Alexey Mordashov, considerat cel mai bogat om al Rusiei, este acum o țintă a sancțiunilor Uniunii Europene care vizează mai mulți oligarhi ruși. Mordashov are investiții atât în gigantul de turism Tui, cât și în Rossia Bank, „banca personală” a înalților oficiali ruși care au beneficiat de anexarea Crimeei, scrie The Guardian.

Alexei MordashovFoto: Facebook/ Severstal

Mai mulți oligarhi și apropiați ai preşedintelui rus Vladmir Putin, oameni de afaceri în domeniile petrolier, bancar şi financiar, membri ai Guvernului, militari de rang înalt şi "propagandişti care au contribuit la răspândirea propagandei” Rusiei pe lista de sancțiuni aprobată de statele membre UE, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Conform The Guardian, Alexey Mordashov, considerat cel mai bogat om din Rusia, ar fi și el acum o țintă a sancțiunilor Uniunii Europene.

Cine este Alexey Mordashov

Fiu de muncitori din orașul Cerepoveț, Alexey Mordashov, în vârstă de 56 de ani, a devenit directorul executiv al celei mai mari companii siderurgice și miniere din Rusia, Severstal.

În 2021, a ratat un loc în topul celor mai bogați 50 de oameni din lume, potrivit listei de miliardari a revistei Forbes. La acea vreme, averea sa personală netă era estimată la 29,1 miliarde de dolari, el rămânând acționarul majoritar al Severstal, cea mai mare companie siderurgică din Rusia.

Mordashov este oligarhul rus care a intervenit pentru a menține agenția de turism Tui pe linia de plutire, pompând bani în aceasta atunci când tot turismul internațional s-a blocat în timpul pandemiei de COVID-19, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, Alexei Mordashov - care deține o treime din cel mai mare operator de turism din Europa și este cel mai mare acționar unic al acestuia - ar putea deveni o povară pentru Tui, ale cărei acțiuni sunt listate la Londra, după ce UE l-a adăugat pe lista de sancțiuni.

Deși Mordashov nu a fost sancționat în Marea Britanie, afacerile sale în regiune vor fi acum reduse drastic.

Printre îngrijorările UE legate de Alexey Mordashov ar fi aceea că Rossia Bank, în care are un interes financiar, este „banca personală” a înalților oficiali ruși care au beneficiat de anexarea Crimeei. UE consideră, totodată, că afacerile media în care a investit oligarhul rus au contribuit la destabilizarea Ucrainei, prin posturile de televiziune proruse.

CITEȘTE ȘI: Cu cât a scăzut averea oligarhilor ruși după noile sancțiuni anunțate de Occident