Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să furnizeze un milion de obuze de artilerie Ucrainei, a declarat luni ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în marja unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles.

Ucraineni pregătind muniția pentru un tun M777 în zona frontului din BahmutFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

„Am ajuns la un consens politic pentru a trimite Ucrainei un milion de proiectile de calibru 155 mm", a declarat el reporterilor, adăugând că obuzele vor fi trimise în termen de 12 luni.

„Mai sunt multe, multe detalii care trebuie (rezolvate), dar pentru mine este cel mai important să încheiem aceste negocieri și asta îmi arată un lucru: dacă există voință, există o cale", a adăugat el.

Muniție de 2 miliarde de euro pentru Ucraina

UE a aprobat luni alocarea a 2 miliarde de euro pentru cumpărarea și livrarea de muniție de artilerie către Ucraina, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice europene.

Astfel, miniștrii de externe ai UE au aprobat un plan de acțiune în trei etape pentru a furniza forțelor ucrainene cel puțin un milion de obuze de 155 mm și pentru a reface stocurile strategice din țările UE, dintre care unele sunt aproape de epuizare.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kouleba, care a participat la reuniunea omologilor săi din UE prin videoconferință, a salutat acordul, adăugând că acesta va „consolida capacitățile Ucrainei pe câmpul de luptă".

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a confirmat informația: „Astăzi (luni), vom semna documentele respective. Obiectivul nostru trebuie să fie acela de a expedia o cantitate semnificativă de muniții către Ucraina înainte de sfârșitul acestui an".

Obuzele, o necesitate esențială într-un război de uzură

Ucraina a spus de mai multe ori în ultima vreme că aprovizionarea cu proiectile de 155 mm este o necesitate esențială în contextul în care se află într-un război de uzură cu forțele rusești invadatoare, în care ambele părți trag mii de lovituri de artilerie în fiecare zi.

Liderii ucraineni și occidentali au avertizat în ultimele săptămâni că armata Kievului consumă obuzele mai repede decât le pot produce aliații săi, ceea ce a a generat un nou imbold pentru livrările de muniție și pentru căutarea de modalități de a accelera producția.

Inițiativa comună de achiziționare de muniții ar reprezenta un pas important în integrarea UE, deoarece achizițiile în domeniul apărării au fost în mare parte apanajul guvernelor naționale. Proiectul va fi coordonat de Agenția Europeană de Apărare a UE.

Oficialii UE susțin că această inițiativă ar trebui să ducă la comenzi unice mai mari pentru firmele de armament, încurajându-le astfel să investească în creșterea capacității.