Statele Unite au declarat că vor începe în curând să instruiască trupele ucrainene pentru a utiliza tancurile Abrams, iar Germania a anunțat un acord pentru înființarea unui centru în Polonia pentru repararea tancurilor desfășurate în Ucraina, în timp ce SUA au găzduit vineri o reuniune a aliaților în Germania, scrie Reuters.

Tanc Abrams M1A2Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Reuniunea de la Baza Aeriană Ramstein, cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri pentru stabilirea armamentului ce trebuie trimis Ucrainei, de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia de anul trecut, nu a adus anunțuri importante privind tehnica de luptă, accentul fiind pus pe apărarea aeriană și muniție.

De asemenea, a reasigurat Kievul de un sprijin neclintit și a susținut aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO la un moment dat în viitor, dar oficialii au subliniat că obiectivul imediat a fost de a ajuta Ucraina pe câmpul de luptă.

Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi pentru arme cu rază lungă de acțiune, avioane și muniție înaintea unei contraofensive pentru respingerea trupelor rusești, așteptată în următoarele săptămâni sau luni.

Abrams va face diferența, spune Mark Milley

„Tancul M1, atunci când va fi livrat, va face diferența”, a declarat după discuții generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane, care a numit Abrams cel mai bun tanc din lume.

Tancurile de luptă Abrams vor ajunge în Germania în următoarele săptămâni pentru ca trupele ucrainene să înceapă antrenamentul, a declarat jurnaliștilor secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a adăugat că antrenamentul va dura aproximativ 10 săptămâni și va implica sute de soldați ucraineni.

În ianuarie, SUA s-au angajat să furnizeze Ucrainei 31 de tancuri avansate M1A2 Abrams, după luni de zile în care au evitat această idee din cauza preocupărilor legate de dificultatea întreținerii acestora și de complexitatea lor.

Statele membre NATO și aliații lor au furnizat Ucrainei arme și blindate, dar conducerea Ucrainei a cerut în mod repetat arme mai puternice și livrări mai rapide.

Tanc german Leopard 2 Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

„Putin nu se poate juca cu timpul, vom persevera”

Întrebat despre cererile Kievului de avioane de luptă avansate, Milley a spus că ceea ce Ucraina are nevoie în primul rând este apărarea aeriană la sol.

„Rușii sunt precauți să intre în Ucraina din cauza utilizării eficiente a sistemului ucrainean de apărare aeriană. Acesta este cel mai important lucru în acest moment", a declarat Milley.

De asemenea, în cadrul reuniunii de vineri, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat un acord privind înființarea unui centru în Polonia pentru repararea tancurilor Leopard fabricate în Germania și desfășurate în Ucraina.

Toate părțile au căzut de acord asupra modului de finanțare a unui astfel de hub, care costă aproximativ 150-200 de milioane de euro (384 de milioane de dolari) pe an și care ar putea începe operațiunile la sfârșitul lunii mai, a declarat Pistorius reporterilor.

De asemenea, el a declarat că trupele ucrainene vor începe să primească pregătire pentru utilizarea tancurilor Leopard și a precizat că angajamentul Berlinului de a livra aproximativ 80 de astfel de tancuri Ucrainei până la jumătatea anului progresează rapid.

„Ce arată toate acestea? Arată determinarea noastră că vrem să perseverăm. Putin nu se poate juca cu timpul, vom persevera”, a spus el.

Întrebat despre perspectivele Ucrainei de a adera la alianța NATO, Pistorius a spus că toți membrii au fost de acord că văd Ucraina ca pe un viitor membru, însă nu este momentul acum.

Divergențe între europeni privind muniția livrată Ucrainei

Uniunea Europeană „își respectă angajamentele” de a furniza muniție Ucrainei, a declarat vineri șeful diplomației europene, în încercarea de a risipi îngrijorările de la Kiev în legătură cu un dezacord între Franța și partenerii săi privind achizițiile comune, potrivit AFP.

„Am vorbit cu Dmitro Kouleba (ministrul ucrainean de externe) pentru a confirma că UE își respectă angajamentele de a furniza muniție Ucrainei”, a transmis Josep Borrell pe Twitter.

Obuze de artilerie Foto: DreamsTime / Swathi Mohan

UE a convenit în martie asupra unei alocări de un miliard de euro pentru livrări de muniții din stocurile de stat existente și un al doilea miliard pentru contracte de achiziții comune atribuite înainte de 30 septembrie unor companii europene din domeniul apărării.

Această a doua componentă face obiectul unor dezacorduri aprinse în cadrul negocierilor în curs la Bruxelles.

„Incapacitatea UE de a-și pune în aplicare propria decizie privind achizițiile comune de muniții pentru Ucraina este frustrantă”, a declarat Kouleba într-un tweet de joi, subliniind că „pentru Ucraina, costul inacțiunii se măsoară în vieți omenești”.

Acordul încheiat în martie prevede că achizițiile comune vor fi făcute de la „industria europeană de apărare”.

Franța are o interpretare foarte strictă a acestei prevederi, au declarat mai mulți diplomați europeni. Parisul refuză ca achizițiile să fie rambursate unor companii din afara UE sau cu sediul în afara UE.

Dar „o serie de alte state membre au îndoieli că, în acest caz, muniția poate fi livrată la timp Ucrainei și nu ar trebui să excludem în mod categoric partenerii de armament din Australia, Coreea de Sud, Africa de Sud sau Elveția”, a declarat unul dintre ei.

Cel mai mare producător de muniții din Europa, grupul german Rheinmetall, are o fabrică de muniții în Australia și dorește să poată beneficia de rambursări europene pentru această producție.

Aceste discuții vor fi reluate luni, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg, la care Kouleba va participa prin videoconferință.

„Acest punct este în discuție și se va găsi un acord”, a dat asigurări un înalt responsabil european, încercând să liniștească participanții.

Lloyd Austin Foto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Lloyd Austin: Războiul lui Putin nu este rezultatul extinderii NATO, ci cauza extinderii NATO

Luând cuvântul după o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, Lloyd Austin a declarat că Vladimir Putin a făcut „o serie de calcule greșite grave atunci când a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de un an”, potrivit Sky News.

„El a crezut că Ucraina nu va riposta, dar Ucraina este puternică, cu ajutorul partenerilor săi. Putin a crezut că unitatea noastră se va fractura, dar războiul crud ales de Rusia nu a făcut decât să ne apropie”, a declarat el.

Lloyd a vorbit și despre aderarea Finlandei la NATO, adăugând că spera ca și Suedia să intre rapid în grupul militar:

"Constat că Finlanda, care a luat parte de mult timp la acest grup de contact, este astăzi aici ca nou aliat NATO - bănuiesc că Suedia o va urma în curând."

El a adăugat: „Acest lucru face ca un lucru să fie foarte clar - războiul lui Putin nu este rezultatul extinderii NATO, ci cauza extinderii NATO.”

„Scurgerile de informații nu ne vor diviza”

Lloyd Austin a vorbit și despre scurgerea de informații clasificate în SUA referitoare la conflictul din Ucraina și a spus că a fost impresionat de sprijinul primit din partea aliaților.

„Iau aceste chestiuni extrem de în serios. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri într-un spirit de respect și prietenie permanentă”, a spus el.

„Pe măsură ce am discutat această chestiune cu aliații și partenerii noștri, am fost impresionat de solidaritatea și angajamentul lor. Nimic nu va fractura unitatea noastră și nimic nu ne va diviza.”, a punctat oficialul american.

___