O nouă înregistrare distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată cum operatorii de drone ai Kievului au lovit în plin un grup de soldați ruși surprins în spatele unui camion aflat în câmp deschis.

Nu este clar ce faceau soldatii rusi in spatele camionuluiFoto: Captura video - Paul Jawin

Înregistrarea video arată cum grupul de soldați ruși s-a oprit cu camionul în apropierea a ceea ce pare a fi o baltă, ei dându-și seama de pericolul iminent la adresa lor abia cu câteva fracțiuni de secundă înainte ca drona să îl izbească în plin pe unul dintre ei.

Motivele pentru care soldații ruși au ales să se oprească aici în câmp deschis sunt neclare, ținând cont că în împrejurimi pot fi văzute craterele unor bombardamente, ceea ce sugerează că filmarea a fost realizată în apropierea liniei frontului.

O posibilitate este ca ei să fi fost nevoiți să se oprească pentru a-și depana camionul. Unii internauți au sugerat mai mult sau mai puțin în glumă că soldații ruși s-au oprit pentru un „picnic”, ținând cont de vremea bună ce poate fi observată în imagini, o raritate în Ucraina în această perioadă a anului.

De altfel, ministerul britanic al Apărării nota în evaluarea sa de vineri dimineața asupra războiului din Ucraina că propaganda de la Moscova încearcă să îi încurajeze pe soldații ruși care se tem de contraofensiva ucraineană așteptată, dându-le asigurări că vremea rea și terenul sunt din nou de partea lor, după sosirea „rasputiței” de primăvară.

Tot mai multe lovituri cu drone kamikaze împotriva infanteriștilor ruși

În ultima perioadă pe rețelele de socializare a apărut un val de înregistrări video care au surprins atacuri cu drone kamikaze ucrainene împotriva infanteriei ruse, însă majoritatea acestora arată cum soldații trimiși de Vladimir Putin în Ucraina sunt atacați în tranșee ca parte a unei tactici de a le „toca” pozițiile cu muniții lansate din aeronave fără pilot și alte tipuri de bombardamente înainte ca militarii ucraineni să le ia cu asalt.

Dacă în cursul verii trecute majoritatea înregistrărilor ce au surprins atacuri din dronă ale ucrainenilor cu muniții improvizate erau cu precădere lovituri împotriva unor vehicule de luptă, în ultimele luni o mare parte din acestea arată atacuri împotriva soldaților ruși din tranșee și alte poziții defensive.

Această schimbare de paradigmă pare să aibă legătură cu evoluția naturii luptelor din Ucraina, care începând cu ultima parte a anului trecut au ajuns să fie cu precădere bătălii de uzură de pe poziții defensive, amintind în parte de luptele duse în Primul Război Mondial.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins cum cum operatorii ucraineni au reușit să direcționeze o dronă kamikaze exact într-o poziție întărită construită de ruși în liniile lor de tranșee, nici aceste poziții teoretic mai sigure nefiind un refugiu pentru trupele de invazie.

Urmărește ultimele informații din a 422-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.