Generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, a reacționat ironic la informația că Rusia a emis un mandat de arestare pe numele său, afirmând că poate fi în sfârșit mulțumit.

Kirilo BudanovFoto: Adi Iacob/ HotNews.ro

„Știți de cât timp lucrez și a fost oarecum incomod că nu existau decizii vizavi de mine acolo [în Rusia]. Sunt mulțumit. Acesta este un bun indicator al muncii pe care o ducem, promit că voi lucra și mai bine”, a declarat el într-o primă reacție pentru Ukraîinska Pravda.

Comentariile acestuia vin după ce o instanță rusă a emis luni un mandat de arestare pe numele său, pentru acuzații legate de „terorism” și „contrabandă cu arme”. Măsura împotriva sa a fost anunțată „in absentia", într-o aparentă recunoaștere a faptului că Budanov nu poate fi reținut.

Ukraîinska Pravda notează că acuzațiile ar avea legătură cu explozia care în data de 8 octombrie a anului trecut a scos din uz Podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia.

O zi mai târziu președintele rus Vladimir Putin a ieșit personal să denunțe un „atac terorist” despre care a spus că „a fost conceput, derulat și comandat de serviciile speciale ucrainene”. O zi mai târziu Rusia a efectuat un „atac de răzbunare” cu rachete împotriva țintelor civile din Ucraina.

Într-un interviu acordat pe 22 februarie celor de la Forbes Ucraina, cu doar două zile înainte de împlinirea unui an de la începerea invaziei rusești, Budanov a sugerat că numeroasele incendii izbucnite în Rusia în ultima perioadă nu sunt întâmplătoare, afirmând că „banii fac minuni”.

Generalul Budanov, una dintre principalele ținte ale serviciilor secrete ruse

Cotidianul american The Washington Post nota într-un articol publicat la sfârșitul lunii ianuarie pe baza intervieverii mai multor surse că Budanov ar fi fost ținta a cel puțin 10 tentative de asasinat ale serviciilor secrete ruse, atât înainte cât și după izbucnirea războiului din Ucraina.

Se crede că la acest capitol generalul ucrainean ar fi întrecut doar de către președintele Volodimir Zelenski.

Zelenski ar fi supraviețuit la peste 12 tentative de ucidere a acestuia de către forțele ruse de la începutul războiului.

Potrivit surselor citate de presa americană, Budanov este una dintre țintele principale ale Rusiei deoarece Kremlinul îl consideră responsabil pentru distrugerea Podului Kerci care leagă Rusia de Crimeea în luna octombrie a anului trecut.

Budanov era considerat principalul favorit să îi ia locul lui Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, în contextul zvonurilor privind remanierea sa de către președintele Zelenski din cauza scandalului de corupție care a zguduit statul ucrainean la începutul acestui an.

Reznikov a fost păstrat însă în cele din urmă în funcție.

HotNews.ro a realizat un interviu cu Budanov în luna martie în acest an, când l-am întrebat inclusiv cum se simte „în postura unui om care a fost ținta mai multor tentative de asasinat”.

Urmărește ultimele informații din a 422-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.