In urma activitatii desfasurate de catre politistii din Mangalia, de-a lungul timpului au fost confiscate de la infractori sute sau chiar mii de obiecte, din toate „categoriile“ de produse. Acestea sunt colectate temporar in asa-numita „camera a confiscatelor“ sau Camera Corpurilor Delicte, cum i se spune in mod oficial.

Pe aici au trecut absolut orice – imbracaminte pentru adulti si copii, aparate foto originale sau contrafacute, bijuterii din aur si argint, arme de foc si arme albe (carabine, pistoale, topoare, cutite, sabii tip „ninja“), bate de baseball, tigari netimbrate, CD-uri si casete audio si video.

Aceste obiecte, mai ales cele care pot fi valorificate si nu sunt perisabile, sunt comercializate destul de rapid de catre Directia Generala a Finantelor Publice Constanta. Mai intai insa, dupa ce au fost confiscate, politistii asteapta o decizie a judecatorilor sau procurorilor care ancheteaza cazul.

Daca persoanele care detin bunurile au acte in regula pentru acestea, marfa este restituita proprietarului. Daca dimpotriva, pentru obiectele confiscate nu exista nici un act, ele urmeaza sa fie valorificate de fisc. Pe baza unui proces verbal, inspectorii DDFP Constanta ridica aceste obiecte pe care le scot la vanzare, banii rezultati din tranzactii fiind varsati la bugetul de stat.

„Nu exista un interval de timp anume pentru adapostirea acestor marfuri in Camera Corpurilor Delicte“, declara agent sef adj. Marinel Fometici, din cadrul Politiei Municipiului Mangalia. „Obiectele confiscate stau la noi de la o luna la peste trei ani.

De exemplu, in cazul marfurilor perisabile, cum sunt alimentele, nu se mai poate pune problema unei valorificari, pentru ca termenul de valabilitate este destul de scurt. Avem in schimb mai multe arme albe care stau la noi de ani de zile“. Camera Corpurilor Delicte adaposteste si lucruri mai putin obisnuite si care nu au vreo „sansa“ sa fie valorificate prea curand.

Intr-o sacosa incapatoare zac, de mai bine de patru ani, mai multe obiecte ale „placerii“, suveniruri lasate politistilor din Mangalia de catre un cetatean german, Johann Erwin Rauch.

Acesta a fost pus sub acuzatia de pedofilie in iulie 2001, urmand sa fie judecat „la el acasa“, dar plasa pe care o purta cu el in calatoriile la malul Marii Negre, in care se afla o bogata colectie de vibratoare, geluri si vaselina, dar si casete continand filme pornografice, le-a ramas plocon politistilor din localitate.

Din pacate, aceste lucruri ar fi putut, probabil, sa constituie probe intr-un eventual proces, dar ele zac in continuare „arestate“ la Mangalia.