Petro Potapenko se uită la grămezile de cereale din silozul său din regiunea Kiev. La fel ca mulți alți fermieri ucraineni, el se întreabă dacă își va putea exporta producția în fața restricțiilor impuse de tot mai mulți vecini, potrivit AFP.

Depozit de cereale Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

„Este o mare problemă, avem încă un surplus mare de cereale”, spune fermierul în vârstă de 34 de ani, al cărui tată a fondat ferma în urmă cu trei decenii în satul Kipiatchka, la aproximativ 100 de kilometri sud de Kiev.

Polonia și alte țări din UE care se învecinează cu Ucraina au impus recent interdicții temporare asupra exporturilor de cereale ucrainene, în urma protestelor fermierilor locali față de prăbușirea prețurilor legate de afluxul de cereale.

Aceasta este o consecință a invaziei rusești lansate în februarie 2022, care a restricționat grav ruta tradițională de export a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră și a redirecționat o parte considerabilă a acestor exporturi către UE.

Săptămâna trecută, Varșovia a interzis intrarea a zeci de tipuri de produse alimentare ucrainene, în principal cereale, fără a se consulta cu Kievul, unul dintre cei mai mari exportatori din lume, sau cu Comisia Europeană, atrăgându-și critici din partea acestora.

Ungaria, Slovacia și Bulgaria au urmat cu interdicții temporare similare.

Pe teren, consecințele au fost imediate pentru Potapenko, care se luptă acum să își vândă surplusul de floarea-soarelui.

De îndată ce a fost anunțată interdicția poloneză, producătorii ucraineni de ulei de floarea-soarelui au încetat să mai cumpere semințe, deoarece nu exista nicio garanție că își vor putea exporta producția în UE. „Ca urmare, nu mai pot să-mi vând semințele”, spune fermierul.

„Europa este închisă, porturile sunt închise, nu avem unde să ne vindem cerealele”, deplânge situația Igor Novitski, director adjunct al unei întreprinderi agricole din regiunea centrală Cherkasy.

Dacă restricțiile vor continua, mulți fermieri ucraineni, în special în est, „vor da pur și simplu faliment”, se teme el.

Industria în plină agitație

Deși Polonia a anunțat vineri, după discuții, reluarea tranzitului, fermierii ucraineni sunt departe de a fi liniștiți.

Mai ales că Varșovia a promis să controleze strict tranzitul, în special cu ajutorul unor sigilii electronice echipate cu dispozitive de urmărire GPS pe transporturi. În plus, vameșii polonezi vor escorta camioanele timp de o săptămână.

„Acest lucru poate fi puțin mai bun” decât blocada totală, dar „controalele suplimentare” la frontieră vor crește costurile logistice, a prezis Potapenko.

„Cu cât mai mult timp pierde transportatorul, cu atât mai mult te vor taxa mai târziu pentru timpul petrecut la coadă, trecând prin inspecții”, spune el.

Tensiunile dintre Kiev și vecinii săi europeni au apărut pe fondul incertitudinii legate de reînnoirea planificată pentru 18 mai a coridorului de cereale din Marea Neagră, prin care se estimează că trec 60% din exporturile Ucrainei.

Rusia, celălalt mare exportator mondial de cereale, a amenințat că va suspenda acordul, care este crucial pentru aprovizionarea globală, plângându-se că propria producție este împiedicată de sancțiuni.

Controlul navelor încărcate cu cereale în Bosfor, un element-cheie al acordului dintre Kiev și Moscova, negociat de Turcia și ONU, a încetinit deja, iar Ucraina acuză Rusia că blochează inspecțiile la cereale.

În Ucraina, mulți cred că văd mâna Moscovei în spatele crizei cu țările vecine, care până acum au sprijinit puternic Kievul în fața invaziei rusești.

„Miroase a implicare rusă”, a declarat pentru AFP Andriy Dykun, șeful asociației Consiliului agrar ucrainean, care a declarat pentru AFP. „Cineva organizează protestele (ale fermierilor europeni), le oferă acoperire mediatică, nu se întâmplă de la sine”, a spus el.

Invazia rusă din 2022 în estul, sudul și nordul Ucrainei a dat peste cap industria agricolă a țării, într-o perioadă în care aceasta era al patrulea exportator mondial de porumb și pe cale să devină al treilea exportator de grâu.

De atunci, mari suprafețe de teren cultivat au fost sub ocupație rusă, în zona de război sau au fost presărate cu mine și obuze.

Suprafața însămânțată a scăzut, iar recolta de cereale și semințe oleaginoase a scăzut de la un record de 106 milioane de tone în 2021 la 65 de milioane de tone în 2022.

Aceasta ar putea scădea și mai mult, ajungând la aproximativ 50-55 de milioane de tone în acest an, spun experții.

___