Propaganda de la Moscova încearcă să îi încurajeze pe soldații ruși care se tem de contraofensiva ucraineană așteptată, dându-le asigurări că vremea și terenul sunt din nou de partea lor, afirmă ultima evaluare publicată de ministerul britanic al Apărării cu privire la războiul din Ucraina.

„Rasputita” in UcrainaFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Potrivit analiștilor militari britanici, terenul moale și noroiul răspândit încetinesc foarte probabil operațiunile ofensive ale ambelor armate angajate în conflict.

De altfel, pe rețelele de socializare există numeroase înregistrări video distribuite în ultimele zile care arată acest lucru, deși nu este exclus ca unele dintre ele să fie repostate acum, dar să fie de toamna trecută.

„Cu toate acestea, canalele online rusești exagerează probabil impactul general al noroiului asupra forțelor ucrainene ca parte a unei campanii informaționale menită să ridice moralul rusesc și submineze susținerea pentru Ucraina în așteptarea contraofensivei ucrainene”, notează evaluarea britanică.

Ministerul Apărării de la Londra afirmă de asemenea că este așteptat ca următoarele săptămâni să aducă o îmbunătățire a condițiilor pentru o operațiune ofensivă și că, până atunci, minele continuă să fie oricum un factor mai important în limitarea operațiunilor mecanizate decât noroiul.

„Rasputița”, invocată din nou de propaganda rusă

„Rasputița”, denumirea după care este cunoscut în Rusia, Belarus și Ucraina faimosul sezon ploios care face terenul impracticabil și îngreunează considerabil ofensivele mecanizate, își face apariția de două ori pe an, în lunile de toamnă și iarnă.

El a fost invocat de propaganda de la Moscova și liderii instalați de ruși în Herson și în toamna anului trecut, când contraofensiva ucraineană din sudul țării s-a împotmolit în luna octombrie.

Numeroase înregistrări video apărute în perioada respectivă pe rețelele de socializare au arătat cum vehiculele militare, în special cele care au roți, nu șenile, au rămas blocate în noroi sau au avut dificultăți majore în a traversa terenul.

În cele din urmă armata rusă a anunțat pe 9 noiembrie că se retrage de pe malul de est al Niprului în regiunea Herson, după ce forțele sale riscau să fie izolate și încercuite odată cu revenirea unor condiții meteorologice favorabile trupelor atacatoare.

Trei zile mai târziu, armata ucraineană elibera orașul cu același nume, capitala regiunii, spre bucuria fără margini a locuitorilor de aici, aflați sub ocupația armatei ruse încă din primele zile ale războiului declanșat de Vladimir Putin.

Urmărește ultimele informații din a 422-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.