Igor Kuraian era înainte de război doar un ucrainean de 55 de ani din Herson care se ocupa cu grădinăritul și posta pe retelele de socializare ceea ce face.

Foto:

Pe 25 februarie, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina, Igor a postat pe Instagram un selfie cu o pușcă susținând că s-a oferit voluntar pentru a-și apăra țara, scrie CNN.

La scurt timp, Herson a picat în mâna rușilor. Pe conturile lui Igor de Facebook, Instagram și mai nou Tik Tok au început să apară postări ciudate pentru cei care îl cunosteau.

Într-un videoclip, Kuraian apărea, flancat de doi bărbați înarmați, mascați, ținând steagul ucrainean albastru și galben și un steag roșu și negru asociat mișcării naționaliste ucrainene. El a spus că Hersonul a fost ocupat și protestele au fost inutile, adăugând că Apărarea Teritorială de acolo s-a desființat. În altul, el a denunțat guvernul și a cerut compatrioților săi să se predea. „Cred că o rezistență suplimentară este inutilă”, a spus Kuraian.

Totul avea o explicație însă. Ucraineanul fusese luat prizonier de ruși care se foloseau de conturile sale în social media pentru propagandă. Ei îi creaseră și un cont de Tik Tok pentru a răspândi informațiile false.

Totul a ieșit la iveală, paradoxal, tot prin propaganda rusă.

Igor era transferat într-o cazarmă din Crimeea când oamenii Kremlinului au venit să realizeze un reportaj despre condițiile bune în care sunt ținuți prizonierii de război ucraineni. În reportaj apare și el printre deținuții care se uită la televizor. Materialul a fost difizat pe mai multe canale rusești și a fost văzut de niște rude ale bărbatului care au facut capturi de ecran și i le-au trimis fiicei sale, o jurnalistă plecată din țară la începutul războiului.

Aceasta a luat legătura cu autoritățile ucrainene.

În cele din urmă Igor a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri.

El a povestit cum rușii i-au cerut inițial să coopereze cu ei, spunându-i chiar că este o persoană faimoasă în oraș și că vor să-l facă primar în Herson. După ce au fost refuzați, l-au bătut și torturat, folosindu-se în același timp de conturile lui sociale pentru a-și face propagandă.

Aceasta este o tactică a rusilor care se folosesc de telefoanele deținuților pentru a controla conturile de pe rețelele sociale.

Fermele de troli sunt bine cunoscute.

Recent, Facebook a șters o rețea de conturi de Instagram care erau operate de o „fermă de troli” din Sankt Petersburg, prin care se urmărea construirea unei percepții favorabile în online și a unui sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina, potrivit raportului gigantului social-media.

Fermele de troli din Sankt Petersburg sunt suspectate a avea legături cu Yevgeny Prigozhin, fondatorul Internet Research Agency acuzat de amestec în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016, în favoarea lui Donald Trump.