Serviciul de informații al Ucrainei ar fi plănuit în toamna anului trecut să atace forțele rusești și trupele Wagner desfășurate în Siria cu ajutorul rebelilor kurzi, însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi stopat acest plan în decembrie, arată unul dintre documentele clasificate scurse de la Pentagon în ultima perioadă, scrie The Washington Post, potrivit Pravda.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

Conform The Washington Post, introducerea unui nou câmp de luptă părea să aibă ca scop să provoace pierderi Armatei ruse și grupului de mercenari Wagner, care ar fi fost forțați astfel să redistribuie trupe din Ucraina în Siria.

Documentul scurs de la Pentagon ar detalia modul de punere în aplicare a unui astfel de plan, varianta luată în calcul de serviciile de informații militare ucrainene fiind utilizarea dronelor pentru a lovi singure trupele rusești din Siria sau grupul de mercenari Wagner.

De asemenea, ar fi fost propusă antrenarea membrilor Forțelor Democratice Siriene (FDS), o mișcare rebelă dominată de miliții kurde în nord-estul țării, pentru a lovi ținte rusești și a fi implicate în „acțiuni directe nespecificate, precum și atacuri cu drone”, mai scrie WP.

Potrivit aceluiași document, în luna decembrie președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi dispus oprirea acestui plan.

Astfel de ofensive, dacă ar avea loc, ar necesita sprijin din partea Statelor Unite sau al Turciei, iar un astfel de ajutor ar fi puţin probabil, notează The Washington Post.

Un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene a negat pentru Washington Post că ar fi existat planuri ca luptătorii sirieni să fie antrenaţi de ucraineni şi a susținut că tabăra sa nu s-a poziționat de partea nimănui în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Moscova a desfăşurat un număr mare de trupe în Siria începând din 2015, în cadrul războiului civil dintre forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi insurgenţi. Câmpul de luptă sirian, nefiind sub controlul total al Kremlinului, ar permite serviciilor ucrainene să se infiltreze sub acoperire, cu mai puţine riscuri, mai spune publicaţia americană citată de Pravda.