Uniunea Europeană „își respectă angajamentele” de a furniza muniție Ucrainei, a declarat vineri șeful diplomației europene, în încercarea de a risipi îngrijorările de la Kiev în legătură cu un dezacord între Franța și partenerii săi privind achizițiile comune, potrivit AFP.

Obuze de artilerieFoto: DreamsTime / Swathi Mohan

„Am vorbit cu Dmitro Kouleba (ministrul ucrainean de externe) pentru a confirma că UE își respectă angajamentele de a furniza muniție Ucrainei”, a transmis Josep Borrell pe Twitter.

UE a convenit în martie asupra unei alocări de un miliard de euro pentru livrări de muniții din stocurile de stat existente și un al doilea miliard pentru contracte de achiziții comune atribuite înainte de 30 septembrie unor companii europene din domeniul apărării.

Această a doua componentă face obiectul unor dezacorduri aprinse în cadrul negocierilor în curs la Bruxelles.

„Incapacitatea UE de a-și pune în aplicare propria decizie privind achizițiile comune de muniții pentru Ucraina este frustrantă”, a declarat Kouleba într-un tweet de joi, subliniind că „pentru Ucraina, costul inacțiunii se măsoară în vieți omenești”.

Acordul încheiat în martie prevede că achizițiile comune vor fi făcute de la „industria europeană de apărare”.

Franța are o interpretare foarte strictă a acestei prevederi, au declarat mai mulți diplomați europeni. Parisul refuză ca achizițiile să fie rambursate unor companii din afara UE sau cu sediul în afara UE.

Dar „o serie de alte state membre au îndoieli că, în acest caz, muniția poate fi livrată la timp Ucrainei și nu ar trebui să excludem în mod categoric partenerii de armament din Australia, Coreea de Sud, Africa de Sud sau Elveția”, a declarat unul dintre ei.

Cel mai mare producător de muniții din Europa, grupul german Rheinmetall, are o fabrică de muniții în Australia și dorește să poată beneficia de rambursări europene pentru această producție.

Aceste discuții vor fi reluate luni, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg, la care Kouleba va participa prin videoconferință.

„Acest punct este în discuție și se va găsi un acord”, a dat asigurări un înalt responsabil european, încercând să liniștească participanții la reuniune. „Muniția va fi livrată Ucrainei la timp”, a spus el.

___