Credinta, speculata de politicieni

Partidele politice nu se sfiesc sa foloseasca tot felul de metode pentru a ajunge la votul electoratului. Una dintre acestea este asocierea Bisericii cu numele unor formatiuni sau cu membrii acestora. Este cunoscut, deja, indemnul mai-marilor PSD, care, anul trecut, de Sf. Maria, le-au recomandat membrilor de vaza sa fie vazuti in biserici.

La Lugoj, o femeie s-a scandalizat dupa ce a primit o icoana care purta insemnele partidului de guvernamint.

In urma cu citeva zile, Cecilia Martincu a gasit in cutia postala o icoana politizata. Ilustrata, care o reprezinta pe Sfinta Fecioara rugindu-se, are un „frontispiciu" inscriptionat cu numele partidului de guvernamint, incadrat de doua sigle ale acestuia.

Pe verso e trecut un mesaj care se transmite, de obicei, in perioada Sarbatorilor de iarna: „Fie ca sarbatoarea Nasterii Mintuitorului sa va aduca in case liniste, bucurii, ginduri bune si in tot ce faceti Domnul sa va lumineze calea! La multi ani! Organizatia PSD Lugoj". Femeia spune ca este vorba despre o blasfemie. "Am stat si m-am gindit.

Eu nu sint habotnica, cred in forta suprema, dar nu agreez dogmele de nici un fel. Sa profanezi asa simbolurile acestea e ceva care ma sperie. E curata blasfemie", sustine batrina.

PSD da, Biserica ba

Francisc Boldea, purtatorul de cuvint al PSD Lugoj, nu vede nici o problema in distribuirea unor astfel de felicitari in perioada sarbatorilor. Boldea spune ca majoritatea partidelor politice se folosesc de asemenea practici si este mirat cum de numai icoana PSD a iesit la iveala. „De sarbatori, fiecare partid a transmis astfel de felicitari.

De altfel, toate icoanele care s-au transmis in aceasta perioada, care se afla si in librarii, reprezinta un simbol al sarbatorii si nu lasa loc de alte interpretari, pentru ca sintem un popor credincios. Avem credinta noastra, iar exprimarea ei pe o icoana este un sentiment absolut normal", a declarat Boldea.

Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, spune insa ca Biserica nu se afla in spatele unor manifestari de acest gen. Ba mai mult, le dezaproba. „Biserica nu are nici o implicatie si noi nu aceptam asa ceva. Fiecare este liber, exista o lege, ati vazut si dumneavostra cum se face propaganda. Partidele care iau icoane si le adapteaza politicii sint direct raspunzatori.

Nu aprobam astfel de manifestari, pentru ca icoana trebuie sa ramina icoana si nu trebuie transformata sau modificata dupa bunul plac si anumite conceptii politice. Ne exprimam regretul pentru astfel de manifestari", spune Ioan Cerbu, protopopul Lugojului.