Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a criticat întârzierile planului UE de cumpărare la comun a muniției pentru Ucraina, relatează The Guardian.

Obuze de artilerieFoto: DreamsTime / Swathi Mohan

„Incapacitatea UE de a-și pune în aplicare propria decizie privind achiziția comună de muniție pentru Ucraina este frustrantă. Acesta este un test pentru a stabili dacă UE are autonomie strategică în luarea unor noi decizii cruciale de securitate. Pentru Ucraina, costul inacțiunii este măsurat în vieți umane”, scris Kuleba joi pe Twitter.

UE a fost de acord să achiziționeze 1 milion de obuze pentru Ucraina în martie, dar există încă discuții despre detaliile planului.

Planul este blocat din cauza unui dezacord în interiorul blocului comunitar dacă firmele care vor primi contractele ar trebui să fie doar din UE și dacă SUA sau Marea Britanie ar trebui să fie implicate. Politico a raportat miercuri că Franța face presiuni pentru ca fondurile să rămână în UE, ca să se asigure că o parte cât mai mare din finanţare va merge către companii din UE.

Urmărește ultimele evoluții din a 421-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.