Ucrainenii l-au identificat pe bărbatul care a furat ratonii și alte animale de la grădina zoologică din Herson înainte de retragerea rusească, povestea acestuia ilustrând soarta nu tot timpul fericită a celor care au susținut anexarea Crimeii de către Moscova.

Rușii au furat un raton din HersonFoto: Captură video

Bărbatul în cauză a fost identificat drept Oleg Zubkov, directorul grădinii zoologice din Yalta și a Parcului de Lei „Taigan”, o grădină zoologică privată din Crimeea.

Zubkov a postat o înregistrare video mai lungă cu „evacuarea” animalelor de la grădina zoologică din Herson pe canalul său de Youtube cu titlul „Suntem în Herson! Prindeți 7 ratoni în 7 minute”.

Însă o secvență de doar 30 de secunde din filmare s-a viralizat zilele trecute pe rețelele social media, aceasta arătând cum un bărbat neidentificat la momentul respectiv ia un raton din cușcă pentru a fi evacuat alături de trupele rusești ce au părăsit Hersonul.

Imaginile video au declanșat un val de ironii pe platformele social media, unii remarcând că ratonul „se luptă cu toată puterea, ca un războinic ucrainean”, alții glumind că animalul va fi schimbat pe prizonierii de război ruși sau va fi numit președinte al guvernului pro-rusesc din Herson aflat în exil.

Unele glume au fost ceva mai sumbre, unii internauți comentând că rușii au luat animalele pentru a le sacrifica și consuma.

Cine este Oleg Zubkov, bărbatul filmat furând animalele din Herson

Biografia lui Zubkov este una interesantă, el fiind un deputat al Republicii Autonome Crimeea în anii 2000, înainte de anexarea ilegală a peninsulei de către Moscova în 2014.

El a susținut deschis anexarea Crimeii de către ruși la momentul respectiv, descoperind însă ulterior că afacerile sale au de suferit după alipirea la Moscova din cauza corupției, birocrației și a altor motive.

Zhubkov s-a plâns de asemenea într-un interviu acordat în 2017 că numărul de vizitatori la grădinile sale zoologice a scăzut cu 70% din cauza faptului că majoritatea acestora erau ucraineni.

El a ajuns să se plângă constant despre corupția din peninsulă sub autoritățile ruse, ajungând să fie implicat în peste 100 de procese.

Zhubkov a ajuns să afirme inclusiv că nu se simte ca o ființă umană în Rusia și a declarat într-un interviu acordat în 2018 că viața era mai bună în Ucraina și că regretă susținerea acordată anexării rusești.

În luna august a acestui an el a fost condamnat la 2,5 ani de închisoare din cauza unui incident din parcul său de lei, un vizitator rus fiind mușcat de către unul dintre animale.

„Am fost surprins să îl văd în înregistrarea video fiindcă credeam că e în închisoare, dar Zhubkov a fost eliberat la sfârșitul lunii octombrie, potrivit unei decizii judecătorești”, afirmă Volodimir Tretiak, un cercetător ucrainean de la Universitatea Tehnică din Viena specializat în mass-media și informatică.

Tretiak, care a devenit cunoscut după izbucnirea războiului din Ucraina pe 24 februarie datorită analizelor publicate pe pagina sa de Twitter, afirmă că la mai puțin de două săptămâni după eliberarea sa, Zhubkov deja posta înregistrări video din Herson pe canalele sale de Youtube.

„În mod interesant, după eliberarea sa din închisoare el și-a găsit imediat de lucru în teritoriile nou ocupate. Un lucru tipic în Rusia zilele astea”, concluzionează Tretiak.

Urmărește ultimele evoluții din a 264-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.