​Devine „din ce în ce mai dificil” pentru guvernul rus să „izoleze populația” de realitatea războiului din Ucraina, potrivit unei noi evaluări a Ministerului britanic al Apărării, iar sprijinul pentru mobilizare din partea cetățenilor pare să devină o problemă.

Vladimir Putin la VolgogradFoto: AFP / AFP / Profimedia
  • Andrey Turchak, liderul grupului parlamentar rus care se concentrează pe așa-numita Operațiune Militară Specială din Ucraina, a declarat la 16 februarie 2023 că grupul a prezentat un raport președintelui rus Putin.
  • Este posibil ca raportul să acopere aspecte precum sprijinul societății pentru cei mobilizați și familiile acestora. Este posibil ca această problemă să devină mai importantă dacă are loc o mobilizare ulterioară (fie ea evidentă sau tacită). Putin s-ar putea referi la aceste probleme în discursul său privind starea națiunii din 21 februarie 2023.
  • Devine din ce în ce mai greu pentru Kremlin să izoleze populația de războiul din Ucraina. Un sondaj rusesc din decembrie 2022 a raportat că 52% aveau fie un prieten, fie o rudă care a luptat în așa-numita Operațiune Militară Specială.

Evaluarea vine după ce surse din administrația prezidențială de la Kremlin au spus pentru The Moscow Times că Vladimir Putin ar putea propune schimbarea statutului campaniei militare din Ucraina.

În loc de „operațiune militară specială" cu un statut juridic neclar, Putin ar putea declara o „operațiune antiteroristă", care este descrisă de legislația rusă, potrivit unor surse care lucrează cu administrația prezidențială citate de The Moscow Times.

Tot Moscow Times relata la începutul lunii februarie că mulți ruși au început să protesteze într-un mod inedit: flori, jucării de pluș și mesaje scrise de mână au apărut în cel puțin 60 de orașe din Rusia, adesea la baza statuilor poeților ucraineni Taras Șevcenko și Lesia Ukrainka sau la monumentele victimelor represiunii politice din epoca sovietică.

„Este o declarație împotriva războiului, nu doar doliu pentru morții din Dnipro”, a spus o femeie care a depus flori la un memorial din orașul siberian Novosibirsk.

„Nu puteam să tac”, a spus ea pentru The Moscow Times într-un interviu anonim realizat cu ajutorul mișcării de opoziție de tineret Vesna.

Totul a pornit după atacul cu rachete de luna trecută asupra orașului Dnipro.

Omagiile continue aduse victimelor atacului de la Dnipro sunt primele proteste anti-război la nivel național de la demonstrațiile împotriva mobilizării „parțiale” din septembrie.

Omagiile rușilor pentru ucraineni, un semn de nemulțumire față de autorități

Persistența omagiilor aduse victimelor de la Dnipro este un semn de profundă nemulțumire față de autorități, potrivit antropologului Alexandra Arhipova.

„Comemorările improvizate apar atunci când oamenii simt un fel de nedreptate”, a declarat Arhipova pentru The Moscow Times.

„Este o încercare de a spune: „Îmi exprim durerea și protestez împotriva celui care a provocat această durere”.