Documente clasificate scurse pe internet sugerează că Beijingul nu a răspuns unei cereri a Wagner de a furniza arme grupului de mercenari la începutul anului 2023, relatează Financial Times, citat Guardian și de Kyiv Independent.

Șeful Wagner Evgheni PrigojinFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Grupul de mercenari cunoscut pentru rolul său brutal în războiul lui Putin în Ucraina, a cerut fără succes Chinei să îi furnizeze arme la începutul anului.

Reprezentanți ai Wagner, înființat de Evgheni Prigojin, a încerecat să facă rost din China la începutul anului 2023 de „muniții și echipamente”.

Cererea directă adresată Chinei indică faptul că grupul era oarecum încrezător în deschiderea Beijingului să înarmeze Moscova, mergând mai departe de sprijinul non-letal acordat de companiile chineze.

Dar, potrivit raportului, „China nu a trimis nicio armă (grupului) Wagner, nici măcar pentru testare și nu a avut niciun contact cu Wagner referitor la livrarea de arme”.

Potrivit altor documente guvernamentale americane scurse pe internet, China a aprobat acordarea de ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina, dar a vrut ca orice transport să rămână secret. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că Beijingul a și furnizat un astfel de ajutor militar.

Ministrul chinez de externe Qin Gang a declarat pe 14 aprilie că țara sa nu va furniza arme nici uneia dintre părțile războiului dintre Rusia și Ucraina.

Secretarul pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat într-un interviu pe 16 aprilie că Ucraina nu a găsit nicio armă chineză folosită de Rusia pe câmpul de luptă.

"În cazul în care acest lucru se va schimba, vom notifica prompt atât societatea (ucraineană), cât și lumea. Cu toate acestea, având în vedere implicarea Chinei în afacerile mondiale, nu este clar de ce ar alege să furnizeze arme Federației Ruse în acest moment", a spus Danilov.

Informațiile americane citate de FT, Wagner ar fi avut cereri similare către Belarus și Siria, aliații apropiați ai Rusiei.

Potrivit FT, raportul spune că Belarus „a livrat deja 50% din armele promise” și s-a oferit să trimită Wagner 300.000 de grenade pentru lansatoarele VOG-17 până la începutul lunii ianuarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 421-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.