În timp ce armata ucraineană „continuă să se descurce foarte bine” în lupta împotriva Rusiei, armatei ruse îi lipsesc voința și moralul, a declarat vineri generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, potrivit CNN.

Generalul Mark MilleyFoto: Kevin Dietsch / Getty Images / Profimedia Images

„Spre deosebire de forțele ucrainene, care sunt foarte motivate să lupte pentru țara lor, să lupte pentru libertatea lor, pentru democrația lor și pentru modul lor de viață, rușilor le lipsește conducerea, le lipsește voința, moralul este slab, iar disciplina se erodează”, a declarat Milley în Germania, alături de secretarul apărării Lloyd Austin, la reuniunea Grupului de contact pentru apărare din Ucraina.

Milley a declarat că Rusia „cheltuiește o forță de luptă semnificativă pentru un câștig foarte mic” și își înăsprește legile de recrutare, în timp ce „își bagă fără discernământ cetățenii în haosul războiului”.

„În ultimul an, câștigurile teritoriale temporare ale Rusiei au venit cu pierderi enorme. Sute de mii de ruși au fugit din țara lor, pe lângă pierderile de vieți omenești”, a spus el. „Ei încearcă să evite să lupte în războiul lui Putin”.

Tancul Abrams va face diferența, spune Mark Milley

„Tancul M1, atunci când va fi livrat, va face diferența”, a declarat Mark Milley care a spus despre Abrams că este cel mai bun tanc din lume.

Tancurile de luptă Abrams vor ajunge în Germania în următoarele săptămâni pentru ca trupele ucrainene să înceapă antrenamentul, a declarat jurnaliștilor secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a adăugat că antrenamentul va dura aproximativ 10 săptămâni și va implica sute de soldați ucraineni.

În ianuarie, SUA s-au angajat să furnizeze Ucrainei 31 de tancuri avansate M1A2 Abrams, după luni de zile în care au evitat această idee din cauza preocupărilor legate de dificultatea întreținerii acestora și de complexitatea lor.

Statele membre NATO și aliații lor au furnizat Ucrainei arme și blindate, dar conducerea Ucrainei a cerut în mod repetat arme mai puternice și livrări mai rapide.

Întrebat despre cererile Kievului de avioane de luptă avansate, Milley a spus că ceea ce Ucraina are nevoie în primul rând este apărarea aeriană la sol.

„Rușii sunt precauți să intre în Ucraina din cauza utilizării eficiente a sistemului ucrainean de apărare aeriană. Acesta este cel mai important lucru în acest moment", a declarat Milley.

___