​Retorica „extremistă” a Kievului demonstrează necesitatea de a continua campania militară rusă în Ucraina, a declarat vineri Ministerul de Externe rus într-un comunicat în care vorbește despre „apetitul în creștere” al președintelui Volodimir Zelenski, relatează EFE și Agerpres.

Serghei Lavrov și Maria ZaharovaFoto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia Images

„O astfel de retorică şi acţiunile criminale ale regimului de la Kiev dovedesc necesitatea continuării operaţiunii militare speciale până la îndeplinirea totală a sarcinilor de denazificare şi demilitarizare a Ucrainei”, susţine diplomaţia rusă.

În acest mod vor fi eliminate ameninţările „care emană dinspre teritoriul (ucrainean) pentru securitatea Rusiei”, continuă MAE rus în comunicatul citat.

Pe de altă parte, Moscova apreciază că „declaraţiile neîncetate ale Occidentului” cu privire la viitoarea contraofensivă ucraineană demonstrează implicarea acestuia în conflict.

„Anglo-saxonii vorbesc deschis despre viitoarea contraofensivă ucraineană şi chiar dau date. Aceasta dovedeşte implicarea lor directă în conflict în ceea ce priveşte planificarea operaţiunilor militare”, susţine Ministerului rus de Externe.

Moscova a denunţat „apetitul în creştere” al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care „nu încetează să ceară arme noi şi moderne de la Occident” pentru a ataca ţinte situate departe în spatele frontului.

„Astăzi, la o nouă reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein, Kievul intenţionează să ceară livrări urgente de sisteme de apărare antirachetă şi rachete cu rază lungă de acţiune”, a subliniat ministerul condus de Serghei Lavrov.

MAE rus, deranjat de ultimele discuții dintre Ucraina și partenerii ei

Comentariile MAE rus vin în contextul în care aliații Ucrainei, îndemnați de Zelenski să livreze mai multe arme și muniții, se întâlnesc vineri în Germania pentru a-și coordona ajutorul militar acordat Kievului.

La reuniunea găzduită de secretarul american al apărării Lloyd Austin la baza Ramstein din sudul Germaniei va participa și șeful NATO, Jens Stoltenberg, care abia s-a întors dintr-o vizită făcută la Kiev.

Secretarul general al NATO a subliniat joi că viitorul Ucrainei se află în NATO.

„Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil", a declarat Stoltenberg reporterilor în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

Zelenski în schimb i-a cerut șefului Alianței Nord-Atlantice să invite oficial Ucraina să devină membră și să îi ofere un calendar pentru aderare.

„Nu există nicio singură barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a subliniat președintele Ucrainei.

Urmărește ultimele informații din a 422-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.