Medicii bacauani nu au considerat ca este necesar sa comunice diagnosticul unui adolescent depistat seropozitiv. Despre boala lui Alexandru s-a aflat abia dupa patru ani, cand deja era prea tarziu. Acesta este al treilea caz de acest fel din judetul Bacau. Un copil a murit iar parintii altor doi au dat in judecata sistemul sanitar cerand cate un milion de euro.

Desi depistat seropozitiv in urma cu patru ani, Alexandru (15 ani) a aflat ca are SIDA abia in luna martie a acestui an. Vestea a primit-o brutal de la asistentii centrului de plasament in care era ocrotit. "M-am prezentat cu baiatul la sectia de boli infectioase din cadrul Spitalului Judetean imediat dupa ce am aflat de boala, adica anul acesta, in martie, spune Mihaela B., sora lui Alexandru.

Acolo am aflat cu stupoare ca fratele meu e bolnav din anul 2000. In tot acest timp nu a primit nici un medicament specific care macar sa-i atenueze evolutia bolii. Boala a avansat si nu i se mai poate administra nici un tratament, pentru ca organismul lui nu mai rezista. Mama noastra e moarta de 15 ani, iar de tata nu mai stim nimic de cinci ani.

Alex e fratele meu cel mai mic si a ramas in grija bunicii. In 1998 l-am internat in Centrul de plasament nr. 2 pentru ca nu mai aveam cu ce sa-l intretinem. Nu stiu de unde a putut sa capete virusul. Nu era normal sa aflam si noi din timp de boala, ca totusi e vorba de SIDA nu de o banala raceala sau durere de cap?"

Peste tot numai scuze

Pe fisa lui Alexandru de la sectia de boli infectioase copii din cadrul Spitalului Judetean Bacau scrie: diagnosticat SIDA in 2000 la Pediatrie. "Testul a fost repetat in 2003, dar in evidentele noastre baiatul este din martie 2004", a precizat fara alte detalii dr. Delia Grigoras, medicul sef al sectiei. La Spitalul de Pediatrie parerile medicilor erau contradictorii.

"Probabil ca in anul 2000 copilul a fost internat in sectia de Pediatrie pentru o viroza respiratorie, a explicat dr.Dumitru Anton. Pentru ca semnele clinice au dus la suspiciunea bolii HIV/SIDA i s-au trimis probele de sange la laboratorul de la Directia de Sanatate Publica, iar de aici la Institutul Cantacuzino, pentru confirmare.

Rezultatele vin abia dupa doua luni, ori copilul nu sta atat in spital. In schimb, la externare se scrie pe fisa: «analize in curs». Probabil ca cel care a adus copilul la spital nu s-a mai interesat de acest lucru. Noi nu avem obligatia de a transmite mai departe rezultatele analizelor".

"Ba nu, parerea mea este ca in momentul in care s-a aflat ca rezultatul este pozitiv, trebuie anuntat atat medicul specialist de boli infecto-contagioase, cat si cel de familie, a declarat dr. Aurelia Taga, actualul director adjunct al Spitalului Judetean de Pediatrie. In acest caz este vorba de medicul care se ocupa de copiii din plasament, respectiv dr. Adriana Ghinda".

La randul ei, dr. Ghinda sustine ca prima foaie pe care o are la dosarul medical al lui Alexandru este rezultatul analizelor efectuate in centrul de plasament.

Alexandru vrea sa moara

"Am aflat ca Alexandru este seropozitiv abia in februarie 2004, cand prin Directia de Sanatate Publica am efectuat o testare HIV la toti copiii ocrotiti de noi - a declarat Vasilica Tataru, directorul Complexului de Servicii Comunitare nr.8. "El a fost singurul copil depistat. In acel moment a aflat si el de boala, pentru ca i-am spus noi, iar apoi si bunica, singura care s-a ocupat de baiat".

Alexandru locuieste la bunica lui. Refuza sa vorbeasca, sa colaboreze cu sora lui, sa manance, sa-si ia medicamentele. Vrea sa moara. Stie ca acesta e sfarsitul lui. Nici macar nu-si doreste sa afle cine este vinovat de ceea ce i s-a intamplat, cine i-a furat cel mai mare dar de la Dumnezeu, copilaria.

Este convins ca destinul i-a fost hotarat de o injectie. Facuta undeva in spitalul in care primele lui analize zac intr-un colt prafuit dintr-o arhiva. Fara ca macar sa afle. La fel cum, anul trecut, a patit si Laurentiu, un baiat de 14 ani din Comanesti care a fost descoperit seropozitiv in 1999.

Parintii lui au aflat de boala intamplator dupa patru ani, pentru ca medicii pediatri nu au fost "obligati" sa-i anunte.

Din pacate pentru el, a fost prea tarziu.