China a aprobat acordarea de ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina, dar a vrut ca orice transport să rămână secret, potrivit documentelor guvernamentale americane scurse pe internet, relatează The Guardian. Pe de altă parte, China neagă că a trimis sau că va trimite arme Rusiei, în timp ce Ucraina spune că găsește tot mai multe componente chinezești în armele folosire de Rusia.

Xi Jinping si Vladimir PutinFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Un rezumat al serviciilor secrete din 23 februarie afirma că Beijingul a aprobat furnizarea graduală de arme către Moscova, pe care le-ar deghiza în articole civile, potrivit unui raport din Washington Post.

Informațiile au fost strânse de agenți americani care au interceptat discuțiile serviciilor secrete ale Rusiei, a relatat ziarul. Comisia militară centrală a Chinei a vrut ca transporturile să rămână secrete, potrivit Rusiei, a adăugat acesta.

Un dosar separat cu informații din documentele scurse spunea că Beijingul ar considera o lovitură „semnificativă” a Ucrainei cu arme americane sau ale NATO pe teritoriul Rusiei drept o escaladare a conflictului care ar merita trimiterea de arme în Rusia.

Fișierele făceau parte dintr-un lot mai mare de documente clasificate scurse pe platforma online Discord luna trecută. Vineri, Jack Teixeira, tânărul de 21 de ani acuzat că a scurs documentele, va apărea în fața instanței de judecată din Boston.

Informațiile privind disponibilitatea Chinei de a trimite arme Rusiei par autentice

Oficialii americani au spus că documentele sunt autentice și conțin informații extrem de sensibile, deși unele par să fi fost falsificate.

Scurgerea despre disponibilitatea Chinei de a trimite arme în Rusia pare a fi autentică, având în vedere că imediat după data raportului cu informațiile secrete din februarie, oficialii guvernului american au făcut afirmația public. Beijingul a negat cu fermitate acuzația. Nu există nicio dovadă că astfel de arme au fost efectiv trimise.

Ucraina spune că găsește tot mai multe componente chinezești în armele folosite de Rusia

Forțele ucrainene găsesc un număr tot mai mare de componente din China în armele rusești folosite în Ucraina, a declarat pentru Reuters un consilier de la biroul președintelui Volodimir Zelenski.

În „armele recuperate de pe câmpul de luptă continuăm să găsim diferite electronice”, a spus Vladislav Vlasiuk, care îl consiliază pe șeful de cabinet al președintelui cu privire la politica de sancțiuni.

"Acum tendița este că există mai puține componente fabricate în Occident, dar mai multe - nu este greu (de) ghicit care țară - a făcut componentele. Desigur, China", a spus el printr-un apel video.

China neagă că a trimis sau va trimite arme Rusiei

Vineri, ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, a declarat că țara sa nu va furniza arme niciunei părți a conflictului și, de asemenea, va restricționa exportul de tehnologie cu dublă utilizare.

„Noi nu furnizăm şi nu vom furniza arme părţilor aflate în conflict”, a declarat ministrul de externe chinez Qin Gang după aproape două ore de discuţii purtate cu omologul său german de externe, Annalena Baerbock, la Beijing.

China, la fel ca Rusia, critică NATO și a sugerat că conflictul a fost provocat cel puțin parțial de extinderea blocului.

Beijingul spune că vrea să ajute la medierea conflictului prin soluții politice. Însă liderii occidentali consideră că loialitatea clară a președintelui Xi Jinping față de președintele Vladimir Putin subminează această poziție.

Citește și: