Danemarca a ridicat joi restricțiile de navigare în apele din apropierea gazoductelor Nord Stream de sub Marea Baltică, afirmând că acestea nu mai reprezintă un pericol pentru navele din zonă, relatează Reuters.

Scurgere de gaze Nord StreamFoto: Handout / AFP / Profimedia

Restricțiile au fost ridicate de către Autoritatea Maritimă Daneză (DMA) la recomandarea Agenției Energetice a Danemarcei.

DMA a precizat însă că descurajează în continuare ca navele să staționeze, pescuiască sau efectueze operațiuni pe fundul mării la o distanță de o milă nautică (1,85 kilometri) de conducte din cauza „obstacolelor subacvatice”.

Seria de explozii care au perforat gazoductele Nord Stream 1 și 2 sub Marea Baltică în luna septembrie a anului trecut au dus la eliberarea unei cantități mari de gaze naturale în apă și apoi în atmosferă.

Exploziile au avut loc în zonele de exclusivitate economică ale Suediei și Danemarcei, ambele țări demarând anchete pentru a stabili cauzele lor.

Deși toate părțile relevante acuză un act de sabotaj, actorii din spatele acțiunii rămân unul dintre cele mai mari mistere de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 421-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.