Informațiile privind recrutarea forțată în grupul de mercenari Wagner a unor bărbați mobilizați în regiunea Iacutia din Orientul Îndepărtat Rus a cauzat un scandal local, politicieni din regiune cerând ministerului Apărării de la Moscova să ia măsuri.

Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea WagnerFoto: WillWest News / Profimedia Images

Potrivit informațiilor care circulă pe canalele de Telegram și rețelele de socializare rusești, zeci de bărbați mobilizați aici ar fi fost presați să semneze contracte cu gruparea condusă de Evgheni Prigojin și forțați să devină mercenari. Unii au refuzat, deși au fost amenințați cu arma.

Ultimul caz a fost sesizat de către Fiodor Tumusov, un deputat din legislativul local din Iacutia, acesta afirmând că șase bărbați din regiune au fost recrutați cu forța de mercenarii Wagner și trimiși să lupte la Bahmut.

„Am primit un apel legat de 6 iacuți mobilizați care, din ce se pare din apel, au fost alocați fără consimțământul lor unității militare private de pe lângă Corpul 3 de Armată și unității militare private Wagner. Toți au trimiși la orașul Bahmut”, a scris Tumusov pe canalul său de Telegram, situație sesizată de analistul cercetătorul independent Chris Owen.

„Unul dintre bărbații mobilizați a reușit să raporteze că telefoanele lor au fost confiscate. Mi s-a cerut să iau măsuri imediate și să cercetez situația. Am trimis imediat o solicitare de anchetă ministrului Apărării Serghei Șoigu și am cerut membrei facțiunii noastre Yana Valerievna Lantratova, care a fost numită de Președintele Vladimir Putin în grupul de lucru pentru cooperarea dintre autoritățile publice și organizații cu privire la mobilizare, protecție socială și juridică a cetățenilor care iau parte la 'operațiunea militară specială' (...) să folosească propriile canale să cerceteze situația”, a relatat deputatul din Iacutia.

Acesta a mai afirmat că apoi l-a abordat pe General-colonelul Andrei Kartapalov, șeful Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat de la Moscova, cu privire la acest subiect.

„El a spus că acest lucru nu se poate întâmpla și că va cerceta cu siguranță situația. Apeluri au fost de asemenea trimise conducerii Republicii Iacutia, Biroului Parchetului Militar și Ministerului Rus al Apărării cu privire la acest subiect, cerându-li-se să analizeze faptele”, a adăugat Tumusov.

Recruții din Iacutia se plâng că au fost trimiși în cele mai periculoase sectoare ale frontului

O rudă a unuia dintre bărbații în cauză, pe nume Stepan Nazarov, a spus că acesta și camarazii săi „au fost forțați prin amenințări să semneze un nou contract și în fapt au devenit wagneriți, nu militari ruși. La început ei nu au detestat asta dar apoi li s-a spus explicit că vor fi trimiși în cele mai periculoase zone”.

Olga Balabkina, prim-ministrul adjunct din Iacutia, a scris și ea pe canalul ei de Telegram că a primit un apel asemănător de la familii, aceștia reclamând „includerea rudelor lor fără consimțământ în detașamente ale companiilor militare private”.

„Conducerea Republicii Iacutia a trimis apeluri la Biroul Parchetului Militar și la Ministerul Apărării al Rusiei cu o solicitare de a investiga situația”, a adăugat ea.

Analistul Chris Owen notează că este neclar cum grupul Wagner poate să înroleze cu forța soldați ai armatei ruse, dar că și alți bărbați au relatat că au fost constrânși să se alăture grupării paramilitare și că situația a fost ascunsă procurorilor militari”.

Cum răspunde Evgheni Prigojin acuzațiilor

După apariția acestor informații „bucătarul lui Putin” a ieșit în publică să respingă acuzațiile.

„Unu la mână, nu a existat nici măcar un singur caz de includere forțată în gruparea militară privată Wagner. Doi, personalul militar activ [al armatei ruse] nu este acceptat în gruparea militară privată Wagner, pur și simplu este imposibil. Prin urmare, aceste informații relatate sunt baliverne”, a afirmat acesta.

„Dacă e nevoie, hai să îi confruntăm - cine, când și ce a primit să semneze. Este posibil să fie implicați șarlatani, dar ne vom ocupa de asta în cel mai strict mod cu putință”, a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 421-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.