Armata germană are în plan să pună capăt desfăşurării sistemelor sale antiaeriene Patriot în Polonia şi Slovacia în cursul acestui an, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pentru grupul media german Funke, transmite dpa.

sistem PatriotFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Desfăşurarea sistemelor Patriot va înceta în Polonia în iunie, iar în Slovacia până la sfârşitul acestui an.

„Statele au fost informate despre aceste planuri”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat vineri în presa germană, potrivit Agerpres. „Desigur, suntem în contact strâns cu partenerii noştri şi cu NATO pentru a reacţiona la orice modificări necesare ale situaţiei”, a adăugat el.

Germania a transferat sisteme Patriot în Polonia la începutul acestui an după ce o rachetă a lovit teritoriul polonez, într-o zonă rurală din apropierea graniţei cu Ucraina, în noiembrie, ucigând doi fermieri. Berlinul a afirmat că ajută Polonia să îşi securizeze spaţiul aerian.

Puterile occidentale şi NATO au concluzionat că a fost vorba despre o rachetă antiaeriană ucraineană folosită împotriva atacurilor armatei ruse.

În Slovacia - şi ea vecină cu Ucraina -, Bundeswehr-ul a instalat un sistem Patriot începând din martie 2022, ca răspuns la faptul că aceasta şi-a donat propriul sistem antiaerian S-300 Ucrainei la scurt timp după începerea războiului.

Se ştia încă de la sfârşitul anului trecut că echipamentul german staţionat în Slovacia va trebui restituit la finalul lui 2023 pentru lucrări tehnice.

Germania plănuieşte acum să predea Slovaciei două sisteme antiaeriene Mantis cel târziu în luna octombrie.

Zelenski i-a cerut lui Stoltenberg, aflat joi la Kiev, un calendar de aderare la NATO

NATO trebuie să invite Ucraina să devină membră și să îi dea un calendar pentru aderare, a spus joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în conferința de presă comună susținută alături de secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, aflat în prima sa vizită la Kiev de la declanșarea invaziei ruse, în 24 februarie 2022.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că este timpul ca NATO să ia decizia politică de a invita Ucraina să se alăture alianței militare și că Kievul dorește să știe când va deveni membru, scrie Reuters.

Liderul ucrainean a declarat în conferința de presă susținută alături de Stoltenberg că summitul NATO programat în iulie la Vilnius și la care a fost invitat ar putea deveni unul „istoric”.

  • „Sunt recunoscător pentru invitația de a participa la summit, dar este, de asemenea, important ca Ucraina să primească invitația corespunzătoare”, a spus Zelenski.
  • „Nu există nicio singură barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a mai afirmat președintele Ucrainei, citat de Reuters.

Volodimir Zelenski le-a mai spus jurnaliştilor, în timpul vizitei lui Stoltenberg, că l-a îndemnat pe acesta să depăşească „reținerea” unor state membre în furnizarea de avioane de război moderne, arme cu rază lungă de acţiune și artilerie.

Ce i-a răspuns șeful NATO

La rândul său, Stoltenberg a susținut că viitorul Ucrainei se află în NATO:

  • „Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”.

Subiectul aderării Ucrainei la NATO și al garanțiilor de securitate va fi prioritar „pe ordinea de zi” la summitul NATO din iulie din capitala Lituaniei, Vilnius, a declarat Stoltenberg, răspunzând la întrebările reporterilor în timpul conferinței de presă de la Kiev, conform CNN.

Jens Stoltenberg a spus că știe că la summitul de la Vilnius președintele ucrainean „va ridica problema aderării și a garanțiilor de securitate”.

„Viitorul Ucrainei este în NATO. Toți aliații sunt de acord cu asta”, a spus Stoltenberg, adăugând că principalul obiectiv al alianței este acum „de a se asigura că Ucraina prevalează”.

El a mai spus că se așteaptă ca aliații NATO „să fie de acord să consolideze și mai mult pachetul NATO pentru Ucraina” la summitul din iulie.

În 2008, la summitul de la Bucureşti, NATO a convenit că Ucraina va deveni la un moment dat membră a Alianţei Nord-Atlantice, dar de atunci lucurile nu au mai avansat în acest sens.

La acea vreme, SUA au fost cele care au cerut ca NATO să acorde Ucrainei un calendar concret de aderare, aşa-numitul Plan de acţiune pentru aderare, dar Franţa şi Germania au respins această solicitare, pe fondul temerilor că demersul ar putea provoca Rusia.

Ucraina a solicitat în mod oficial aderarea la NATO anul trecut, după invazia rusă. La fel au făcut şi Finlanda şi Suedia, iar Helsinki s-a alăturat deja NATO la începutul acestei luni.