Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunțat joi atitudinea „mioapă” a europenilor asupra Chinei, într-o aluzie clară la vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în această ţară, relatează AFP și Agerpres.

Mateusz Morawiecki si Emmanuel Macron alaturi de alti sefi de statFoto: Simanek Vit / CTK / Profimedia Images

„Ei se întorc, cu o viziune mioapă, spre China pentru a putea vinde produse europene cu preţul unui enorm cost geopolitic, crescând dependenţa noastră faţă de China mai degrabă decât s-o reducă”, a afirmat el într-un discurs la Washington.

„Nu puteţi să protejaţi Ucraina astăzi, iar mâine să spuneţi că Taiwanul nu este treaba voastră”, a adăugat premierul polonez într-o alocuţiune rostită la centrul de cercetare Atlantic Council, parafrazându-l pe preşedintele francez fără a-l numi totuşi.

„Cred, Doamne fereşte, că dacă Ucraina cade, dacă Ucraina este cucerită, în ziua următoare China ar putea ataca - poate ataca - Taiwanul”, a opinat Morawiecki.

Preşedintele Macron a provocat un val de controverse după vizita sa de stat în China, când a declarat că Europa nu ar trebui să se alinieze automat SUA sau Chinei în cazul unui conflict legat de Taiwan.

„Cel mai rău lucru ar fi să ne gândim că noi, europenii, ar trebui să îi urmăm pe alţii” în chestiunea Taiwanului „şi să ne adaptăm la ritmul american şi la suprareacţia chineză”, a afirmat şeful statului francez într-un interviu acordat vineri, în timpul vizitei sale în China.

Macron visează la o „autonomie strategică” a Europei

„De ce trebuie să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, va trebui să ne punem întrebarea privind interesul nostru”, ştiind că „nu vrem să intrăm într-o logică de bloc contra bloc”, a insistat președintele francez.

Pledând pentru ca „autonomia strategică” să fie „lupta Europei”, Macron a atras atenția asupra „unei accelerări a tulburărilor duopolului” China-SUA, cu riscul de a nu mai avea „nici timpul şi nici mijloacele de a finanţa” această „autonomie strategică”.

Premierul polonez a ironizat joi conceptul de autonomie strategică a europenilor, făcând din nou aluzie la declaraţiile preşedintelui francez.

„Autonomia europeană, sună şic, nu-i aşa? Dar asta înseamnă schimbarea centrul de gravitaţie spre China şi ruperea legăturilor cu SUA”, a afirmat el.

„Nu reuşesc să înţeleg prea bine conceptul de autonomie strategică dacă acesta vrea să însemne, de fapt, să-ţi tragi un glonţ în picior”, a spus şeful guvernului polonez, vorbind despre o „eroare dramatică”.