Noi fotografii apărute pe rețelele de socializare arată că armata ucraineană a primit un lot de vehicule blindate pentru infanterie dintr-o sursă necunoscută.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fotografiile arată 3 vehicule Panthera T6 fabricate în Turcia sau Emiratele Arabe Unite, administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notând că cel puțin 12 vehicule de acest tip au fost primite de Ucraina.

Ukraine Weapons Tracker mai notează că deși aceste vehicule blindate pentru infanterie, un tip de transportor blindat, sunt disponibile pentru cei care doresc să le cumpere, nicio țară nu a raportat transferarea unor astfel de echipamente Ucrainei, originea lor fiind necunoscută.

Panthera T6 este un transportor blindat ușor de trupe produs de către Minerva Special Purpose Vehicles, o companie de armament din Emiratele Arabe Unite care are o fabrică și în Turcia.

Vehicului a fost proiectat pentru operațiuni militare de intensitate scăzută și misiuni de apărare a convoaielor, protejarea granițelor sau menținere a păcii, unele țări folosindu-le pentru forțele lor de securitate, nu doar cele armate.

El are un echipaj format din doi șoferi, putând transporta până la 6 militari sau agenți ai forțelor de securitate. Pe lângă armamentul de la bord, Panthera T6 mai beneficiază de o varietate de senzori și echipamente de comunicație, precum și echipamente de supraveghere și contramăsuri pentru atacuri electronice.

A primit Ucraina noi echipamente militare din Turcia?

În general însă vehiculele Pantera T6 sunt produse ca un model de bază pentru care clienții pot alege apoi tipul de echipamente pe care îl doresc, în funcție de rolul pentru care comandă transportoarele blindate, ele având sisteme de arme complet modulare.

Numeroase fotografii și înregistrări video apărute pe rețelele de socializare de-a lungul lunilor care au trecut de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către Vladimir Putin pe 24 februarie au arătat că forțele ucrainene au ajuns în posesia unor arme pe care teoretic nu ar trebui să le aibă sau a căror provienență nu poate fi explicată pe baza datelor făcute public.

Unii internauți au speculat că transportoarele blindate Panthera T6 ar fi fost primite de ucraineni din Turcia, dată fiind existența fabricii Minerva aici, la fel ca dronele Bayraktar TB2 sau vehiculele MRAP „Kirpi”, văzute în acțiune inclusiv în timpul ofensivei din Herson.

Alții notează că Ucraina le-ar fi primit din partea Uniunii Europene după confiscarea unui transport ilegal de arme către Libia, însă vehiculele din aceste imagini arată diferit față de cele apărute în dotarea ucrainenilor, nu doar în ceea ce privește culoarea camuflajului care poate fi foarte ușor schimbată.

Urmărește ultimele evoluții din a 309-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.