Ministerul rus de Externe a emis vineri un avertisment cu privire la declarațiile „periculoase” ale NATO privind aderarea Ucrainei la alianță, scrie AFP.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

„NATO își fixează obiectivul de a „învinge” Rusia în Ucraina și, pentru a motiva Kievul, promite că, după încheierea conflictului, țara poate fi acceptată în alianță”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zaharova.

Aceasta vine după ce secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a vizitat joi Kievul și a declarat că „viitorul Ucrainei este în NATO”.

Stoltenberg a declarat că a discutat cu președintele Volodimir Zelenski despre o „inițiativă de sprijin multianual”, adăugând că aceasta va ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la „standardele NATO”. Acest lucru ar „asigura o interoperabilitate deplină cu alianța”, a spus Stoltenberg.

Vizita sa și declarațiile privind aderarea Ucrainei la NATO au fost întâmpinate cu reacții de respingere din partea Rusiei. Kremlinul a reiterat joi că împiedicarea aderării Kievului la NATO este unul dintre obiectivele sale cheie.

„Astfel de declarații sunt lipsite de viziune și de-a dreptul periculoase. Acestea pot duce la prăbușirea finală a sistemului de securitate european”, a declarat Zaharova.

De asemenea, Stoltenberg a reafirmat vineri, în timpul unei reuniuni a aliaților la baza aeriană Ramstein din Germania, că Ucraina va adera la alianța militară.

El a declarat reporterilor că toți aliații NATO au fost de acord că Ucraina ar trebui să devină membru - dar nu a dat o dată definitivă a momentului în care acest lucru se va întâmpla.

___