Vizita pe care președintele rus Vladimir Putin ar fi făcut-o în urmă cu câteva zile comandanților săi din sudul Ucrainei a oferit un nou potențial indiciu despre pierderile grele suferite de trupele de invazie, notează ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare.

Vladimir Putin alaturi de comandanti ai saiFoto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia Images

Ministerul de la Londra face referire în evaluarea sa întocmită pe baza rapoartelor serviciilor de informații britanice la comunicatul de presă remis marți de Kremlin cu privire la vizita pe care Putin ar fi efectuat-o, remarcând că aceasta a descris deplasarea ca fiind făcută la „Grupul de Forțe Nipru”.

Analiștii militari britanici subliniază că aceasta este una dintre primele referințe făcute vreodată de Rusia la existența unui „Grup de Forțe Nipru” (GFN), comandanții militari de la Moscova folosind termenul de „grup de forțe” într-un mod foarte specific, pentru a face referire la o formațiune operațională mare, organizată pe sarcini de luptă.

La începutul invaziei declanșate de Putin forțele rusești au fost organizate în grupări de forțe aliniate fiecare districtelor militare de care aparțineau în Rusia, ca de exemplu Grupul de Forțe Vest sau Centru.

O paralelă între pierderile suferite de ruși acum și cele ale germanilor în al Doilea Război Mondial

„Existența unui Grup de Forțe Nipru sugerează că organizarea inițială a forțelor a evoluat, probabil din cauza pierderilor grele. Misiunea GFN este probabil să apere sectorul sudic al zonei ocupate, și mai ales flancul de sud-vest care în prezent este delimitat de râul Nipru”, conchide evaluarea britanică asupra războiului din Ucraina.

În mod interesant, o situație asemănătoare a avut loc și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu armata germană în timpul invaziei Rusiei, care inițial a fost organizată în trei mari grupări de forțe: Nord, Centru și Sud. După înfrângerile devastatoare cu pierderi grele suferite începând cu iarna lui 1942, și cu precădere în 1943, unele grupări de unități ale Wehrmacht-ului au început să fie redenumite după frontul local pe care luptau.

În ultimele faze ale războiului unele corpuri ale armatei germane au ajuns să fie denumite inclusiv după comandanții din fruntea acestora, ca de exemplu „Detașamentul de armată Steiner” care a fost însărcinat cu spargerea încercuirii Berlinului în ultimele zile ale conflictului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski dar și oficiali militari de la Kiev, au justificat în mod repetat refuzul de a ordona retragerea de la Bahmut, epicentrul luptelor din Ucraina de luni de zile, prin faptul că trupele ruse suferă pierderi uriașe comparativ cu cele ucrainene în bătăliile de aici.

Ce a spus Kremlinul despre vizita lui Putin în teritoriile ucrainene ocupate

În comunicatul său privind vizita-surpriză efectuată de președintele rus comandanților săi de pe front, Kremlinul afirma că acesta a participat la o întâlnire a comandamentului militar din regiunea Herson aflată în sudul Ucrainei și că a primit rapoartele comandanţilor forţelor aeriene şi grupului armat „Dnepr” (Nipru), precum şi ale altor ofiţeri superiori, care l-ar fi informat despre situaţia din acest sector al frontului, precum și din regiunea Zaporojie învecinată.

Putin a proclamat anexarea la Rusia a acestor regiuni în data de 30 septembrie a anului trecut, revendicând pentru Moscova întregul lor teritoriu, nu doar zonele controlate de armata rusă.

Trupele ruse s-au retras din Herson, capitala regională, în noiembrie anul trecut, consolidându-şi poziţiile pe malul opus al fluviului Nipru după ce trupele de pe malul de est au fost izolate din punct de vedere logistic de atacurile repetate ale ucrainenilor cu sisteme HIMARS.

Putin ar fi vizitat, de asemenea, sediul Gărzii Naţionale din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, o altă parte a Ucrainei anexată de Moscova anul trecut. Kremlinul nu a precizat inițial când ar fi avut loc vizita președintelui rus în aceste regiuni, însă ulterior a revenit și a afirmat că a fost în cursul zilei de luni.

Urmărește ultimele evoluții din a 421-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.