Unul dintre obiectivele cheie ale Rusiei este de a împiedica aderarea Ucrainei la NATO, spune Kremlinul, comentând astfel vizita pe care secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, o face joi la Kiev, conform CNN.

Dmitri Peskov alaturi de Vladimir PutinFoto: WillWest News / Profimedia Images

Aderarea Ucrainei la NATO „ar reprezenta un pericol grav și semnificativ pentru țara noastră, pentru securitatea țării noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mers joi la Kiev în prima sa vizită după invazia pe scară largă declanşată de Rusia la 24 februarie 2022, arătând sprijinul Alianţei Nord-Atlantice pentru Ucraina, care se pregăteşte de lansarea unei contraofensive. Stoltenberg nu a mai mers până acum în Ucraina, deşi lideri ai statelor membre NATO au vizitat Kievul în mai multe rânduri.

Stoltenberg a depus o coroană de flori în memoria soldaţilor ucraineni căzuţi pe câmpul de luptă în estul ţării şi a trecut în revistă captura de vehicule blindate ruseşti din Piaţa Sf.Mihail din centrul Kievului, scrie Reuters.

Ucraina a cerut oficial să adere la NATO în septembrie 2022, după ce Rusia a anexat patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le-au ocupat parţial şi speră să obţină o foaie de parcurs de la liderii aliaţi la summitul de la Vilnius, programat în luna iulie.