Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că ar fi dificil pentru Europa să aibă încredere în China dacă aceasta nu încearcă să găsească o soluţie politică la criza ucraineană, relatează Reuters și Agerpres.

Josep BorrellFoto: Parlamentul European

Comentariul face parte dintr-un discurs pe care Borrell urma să-l pronunţe vineri în faţa unui think tank la Beijing, însă el a trebuit să-şi anuleze călătoria în China după ce a contractat COVID-19, iar remarci din discursul pregătit au fost publicate pe site-ul web al UE.

„Va fi extrem de dificil, chiar imposibil, pentru Uniunea Europeană să întreţină o relaţie de încredere cu China, ceea ce mi-ar plăcea să văd, dacă China nu contribuie la găsirea unei soluţii politice bazate pe retragerea Rusiei de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Borrell.

„Neutralitatea în faţa încălcării dreptului internaţional nu este credibilă”, a afirmat şeful diplomaţiei europene, adăugând un apel ca preşedintele chinez Xi Jinping să vorbească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, iar China să furnizeze mai mult ajutor umanitar poporului ucrainean.

Xi Jinping s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în două rânduri, cel mai recent în luna martie, dar nu a vorbit cu Zelenski de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, în ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară specială”.

China şi-a declarat opoziţia faţă de atacurile împotriva civililor şi a instalaţiilor nucleare într-un document de poziţionare faţă de Ucraina publicat în februarie, dar s-a abţinut să critice deschis Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina.

Afirmațiile controversate făcute de Emmanuel Macron

Comentariile lui Borrell vin după vizita efectuată în China de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele francez Emmanuel Macron.

Liderul de la Palatul Élysée a făcut mai multe declarații în timpul acestei vizite care au înfuriat aliații de pe flancul estic al NATO și au provocat consternare în cancelariile occidentale.

Printre altele, el a a declarat că Europa nu ar trebui să se alinieze automat SUA sau Chinei în cazul unui conflict legat de Taiwan.

„Cel mai rău lucru ar fi să ne gândim că noi, europenii, ar trebui să îi urmăm pe alţii” în chestiunea Taiwanului „şi să ne adaptăm la ritmul american şi la suprareacţia chineză”, a afirmat şeful statului francez într-un interviu acordat vineri, în timpul vizitei sale în China.

„De ce trebuie să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, va trebui să ne punem întrebarea privind interesul nostru”, ştiind că „nu vrem să intrăm într-o logică de bloc contra bloc”, a insistat președintele francez.

Pledând pentru ca „autonomia strategică” să fie „lupta Europei”, Macron a atras atenția asupra „unei accelerări a tulburărilor duopolului” China-SUA, cu riscul de a nu mai avea „nici timpul şi nici mijloacele de a finanţa” această „autonomie strategică”.

Cuvintele sale au fost denunțate în termeni duri de premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Urmărește ultimele evoluții din a 415-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.