În ultimele zile au apărut pe rețelele de socializare două videoclipuri care pretind că arată soldați ucraineni decapitați, scrie CNN. În imaginile filmate apare un presupus soldat ucrainean, luat prizonier și care e decapitat de viu, cu un cuțit, de un alt soldat despre care se spune că ar fi un mercenar Wagner.

Soldați PMC Wagner GroupFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Videoclipurile par a fi despre evenimente separate - unul dintre ele ar putea fi filmat foarte recent, în timp ce celălalt, după cantitatea de frunziș care se vede pe teren, pare să fi fost filmat în timpul verii.

Primul videoclip, care a fost postat pe un canal de socializare pro-rus pe 8 aprilie, ar fi fost filmat de mercenari ruși din grupul Wagner și pare să arate cadavrele decapitate a doi soldați ucraineni care zac pe jos lângă un vehicul militar distrus.

În videoclip, se poate auzi o voce, în spatele camerei, sunetul părând distorsionat pentru a împiedica identificarea vorbitorului.

„(Vehiculul blindat) a fost f**t de o mină", spune vocea, vorbind în limba rusă.

Referindu-se aparent la cadavrele de pe jos, vocea, râzând, continuă: „I-au ucis. Cineva s-a apropiat de ei. S-au apropiat de ei și le-au tăiat capetele".

Soldații morți par să fi avut și mâinile tăiate, scrie CNN

Conturile rusești de pe rețelele de socializare spun că videoclipul a fost filmat în apropiere de Bakhmut, în estul Ucrainei, care a fost scena celor mai aprige lupte din timpul războiului timp de mai multe luni, cu luptătorii Wagner puternic implicați. CNN nu poate confirma în mod independent locația videoclipului.

ATENȚIE! IMAGINI DRAMATICE!

Imagini brutale: un soldat ucrainean e decapitat de viu de un presupus mercenar Wagner

Al doilea video, de o brutalitate cruntă, pare să fi fost filmat în timpul verii, după vegetația din jur. Pe video apare că ar fi un luptător rus care folosește un cuțit pentru a tăia capul unui soldat ucrainean luat prizonier. O voce la începutul videoclipului sugerează că victima ar fi putut fi încă în viață când a început atacul.

La scurt timp după apariția videoclipurilor, Andriy Yermak, un consilier de top al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a scris pe Twitter: „Va exista o responsabilitate pentru tot".

Anton Gherashchenko, consilier al ministrului de interne, a scris: „Pedeapsa va veni”.

ATENȚIE! IMAGINI CU UN PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL!

Reacția lui Zelenski: „Nu vom uita nimic și nu vom ierta criminalii!”

„E un lucru pe care nimeni din lume nu îl poate ignora: cât de ușor ucid aceste bestii”, a reacționat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Acest video... Execuția unui prizonier ucrainean... Lumea trebuie să-l vadă. E un video despre cum e Rusia, despre ce fel de creaturi sunt. Nu există oameni pentru ei. Un fiu, un frate, un soț... Copilul cuiva... E un video în care Rusia încearcă să facă acest lucru noul normal, acest obicei de a distruge viața. Nu e un accident. Nu e un singur episod. La fel s-a întâmplat și în trecut, la fel s-a întâmplat și la Bucea, de o mie de ori.

Toată lumea trebuie să reacționeze. Toți liderii. Nu vă așteptați ca acest lucru să fie uitat, că timpul va trece. Nu vom uita nimic! Și nici nu vom ierta criminalii. Înfrângerea terorii e necesară”, a spus Zelenski.

Kuleba: Rusia este mai rea decât Statul Islamic

La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reacționat printr-un mesaj pe Twitter în care i-a comparat luptătorii ruşi din Ucraina cu cei ai Statului Islamic.

  • „Un videoclip oribil în care trupele ruseşti decapitează un prizonier de război ucrainean circulă online.
  • Este absurd ca Rusia, care este mai rea decât Statul Islamic, să prezideze Consiliul de Securitate al ONU.
  • Teroriştii ruşi trebuie să fie daţi afară din Ucraina şi din ONU şi să fie traşi la răspundere pentru crimele lor”, a spus el, referindu-se la Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia a preluat luna aceasta preşedinţia rotativă.

Și Daria Zarivna, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale, a reacționat printr-un comunicat în care spune că aceste videoclipuri au „un scop de intimidare”:

  • „Dezumanizează complet şi demonstrează esenţa unei ţări teroriste. Dar este important să înţelegem scopul. Aceasta este o operaţiune psihologică care vizează intimidarea. Publicul ţintă nu este doar Ucraina, ci şi societăţile occidentale.
  • Totuşi, asupra noastră nu funcţionează. Ruşii se tem de acest lucru, dar nu şi noi”.

Reacțiile ONU și UE

Misiunea ONU pentru drepturile omului în Ucraina s-a declarat „oripilată” de înregistrarea video care pare să arate un soldat rus în timp ce decapitează cu cuţitul un prizonier ucrainean, conform France Presse. ONU se referă și a doua înregistrare video, care arată corpurile mutilate, aparent ale unor prizonieri de război ucraineni şi cere ca „aceste incidente să facă obiectul unei anchete reale şi ca autorii să fie traşi la răspundere”.

La rândul său, Uniunea Europeană „va cere socoteală tuturor autorilor şi complicilor la crime de război” în Ucraina, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, într-o primă reacţie după difuzarea înregistrării video.

„UE nu are informaţii despre veridicitatea acestei înregistrări video, dar, dacă ea se confirmă, este vorba de o nouă reamintire brutală a naturii inumane a agresiunii ruse”, a afirmat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o conferinţă de presă zilnică la Bruxelles.

Execuții brutale, marca grupului Wagner

Grupul de mercenari Wagner a început să fie din ce în ce mai cunoscut și pentru momentele brutale și execuții groaznice atât a prizonierilor inamici, cât și a dezertorilor.

La jumătatea lunii noiembrie pe rețelele de socializare s-a viralizat o înregistrare video cu aparenta execuție a unui fost deținut recrutat de grupul Wagner, Evgeny Nuzhin, care s-a predat imediat ce a ajuns pe frontul din Ucraina.

Acestuia îi este strivit capul cu un baros, după ce acesta este pus pe o cărămidă și legat cu scotch.

Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost întrebat dacă filmarea care circulă pe rețelele de socializare este autentică, iar aliatul lui Putin pare că recunoaște veridicitatea imaginilor video de un sadism rar. „În ceea ce-l privește pe cel care a fost ucis cu un baros, acest spectacol arată că nu și-a găsit fericirea în Ucraina, ci s-a întâlnit cu oameni neprietenoși, dar corecți. Cred că acest film se numește „Câinele merită o moarte de câine”", a declarat Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner.

În februarie a apărut o nouă înregistrare video ce arată execuția cu barosul a unui fost mercenar rus care a fugit din grupul Wagner în timp ce lupta în Ucraina.

VEZI ȘI: