Uniunea Europeană pregătește despăgubiri de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările afectate de importul cerealelor ieftine din Ucraina și intenționează să introducă restricții asupra acestora. Inspecțiile navelor care transportă cereale ucrainene din Marea Neagră au fost reluate în baza unui acord negociat de ONU, dar Kievul se confruntă cu o luptă pentru a obține o prelungire a acordului. Luptele continuă în estul țării, iar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a acuzat Moscova de „provocare" după ce separatiștii au declarat că forțele ucrainene au aruncat în aer patru clădiri în orașul Bahmut, ucigând 20 de civili. El a declarat că forțele ucrainene nu au vizat niciodată civili. Rusia neagă, de asemenea, că ar viza civili.

brigada de asalt Spartan a Garzii Nationale a Ucrainei participand la antrenamente pe fondul razboiuluiFoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

07:39Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Un Suhoi Su-34 rusesc a „lovit din greșeală” centrul orașului rusesc Bolgorod / Crater de 20 de metri diametru. Un avion de atac rusesc a lovit din greșeală centrul orașulului rusesc Belgorod, în apropiere de Ucraina, joi seara târziu, provocând o explozie și deteriorând clădiri, a anunțat Ministerul Apărării, citat de Tass.
  • Ucraina se pregăteşte să vândă mari companii de stat, inclusiv de utilităţi şi uzine metalurgice, la preţuri mici, pentru a-şi consolida bugetul dependent de ajutoare şi pentru a pune capăt, pe de altă parte, deceniilor de practici postcomuniste de corupţie şi proastă gestionare care au subminat economia, relatează Bloomberg
  • Zelenski: Nimeni nu i-ar înţelege pe liderii NATO dacă la summitul de la Vilnius nu vor adresa Ucrainei o invitaţie politică binemeritată de a adera la Alianţă. Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a reiterat, în discursul de joi seara adresat compatrioţilor, solicitarea fermă ca Ucraina să primească invitaţia de a adera la NATO la summitul de la Vilnius, din iulie, după ce în cursul zilei îi vorbise despre acest lucru şi secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, care a venit în vizită la Kiev.
  • Numărul celor mai bogați miliardari ruși a crescut în 2023, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident pentru a limita finanțarea războiului lui Vladimir Putin din Ucraina, potrivit clasamentului Forbes al celor mai bogați miliardari de pe planetă publicat miercuri, scrie Moscow Times. Andrei Melnicenko a devenit pentru prima dată cel mai bogat miliardar rus.
  • Guvernatorul uriaşului teritoriu rusesc Krasnoiarsk a demisionat, au anunţat joi autorităţile de la Moscova, la scurt timp după ce fiul său, om de afaceri, a fugit din Italia în Rusia, reuşind să evite extrădarea către SUA, relatează Reuters.
  • Reportaj AFP: În Ucraina, o brigadă de asalt se antrenează pentru contraofensivă. De săptămâni întregi, Ucraina promite o contraofensivă care va împinge înapoi forțele Moscovei. Într-o pădure de lângă Kiev, o brigadă de asalt se antrenează joi pentru a face exact acest lucru, cu promisiunea de a „distruge trupele rusești”.
  • Ucraina: Macron și Biden vor să „continue să angajeze” China pentru „încheierea conflictului”
  • Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a criticat întârzierile planului UE de cumpărare la comun a muniției pentru Ucraina, în timp grupul comunitar este divizat cu privire la țările care ar trebui să primească contractele, în relatează The Guardian.
  • Statele Unite nu au decis că armata privată rusă Wagner Group este o „organizație teroristă străină”, în ciuda acțiunilor sale în curs în Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 421 LIVE-TEXT:

01:10Zelenski: Nimeni nu i-ar înţelege pe liderii NATO dacă la summitul de la Vilnius nu vor adresa Ucrainei o invitaţie politică binemeritată de a adera la Alianţă.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a reiterat, în discursul de joi seara adresat compatrioţilor, solicitarea fermă ca Ucraina să primească invitaţia de a adera la NATO la summitul de la Vilnius, din iulie, după ce în cursul zilei îi vorbise despre acest lucru şi secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, care a venit în vizită la Kiev.

00:45Explozia din centrul orașului Belgorod a survenit după ce a fost lovit din greșeală d eun avion rusesc de vânătoare

Un Suhoi Su-34 rusesc „lovit din greșeală” centrul orașului rusesc Bolgorod / Crater de 20 de metri diametru. Un avion de atac rusesc a lovit din greșeală centrul orașulului rusesc Belgorod, în apropiere de Ucraina, joi seara târziu, provocând o explozie și deteriorând clădiri, a anunțat Ministerul Apărării, citat de Tass.

00:32O explozie puternică a avut loc în centrul orașului rusesc Bolgorod, aproape de granița cu Ucraina / „Crater cu diametrul de 20m”

O explozie puternică a răsunat joi în centrul orașului rus Belgorod, situat nu departe de Ucraina, provocând pagube materiale și lăsând un crater impresionant, a anunțat guvernatorul local, adăugând că nu au fost raportate imediat victime, potrivit AFP.

00:20Guvernatorul uriaşului teritoriu rusesc Krasnoiarsk a demisionat, au anunţat joi autorităţile de la Moscova, la scurt timp după ce fiul său, om de afaceri, a fugit din Italia în Rusia, reuşind să evite extrădarea către SUA, relatează Reuters.

Ucraina se pregăteşte să vândă mari companii de stat

23:46Kievul reziliază contractul de închiriere a unui teren cu Ambasada Rusiei

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că orașul a reziliat contractul de închiriere a unui teren în capitală încheiat cu Ambasada Rusiei și dorește ca proprietatea să fie returnată statului ucrainean, potrivit Sky News.

23:11 Un video de pe rețelele sociale arată un vehicul rusesc de apărare antiaeriană care a ajuns într-un șanț

Această înregistrare video ar arăta un vehicul rusesc de apărare antiaeriană S-400 după ce a fost "scos de pe șosea și a ajuns într-un șanț" în apropiere de Tula, un oraș rusesc situat la 193 km sud de Moscova, potrivit Sky News.

22:45Ucraina se pregăteşte să vândă mari companii de stat, inclusiv de utilităţi şi uzine metalurgice, la preţuri mici, pentru a-şi consolida bugetul dependent de ajutoare şi pentru a pune capăt, pe de altă parte, deceniilor de practici postcomuniste de corupţie şi proastă gestionare care au subminat economia, relatează Bloomberg, potrivit News.ro.

22:25Ucraina: Macron și Biden vor să „continue să angajeze” China pentru „încheierea conflictului”

Emmanuel Macron și Joe Biden au „convenit asupra importanței de a continua să implice” China pentru ca aceasta să contribuie „pe termen mediu la încheierea conflictului” din Ucraina, a anunțat joi președinția franceză, citată de AFP.

22:05Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a criticat întârzierile planului UE de cumpărare la comun a muniției pentru Ucraina, în timp grupul comunitar este divizat cu privire la țările care ar trebui să primească contractele, în relatează The Guardian.

În Ucraina, o brigadă de asalt se antrenează pentru contraofensivă

21:48Rusia susține că salvează și nu „fură copii”

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU a insistat că țara sa nu a „furat copii”, susținând că „de fapt, salvăm copii”.

Dmitri Polianski a făcut aceste remarci în timpul unui interviu cu Mark Austin de la Sky News, în timp ce discuta despre un raport în care 15 orfani ucraineni au declarat pentru Sky News că au fost duși în Rusia împotriva voinței lor.

Polianski a declarat că raportul a fost „doar o altă defăimare, o campanie împotriva Rusiei, de data aceasta, din păcate, exploatând problema copiilor în război”.

21:25 Statele Unite nu au decis că armata privată rusă Wagner Group este o „organizație teroristă străină”, în ciuda acțiunilor sale în curs în Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.

21:01Reportaj AFP: În Ucraina, o brigadă de asalt se antrenează pentru contraofensivă

De săptămâni întregi, Ucraina promite o contraofensivă care va împinge înapoi forțele Moscovei. Într-o pădure de lângă Kiev, o brigadă de asalt se antrenează joi pentru a face exact acest lucru, cu promisiunea de a „distruge trupele rusești”.

20:50Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va avea o întâlnire cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, luni la New York, a declarat ambasadorul rus al ONU, Vasili Nebenzia, relatează Reuters.

Diplomatul a declarat la începutul acestei săptămâni că Lavrov și Guterres vor discuta despre acordul privind cerealele de la Marea Neagră.

Lista celor mai bogați miliardari ruși s-a extins în 2023

20:39Rusia a condamnat un soldat la 10 ani de închisoare după ce a împușcat aproape fatal pe comandantul fratelui său care a murit pe frontul din Ucraina, potrivit unei declarații a Tribunalului Garnizoanei Sevastopol din Crimeea anexată, relatează Moscow Times, citând Kommersant.

20:08 Numărul celor mai bogați miliardari ruși a crescut în 2023, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident pentru a limita finanțarea războiului lui Vladimir Putin din Ucraina, potrivit clasamentului Forbes al celor mai bogați miliardari de pe planetă publicat miercuri, scrie Moscow Times. Andrei Melnicenko a devenit pentru prima dată cel mai bogat miliardar rus.

19:45 Imagini cu o rachetă ghidată antitanc lansată de ucraineni împotriva unui blindat rusesc de tipul BMP:

18:44O femeie a murit după ce trupele ruse au atacat zona de frontieră din Cernihiv, a anunțat joi Comandamentul Operațional Nord al Ucrainei, relatează CNN.

Potrivit Comandamentului Operațional Nord, trupele au atacat Halahanivka, un sat de graniță din regiunea Cernihiv de patru ori între 11:00 (4 a.m. ET) și 11:15 ora locală (4:15 a.m. ET).

„În urma bombardamentelor, trei localnici au fost răniți”, a declarat Comandamentul Operațional Nord al Ucrainei.

„Unul dintre ei a avut răni de schije la cap. Femeia a murit la spital.”

18:15Ucraina a pus mai mulți militari ai săi pentru trădare după ce aceștia au divulgat informații inamicului în timpul unei misiuni neautorizate care a permis Rusiei să atace un aeroport militar ucrainean, a anunțat joi SBU.

China a ignorat cererile Wagner de a-i furniza arme

17:55Documente clasificate scurse pe internet sugerează că grupul de mercenari Wagner, cunoscut pentru rolul său brutal în războiul lui Putin în Ucraina, a cerut fără succes Chinei să îi furnizeze arme la începutul anului.

17:17 Ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy, a cerut joi ca Uniunea Europeană să ofere ajutor „progresiv” pentru a ajuta tranzitul cerealele ucrainene prin țările din Europa Centrală, în timp ce a purtat discuții cu omologul său ucrainean la Budapesta, relatează Reuters.

„Solicităm introducerea unui ajutor de tranzit progresiv al UE pentru a ne asigura că cerealele ucrainene, care au cauzat dificultăți semnificative pe piață, pot ajunge pe piețele sale tradiționale”, a spus Nagy într-o postare pe Facebook.

17:15Grupurile politice din Parlamentul European au acceptat joi, în Conferinţa preşedinţilor, propunerea grupului Renew Europe, la iniţiativa eurodeputatului Dacian Cioloş, ca subiectul crizei provocate de cerealele ucrainene să fie dezbătut în următoarea şedinţă plenară a PE, potrivit unui comunicat al europarlamentarului român.

16:43 Unii dintre partenerii cheie ai Ucrainei, inclusiv Statele Unite, studiază posibilitatea impunerii unei interdicții asupra majorității exporturilor către Rusia pentru a pune noi presiuni asupra capacității lui Vladimir Putin de a-și duce războiul de agresiune din Ucraina.

16:40Rușii au bombardat satul Kizomîs , ucigând un bărbat în vârstă de 59 de ani, a informat guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, pe 20 aprilie. Potrivit parchetului regional, numărul celor răniți este încă în curs de verificare.

16:30Laptele, carnea de pasăre și alte produse alimentare ar trebui incluse pe o listă a importurilor ucrainene care urmează să fie interzise temporar de Uniunea Europeană, a declarat joi ministrul polonez al agriculturii, relatează Reuters.

Aderarea Ucrainei la NATO va fi discutată la summitul NATO din iulie

16:08Subiectul aderării Ucrainei la NATO și al garanțiilor de securitate va fi prioritar „pe ordinea de zi” la summitul NATO din iulie din capitala Lituaniei, Vilnius, a declarat Stoltenberg, răspunzând la întrebările reporterilor în timpul conferinței de presă de la Kiev, conform CNN.

Jens Stoltenberg a spus că știe că la summitul de la Vilnius președintele ucrainean „va ridica problema aderării și a garanțiilor de securitate”.

„Viitorul Ucrainei este în NATO. Toți aliații sunt de acord cu asta”, a spus Stoltenberg, adăugând că principalul obiectiv al alianței este acum „de a se asigura că Ucraina prevalează”.

El a mai spus că se așteaptă ca aliații NATO „să fie de acord să consolideze și mai mult pachetul NATO pentru Ucraina” la summitul din iulie.

15:49 Danemarca a ridicat joi restricțiile de navigare în apele din apropierea gazoductelor Nord Stream de sub Marea Baltică, afirmând că acestea nu mai reprezintă un pericol pentru navele din zonă.

15:18În vizita făcută în Ucraina, Jens Stoltenberg a mers și la Bucha, la un an după ce imagini șocante cu cadavre ale civililor împrăștiate pe străzi au scos la iveală atrocitățile comise de forțele ruse, scrie CNN.

Șeful NATO s-a declarat „profund mișcat” de ceea ce a văzut la Bucha. „Atrocitățile rusești continuă și astăzi împotriva poporului ucrainean, iar cei responsabili trebuie să răspundă”, a spus Stoltenberg.

15:13Rusia le-a pregătit o nouă surpriză companiilor străine care vor să părăsească țara, pe lângă discountul de 50% impus deja pentru a primi autorizația de vânzare.

Zelenski i-a cerut lui Stoltenberg, aflat la Kiev, un calendar de aderare la NATO

15:11Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, în conferința de presă comună cu Stoltenberg, că a sosit momentul ca NATO să ia decizia politică de a invita Ucraina să se alăture alianței militare și că Kievul vrea să știe când va deveni membru.

Liderul ucrainean a spus că un summit NATO care va avea loc la Vilnius în iulie ar putea deveni „istoric" și că a fost invitat să participe.

„Sunt recunoscător pentru invitația la summit, dar este de asemenea important pentru Ucraina să primească invitația corespunzătoare pentru aderare", a declarat liderul de la Kiev.

Viitorul Ucrainei se află în NATO, a subliniat joi șeful alianței militare occidentale, Jens Stoltenberg:

„Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”.

15:00Șeful NATO, Jens Stoltenberg, conferință de presă comună la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski:

14:33Unul dintre obiectivele cheie ale Rusiei este de a împiedica aderarea Ucrainei la NATO, spune Kremlinul, comentând astfel vizita pe care secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, o face joi la Kiev, conform CNN.

13:50Romarm, compania producătoare de armament deținută de stat, și-a dublat cifra de afaceri în 2022, față de 2021, după ce fabricile românești din industria de profil au primit comenzi sporite de la principalul lor client, Ministerul Apărării, dar și de la cumpărătorii străini tradiționali, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru. El a spus că nu există contracte cu Ucraina.

Întrebat la Europa Liberă dacă industria locală de apărare furnizează muniție pentru Ucraina, ministrul Economiei a răspuns: „În acest moment nu, nu direct”.

12:49Armata rusă a lansat o campanie susținută de un clip video pentru a atrage mai mulți soldați profesioniști să lupte în Ucraina, prin care îi provoacă pe cei interesați să demonstreze că sunt „bărbați adevărați" și să dea viață civilă monotonă pe câmpul de luptă, potrivit The Guardian.

12:03 „Lupii” care protejează „drumul vieții” de lângă Bahmut: Imagini dramatice din tranșee cu schimburi de foc la mică distanță între ucraineni și ruși - VIDEO

11:58Informațiile privind recrutarea forțată în grupul de mercenari Wagner a unor bărbați mobilizați în regiunea Iacutia din Orientul Îndepărtat Rus a cauzat un scandal local, politicieni din regiune cerând ministerului Apărării de la Moscova să ia măsuri.

11:45Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, capturată de forțele ruse încă din primele luni ale invaziei în Ucraina, va înceta să mai utilizeze combustibil nuclear produs în SUA, „cât mai curând posibil”, scrie agenţia de presă rusă Interfax, citând un responsabil rus, conform Reuters. Anunțul vine în contextul în care Statele Unite au susținut că dețin tehnologie nucleară sensibilă la centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare din Europa - și au avertizat Rusia să nu se atingă de aceasta.

Șeful NATO, în prima sa vizită în Ucraina de la începutul războiului

11:33Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat joi prima sa vizită la Kiev de la invazia pe scară largă a Rusiei, în semn de susținere pentru Ucraina, care se pregătește să lanseze o contraofensivă, transmite Reuters.

11:31 Deputatul rus Anatoli Wasserman a pregătit un proiect de lege care ar permite statului să confiște economiile în numerar ale cetățenilor, notează The Moscow Times. Potrivit datelor oficiale, rușii ar ține la ciorap economii care însumează peste 15 trilioane de ruble (216 miliarde de euro).

10:57Vizita pe care președintele rus Vladimir Putin ar fi făcut-o în urmă cu câteva zile comandanților săi din sudul Ucrainei a oferit un nou potențial indiciu despre pierderile grele suferite de trupele de invazie, notează ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare.

10:24Danemarca și Olanda vor trimite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2, scrie The Guardian, citând agenția de presă daneză Ritzau.

10:18 Consiliul de Supraveghere al rafinăriei Petrotel Lukoil Ploiești, controlată de gigantul petrolier rus omonim, i-a înlocuit pe patru dintre cei cinci membri ai directoratului, structura de conducere executivă a companiei, conform Profit.ro.

10:14Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit miercuri seara în capitala cubaneză Havana, venind din Nicaragua, unde s-a întâlnit cu preşedintele Daniel Ortega și a fost primit cu declarații călduroase în țara din America Centrală.

Poliția din Moscova ar fi vândut secrete despre forțele de securitate pe dark web

10:00Serviciul federal de securitate al Rusiei pare să efectueze „o revizuire pe scară largă a organelor de securitate internă", apreciază Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea de joi a conflictului. Poliția din Moscova este suspectată că a furnizat informații despre forțele de securitate ale Rusiei, inclusiv unor cetățeni ucraineni, notează și Meduza.

08:37De la începutul războiului provocat de Rusia, sectorul agricol ucrainean a suferit pagube estimate la 8,7 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Școlii de Economie din Kiev publicat miercuri, citat de publicația The Kyiv Independent.

08:20 Forțele armate ucrainene susține că au lovit două depozite de muniții rusești și nouă zone de concentrare a trupelor și echipamentelor rusești în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major General în actualizarea de miercuri seară.

Miercuri, începând cu ora locală 18.00, Rusia ar fi lansat trei atacuri cu rachete și 37 de lovituri aeriene împotriva Ucrainei, inclusiv 12 drone Shahed-136.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât zece drone, a adăugat Statul Major General. (The Kyiv Independent)

07:48Chiar dacă oficialii de la Kiev că lumina puternică a fost provocată de un satelit NASA care a căzut pe Pământ, agenția spațială americană a declarat pentru BBC că acesta se afla încă pe orbită în momentul producerii flashului.

01:15Zelenski a vizitat frontiera dintre Ucraina şi Belarus pentru a vedea pregătirile pentru apărare

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a inspectat miercuri frontiera de nord-vest a ţării, împărţită cu Belarus şi Polonia, şi a analizat pregătirile de apărare care sunt în curs de desfăşurare

00:15Lumini puternice care s-au văzut pe cer din zona Kievului au fost cauzate de căderea unui satelit american, spun oficiali ucraineni, relatează CNN.

"În jurul orei 22:00, pe 19 aprilie, pe cerul de la Kiev a fost observată strălucirea puternică a unui obiect aerian. Potrivit informațiilor preliminare, acest fenomen a fost rezultatul căderii unui satelit spațial NASA pe Pământ", a spus administrația militară regională a Kievului.

„Pentru a evita victimele din căderea resturilor, a fost declarată o alertă aeriană. Sistemul de apărare aeriană nu a funcționat”, a adăugat șeful administrației, Serhi Popko.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a inspectat miercuri frontiera de nord-vest a ţării, împărţită cu Belarus şi Polonia, şi a analizat pregătirile de apărare care sunt în curs de desfăşurare. „Pentru a respinge o eventuală invazie inamică de pe teritoriul Belarusului, se construiesc bariere inginereşti, fortificaţii şi sisteme de supraveghere video la distanţă”, arată un comunicat de presă publicat de biroul lui Zelenski.
  • Lumini puternice care s-au văzut pe cer din zona Kievului au fost cauzate de căderea unui satelit american, spun oficiali ucraineni, relatează CNN. „Pentru a evita victimele din căderea resturilor, a fost declarată o alertă aeriană. Sistemul de apărare aeriană nu a funcționat”, a adăugat șeful administrației, Serhi Popko.
  • Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea ca mișcarea națională pentru copii și adolescenți dedicată învățării patriotice, care oricum amintește de organizaţiile de tineret sovietice Comsomol, să se numească „Pionierii”, relatează Ukrainska Pravda, citând presa rusă.
  • Ce bani de cazare și masă vor mai primi în acest an refugiații ucraineni și în ce condiții: Sume diferite pentru persoane singure și familii
  • Rusia a suferit „pierderi semnificative” în Bahmut, afirmă un comandant. Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat pe Telegram că trupele Kievului „provoacă pierderi semnificative” Rusiei în orașul din estul regiunii Doneț, în ciuda avansării acestora, potrivit Sky News.
  • Petre Daea, despre cerealele ucrainene: România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina / Transporturilor vor fi sigilate și securizate suplimentar / Interdicție până la 5 iunie?
  • Un tânăr ucrainean de 16 ani a fost trimis cu forța în Rusia „pentru vacanță” și a fost plasat într-o familie care a încercat să-l îndoctrineze cu propagandă pro-rusă, a declarat un reprezentant al adolescentului în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA, relatează CNN.
  • Din cauza lipsei suficiente de trupe, Rusia încearcă să angajeze forțe noi folosindu-se inclusiv de conturile Vkontakte (rețea rusă de socializare) ale bibliotecilor și chiar a grădinițelor, scrie Novaya Gazeta, potrivit Ukrainska Pravda.
  • Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a recunoscut miercuri că trupele ruse au reuşit înaintări în oraşul Bahmut din estul Ucrainei, dar le-a atribuit tacticilor pământului pârjolit folosite deja în Siria de armata rusă, care acum le aplică din nou în oraşul ucrainean.
  • Statele Unite dețin tehnologie nucleară sensibilă la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina - cea mai mare din Europa - și avertizează Rusia să nu se atingă de aceasta, scrie CNN.

________

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro