Demersurile unui Comitet de „Initiativa" constituit la Neptun, care urmareste sciziunea statiunilor din sudul litoralului de orasul „mama", Mangalia, nu a ramas fara ecou in cadrul Consiliului Local. Ideea separarii Neptunului de Mangalia a rasarit de cativa ani, dar pana in prezent problema nu a fost pusa pe tapet decat in mod declarativ.

Se pare insa ca o atare sciziune nu este nici pe departe dorita de catre locuitorii Mangaliei, cu atat mai mult de Consiliul Local si primarul Zamfir Iorgus.

Primarul Mangaliei considera aceste „demersuri" drept opera unor persoane care nu isi urmaresc decat propriile interese, niste „parveniti", care in nici un caz nu tin seama de nevoile si economia Neptunului si a celorlalte statiuni, care ar urma sa apartina acestuia – Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus.

Problema sciziunii i-a fost prezentata si prefectului Dan Culetu, la inceputul lunii martie, cand acesta a efectuat o vizita de lucru la Mangalia. „Comitetul de Initiativa, cum a fost numita „asociatia" din Neptun, a realizat o lista de semnatari care doresc sa se desprinda de Mangalia.

Pot sa afirm ca, de pe lista respectiva, un sfert dintre semnatari sunt trecuti in nefiinta, iar peste 70% dintre ceilalti nu mai locuiesc de mult in Neptun-Olimp. Multi dintre cei care au primit locuinte aici si-au vandut apartamentele la preturi bune – majoritatea catre locuitori ai altor orase -, si au parasit statiunea".

In opinia edilului sef al Mangaliei, initativa apartine unor „minti bolnave", „care nu sunt la curent cu modul de dezvoltare a localitatilor in cadrul Uniunii Europene". Primarul Iorgus considera ca intotdeauna „proiectele mari au sanse maxime de realizare in momentul in care localitatea respectiva are o suprafata administrativ-teritoriala mai mare.

Nu ne putem imagina ca o eventuala „comuna" Neptun-Olimp si-ar putea suporta singura cheltuielile pentru iluminat public, intretinere, scoli, curatenie si spatii verzi. De noua ani de zile, de cand sunt primar, s-au cheltuit pentru statiunile care apartin Mangaliei mult mai multi bani decat s-au incasat din taxe si impozite.

Daca as fi „ingust" in viziunea planurilor de viitor, si eu as spune sa ne separam de aceste statiuni, pentru ca Mangalia ar renunta la o buna parte din cheltuieli. Dar sunt un om responsabil si consider ca dezovoltarea orasului depinde foarte mult de statiuni".

Prefectul Danut Culetu, de acord cu primarul Iorgus

„Ideea sciziunii este una proasta, pe care nici nu o voi mai baga in seama", conchide Zamfir Iorgus, precizand totodata ca demersurile pentru separarea statiunilor de Mangalia sunt opera unor oameni care nici macar nu sunt din localitate.

Aceeasi idee este sustinuta si de prefectul Constantei, Danut Culetu, care considera ca in primul rand trebuie privite aspectele pragmatice ale sciziunii, si anume faptul ca localnicii nu se vor putea intretine si gospodari din castigurile obtinute in timpul sezonului estival, cand se inregistreaza cea mai ridicata cota a activitatilor economice in statiunile respective.

„Ar fi ca si cum s-ar pune problema sa se separe Mamaia de municipiul Constanta. Nu vad din ce si-ar scoate banii aceasta noua administratie, in conditiile in care sunt foarte putini localnici, majoritatea sunt plecati pe la Bucuresti, iar ce a ramas sunt vilele si hotelurile", ne-a declarat Danut Culetu, prefectul Constantei.