​Laptele, carnea de pasăre și alte produse alimentare ar trebui incluse pe o listă a importurilor ucrainene care urmează să fie interzise temporar de Uniunea Europeană, a declarat joi ministrul polonez al agriculturii, relatează Reuters.

Carne de puiFoto: Nitr | Dreamstime.com

„Am discutat propunerile noastre, lista noastră este mult mai largă – lapte, carne de pasăre, miere”, a declarat Robert Telus într-o conferință de presă.

O posibilă interdicție generală până pe 5 iunie a cerealelor și semințelor oleaginoase ucrainene

Astfel, mai multe țări din Europa de Est au început să suspende unilateral importul de cereale ucrainene, punând presiune pe Bruxelles, Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina, așa-numitele „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe oleaginoase - în special grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță.

Conform regulamentului UE, Uniunea Europeană poate limita importul de produse în întreg blocul comunitar sau într-o parte a blocului, permițând în același timp tranzitul.

Uniunea Europeană pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la importurile de cereale ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis a discutat miercuri despre planurile UE cu miniștri din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, precum și cu omologii ucraineni.

Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri că Dombrovskis a cerut Bulgariei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei să își retragă interdicțiile individuale de import iar Comisia ar putea aproba o interdicție generală a cerealelor și semințelor oleaginoase ucrainene către cele cinci țări afectate până la 5 iunie.

După mai multe ore de consultări, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România nu au ajuns la un acord, iar comisarul european a cerut ca problema să fie rezolvată până la finalul săptămânii.

Ungaria interzice deja importul la miere și unele produse din carne din Ucraina

Ungaria, care anunţase deja o interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene, pe motiv că destabilizează piaţa naţională, a extins această măsură la zeci de produse agroalimentare începând de miercuri.

Astfel, Ungaria a interzis importurile de miere și anumite produse din carne, pe lângă cereale, din Ucraina până pe 30 iunie, a declarat joi șeful de cabinet al premierului, crescând presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a extinde măsurile propuse la nivelul Uniunii Europene.

Interdicția Ungariei a importurilor de cereale și produse agricole majore „include în total 25 de produse, dintre care cele mai importante sunt cerealele, semințele de rapiță și de floarea soarelui, făina, uleiul, mierea și anumite produse din carne”, a spus Gergely Gulyas.

Anunțul guvernului a venit după ce ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, a cerut extinderea oricărei interdicții de import la nivelul UE pentru a include „ouă, miere și păsări de curte”, într-o postare pe Facebook miercuri seara.

Măsurile luate de România

Reamintim că România a anunțat că va sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care ne tranzitează țara și va face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină. Aceste măsuri i-au fost transmise de ministrul agriculturii, Petre Daea, omologului său ucrainean Mykola Solsky.

Cele mai importante măsuri și cereri ale României:

  • transporturile de cereale din Ucraina nu vor fi oprite, dar vor fi sigilate
  • vor fi luate măsuri suplimentare pentru securizarea transporturilor ucrainene care vor tranzita România
  • Ministerul român a cerut Ucrainei să limiteze exporturile de oleaginoase și rapiță
  • România este singura poartă de intrare în UE a cerealelor ucrainene
  • România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare.