Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să le sugereze compatrioţilor, în discursul de vineri seară, că aşteptata contraofensivă ucraineană este iminentă, cerându-le să rămână uniţi şi să se mobilizeze, subliniind că linia frontului este prioritatea numărul unu, că atenţia se concentrează pe apărare şi că sunt pregătite noi forţe „care îşi vor dovedi valoarea pe front”.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Toată lumea din Ucraina trebuie să înţeleagă că principala sarcină a statului este de a ne dezrobi teritoriile, de a ne întoarce pământurile şi poporul din captivitatea rusească”, a declarat liderul ucrainean. „Resursele statului se concentrează în primul rând pe această sarcină. Şi sunt recunoscător tuturor celor care ajută”, a punctat Volodimir Zelenski, potrivit News.ro.

„Acum, la fel ca anul trecut, trebuie să rămânem cu toţii uniţi, mobilizaţi şi pe deplin concentraţi pe apărare”, a insistat preşedintele ucrainean.

„Pregătim în mod activ noi brigăzi şi unităţi”

Zelenski le-a spus ucrainenilor că a avut vineri o şedinţă cu principalii conducători ai armatei şi cu şefii seviciilor de informaţii, cu care a discutat în detaliu despre programul de rachete şi despre problemele legate de muniţii. „Analizăm în mod constant şi foarte atent desfăşurarea ostilităţilor, cele mai fierbinţi şi toate zonele potenţial periculoase. Linia frontului este prioritatea numărul unu”, a spus Zelenski.

„De asemenea, pregătim în mod activ noi brigăzi şi unităţi care îşi vor dovedi valoarea pe front. Problemele legate de susţinerea, instruirea şi integrarea lor în planul general de apărare sunt discutate în cadrul reuniunilor Statului Major”, a afirmat liderul de la Kiev.

„Astăzi, aş dori să le mulţumesc fiecăruia dintre voi care lucraţi în întreprinderile de stat din domeniul apărării şi în sectorul antreprenoriatului, care sunteţi implicaţi în producţia de arme şi muniţii, drone, precum şi tuturor celor care repară echipamente şi creează echipamente noi, inclusiv pentru deminare. Vă mulţumim pentru faptul că, în ciuda tuturor lucrurilor, Ucraina îşi măreşte potenţialul de producţie în domeniul apărării”, a subliniat Zelenski.

În context, preşedintele a menţionat reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei care a avut loc vineri la Ramstein. „Sunt recunoscător acelor parteneri a căror determinare este pe deplin în concordanţă cu situaţia reală şi cu nevoile de pe câmpul de luptă. Aştept raportul ministrului apărării privind rezultatele de la Ramstein”, a spus Zelenski.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu”

El mai declarat că a vorbit cu preşedinta Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, aflată în vizită la Kiev, arătând că „fiecare investiţie făcută acum, fiecare loc de muncă salvat sau creat în Ucraina, fiecare proiect economic implementat este, de asemenea, o apărare”.

„Iar când vine vorba de protecţie, viteza este esenţială”, a adăugat Zelenski.

„Ucraina şi soldaţii noştri nu au timp pentru politica formală şi pentru orice lucruri nepractice. Fiecare eveniment, fiecare negociere şi întâlnire trebuie să ofere asistenţă concretă pentru apărare, trebuie să ne întărească în mod specific soldaţii şi să ne protejeze valorile”, a subliniat liderul ucrainean.

Totodată, el le-a spus compatrioţilor că trebuie să fie pregătiţi „pentru orice scenariu”.

„Arme şi muniţii pentru soldaţii noştri, rezistenţă pentru economia noastră, pregătire reală pentru orice scenariu - toate acestea sunt absolut substanţiale”, a punctat Zelenski.

„Mulţumim celor care se află pe teren, în tranşee, în misiuni de luptă”

El şi-a încheiat discursul mulţumind soldaţilor ucraineni şi a evidenţiat „acţiunile curajoase” ale unei brigăzi de asalt care luptă la Bahmut, iar în direcţia Lîman a menţionat o altă brigadă căreia i-a mulţumit pentru „fermitate şi menţinerea sigură a poziţiei”.

Totodată, Zelenski a mulţumit „pentru acurateţe” unei brigăzi de rachete antiaeriene din Kiev.

„Mulţumim tuturor celor care se află acum pe teren, în tranşee, în misiuni de luptă! Mulţumim tuturor celor care ajută linia întâi! Şi vă rugăm să vă amintiţi de cei care şi-au dat viaţa apărând Ucraina şi ucrainenii. Fie ca eroii noştri să fie amintiţi!”, şi-a încheiat intervenţia preşedintele ucrainean.

Oficial ucrainean despre contraofensivă: „Planul este ales în cele din urmă astfel încât inamicul să nu aibă timp să reacţioneze la el”

În condiţiile în care toţi ochii se îndreaptă către aşteptata contraofensivă ucraineană, viceministrul ucrainean al apărării Hanna Maliar a subliniat miercuri că Ucraina nu va face un anunţ specific legat de data acesteia, iar planurile vor rămâne clasificate.

„Este important să înţelegem că nu va exista o zi în care forţele armate vor spune: mâine vom lansa o contraofensivă”, a declarat miercuri Maliar pentru postul naţional de televiziune.

Contraofensiva nu va implica doar câteva operaţiuni, ci mai degrabă un efort mai amplu în vederea atingerii obiectivului strategic de eliberare a întregului teritoriu ucrainean de sub ocupaţia rusă, a adăugat Maliar, precizând că aceasta presupune antrenarea forţelor ucrainene în ceea ce priveşte echipamentele şi multiple planuri ca opţiuni.

„Planul este ales în cele din urmă astfel încât inamicul să nu aibă timp să reacţioneze la el”, a arătat ea. „Trebuie să înţelegem că forţele armate se pregătesc constant, zilnic, pentru eliberarea completă a teritoriilor noastre. Şi aceasta presupune un set imens de măsuri, nu doar o contraofensivă”, a explicat Hanna Maliar.

___