Statele Unite nu au decis că armata privată rusă Wagner Group este o „organizație teroristă străină”, în ciuda acțiunilor sale în curs în Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Nu am luat o astfel de hotărâre și nu am ce să vă prezint despre asta”, a spus Kirby reporterilor la un briefing la Casa Albă.

El a adăugat că grupul paramilitar continuă să încerce să preia controlul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei și continuă „să arunce o mulțime de corpuri de prizonieri în acea luptă”.

În ultimele zile au apărut pe rețelele de socializare două videoclipuri care pretind că arată soldați ucraineni decapitați. În imaginile filmate apare un presupus soldat ucrainean, luat prizonier și care e decapitat de viu, cu un cuțit, de un alt soldat despre care se spune că ar fi un mercenar Wagner.

Statele Unite au desemnat, pe 26 ianuarie, în mod oficial, compania militară Wagner ca organizație criminală transnațională, înghețându-i activele americane ca urmare a acțiunilor acesteia de a ajuta armata rusă în războiul din Ucraina.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că a desemnat Wagner Group drept „organizație criminală transnațională semnificativă” ca parte a acțiunii care vizează zeci de persoane și entități într-un efort de a diminua capacitatea Rusiei de a susține războiul.

„Personalul Wagner s-a implicat într-un tipar continuu de activități criminale grave, inclusiv execuții în masă, viol, răpiri de copii și abuz fizic în Republica Centrafricană (RCA) și Mali”, a declarat Trezoreria într-un comunicat.

Urmărește ultimele evoluții din a 421-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.