Rusiei pentru a-şi testa capacitatea de a pune capăt şi ultimei legături energetice pe care o mai are cu Moscova.

11:14 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 630 de soldați, 1 tanc, 6 alte blindate de luptă, 2 piese de artilerie, 6 diferite vehicule, 2 echipamente speciale și 8 drone:

Stoltenberg: Ucraina va deveni membră NATO

11:09 Guvernul canadian a anunțat vineri un nou ajutor militar de 39 de milioane de dolari canadieni (28,9 milioane de dolari) pentru Ucraina, care va include 40 de puști cu lunetă, 16 aparate de radio și o donație către un fond NATO pentru a ajuta Kievul în războiul său împotriva Rusiei.

Cea mai recentă rundă de ajutor canadian, care include și muniție pentru puști, a fost anunțată de ministrul apărării, Anita Anand, la baza aeriană Ramstein din Germania, unde oficialii NATO din domeniul apărării se întâlnesc pentru a discuta despre noi livrări militare pentru Ucraina. (Reuters)

11:03 Propaganda de la Moscova încearcă să îi încurajeze pe soldații ruși care se tem de contraofensiva ucraineană așteptată, dându-le asigurări că vremea și terenul sunt din nou de partea lor, afirmă ultima evaluare publicată de ministerul britanic al Apărării cu privire la războiul din Ucraina.

10:46 Toți aliații NATO au fost de acord că Ucraina va deveni în cele din urmă membră a Alianței, dar principalul obiectiv acum este de a se asigura că această țară se va impune în fața Rusiei, a declarat vineri Jens Stoltenberg.

Vorbind înaintea unei reuniuni a grupului de legătură pentru apărarea Ucrainei la baza aeriană Ramstein din Germania, el a mai spus presei că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, Kievul trebuie să aibă „mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri". (Reuters)

Ucrainenii spun că au doborât 8 drone Shahed azi-noapte

10:19 Apărarea antiaeriană a Ucrainei a afirmat că a doborât în cursul nopții opt drone „Shahed" de fabricație iraniană.

„În timpul alertei aeriene de noapte, armata rusă a lansat douăsprezece drone Shahed deasupra Ucrainei, opt dintre ele fiind doborâte de forțele de apărare aeriană.

Noaptea, la Poltava, armata rusă a vizat un obiect de infrastructură civilă, există pagube. Nu s-au înregistrat victime.

De asemenea, în urma alertei aeriene de noapte, a fost înregistrată o lovitură asupra unei instalații de infrastructură în regiunea Viniția. În cursul zilei de ieri, două persoane au fost ucise și trei au fost rănite din cauza bombardamentelor rusești în regiunea Herson”, a transmis dimineață Suspilne, radiodifuzorul de stat din Ucraina, preluat de The Guardian.

09:13Armata germană are în plan să pună capăt desfăşurării sistemelor sale antiaeriene Patriot în Polonia şi Slovacia în cursul acestui an, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării

09:02 Evaluarea britanică de vineri dimineață:

  • În condițiile unui teren moale în cea mai mare parte a Ucrainei, este foarte probabil ca noroiul să încetinească operațiunile ambelor părți implicate în conflict.
  • Cu toate acestea, este posibil ca publicațiile online rusești să exagereze impactul general al noroiului asupra forțelor ucrainene, ca parte a unei operațiuni de informare menite să ridice moralul rușilor și să submineze susținătorii Ucrainei, în perspectiva unei contraofensive ucrainene.
  • Este de așteptat ca și condițiile de suprafață să se îmbunătățească în următoarele săptămâni. Probabil că amenințarea reprezentată de mine continuă să fie un factor mai important în limitarea manevrelor efectuate în afara drumurilor de către părțile combatante.

Aliații Ucrainei se întâlnesc vineri la baza Ramstein

08:29 Ultimele evoluții de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Forțele Moscovei au continuat să desfășoare atacuri terestre limitate în zona Kremina.
  • Surse rusești au afirmat că forțele ucrainene au continuat activitățile de recunoaștere la nord-vest de Svatove.
  • Trupele rusești au continuat atacurile terestre în Bahmut și în jurul acestuia, de-a lungul liniei de front Avdiivka-Donetsk și în vestul regiunii Donețk.
  • Forțele ruse au continuat să facă pregătiri defensive în sudul Ucrainei, din cauza îngrijorării privind o posibilă contraofensivă ucraineană.

08:20Petre Daea se întâlnește la București cu ministrul ucrainean al agriculturii

07:45 Aliații Ucrainei, îndemnați de Zelenski să livreze mai multe arme și muniții, se întâlnesc vineri în Germania pentru a-și coordona ajutorul militar acordat Kievului, care afirmă că pregătește o contraofensivă majoră.

La reuniune, găzduită de secretarul american al apărării Lloyd Austin la baza Ramstein din sudul Germaniei, va participa și șeful NATO, Jens Stoltenberg, care abia s-a întors dintr-o vizită făcută la Kiev. (AFP)

07:17Germania: Nu este momentul să se discute aderarea Ucrainei la NATO

Un Su-34 a bombardat „din greșeală” centrul orașului rusesc Belgorod

07:11Ea este Svetlana Maniovici, soția unui oficial rus și ghidul dumneavoastră în lumea luxului rusesc pe timp de război. „Uşa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum", a declarat Boris Pistorius.

06:44Un tun proiectat în anii 1960 doboară dronele Rusiei, dar țara care produce muniția pentru el nu vrea să trimită mai multă Ucrainei

01:07Zelenski: Nimeni nu i-ar înţelege pe liderii NATO dacă la summitul de la Vilnius nu vor adresa Ucrainei o invitaţie politică binemeritată de a adera la Alianţă

00:26 Un Suhoi Su-34 al forțelor aeriene ruse a „lovit din greșeală” centrul orașului rusesc Belgorod / Crater de 20 de metri diametru

00:04 Aleksandr Uss, guvernatorul regiunii ruse Krasnoiarsk, a demisionat după ce fiul său a reuşit să fugă din Italia evitând extrădarea în SUA

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------------