Ucraina a pus mai mulți militari ai săi sub acuzare pentru trădare după ce aceștia au divulgat informații inamicului în timpul unei misiuni neautorizate care a permis Rusiei să atace un aeroport militar ucrainean, relatează Reuters, citând un anunț făcut de SBU joi.

Soldat ucraineanFoto: Attila Husejnow/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia images

Serviciul de Securitate al Ucrainei afirmă într-un comunicat remis presei că militarii au încercat, „fără a se coordona cu autoritățile de stat relevante”, să captureze un avion rusesc în luna iulie a anului trecut după ce pilotul acestuia a spus că se va preda.

Însă în timpul „operațiunii speciale” militarii ucraineni au dezvăluit informații despre locul în care se află personal și avioane militare ale țării, lucru care a permis Rusiei să efectueze cu succes un atac cu rachete asupra pistei aeroportului Kanatove din centrul țării, potrivit aceleiași surse.

Un comandant ucrainean și alți 17 militari au fost uciși în timpul atacului, acesta ducând de asemenea la distrugerea a două avioane de vânătoare. Pista, clădirile aeroportului și echipamente militare de aici au suferit de asemenea pagube semnificative.

SBU nu a precizat câți militari au fost puși sub acuzare și nu le-a dezvăluit identitatea, afirmând doar că sunt acuzați de trădare și abuz de funcție.

Acuzațiile aduse de SBU militarilor ucraineni

„Potrivit investigației, lovitura (aeriană) a fost cauzată de acțiunile arbitrare ale unor militari care au decis pe cont propriu (...) să captureze un avion al Forțelor Aerospațiale Ruse, a cărui pilot ar fi fost de acord cu o ofertă de a dezerta în Ucraina”, afirmă comunicatul SBU.

„Acțiunile individuale ale acestor militari, care au dus la consecințe grave, moarte și rănire a apărătorilor Ucrainei și au deteriorat capabilitățile de apărare ale țării necesită o evaluare juridică corespunzătoare”, mai spune acesta.

Compania națională de armament a Ucrainei, Ukroboronprom, a oferit în data de 8 martie a anului trecut, la mai puțin de o lună de la începerea invaziei rusești, un milion de dolari sau 500.000 de dolari fiecărui pilot rus care se predă cu un avion militar sau un elicopter de luptă.

Comunicatul SBU nu precizează dacă această ofertă a avut vreo legătură cu cazul ce urmează să fie predat procurorilor militari.

Urmărește ultimele evoluții din a 421-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.